ροή ειδήσεων

Έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα



Η Τουρκία θεωρεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι η χώρα που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο What’s in a Name? Greek Public Attitudes towards the ‘Name Dispute’ and the Former Yugoslav Republic of Macedonia in 2018". H μελέτη του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι μια περιεκτική ανάλυση όλων των βασικών θεμάτων που αφορούν στην διαφορά για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των σχέσεων με την Ελλάδα.

Όσο αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί οτι είναι η χώρα που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι υπάρχει ξένη χώρα που απειλεί την Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους τρεις εκτιμά ότι δεν υπάρχει τέτοια απειλή.

Η Τουρκία ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα με 50,5%, ενώ ακολουθούν Γερμανία με 4,5% και ΠΓΔΜ με μόλις 2,5%.






Μεγάλης σημασίας το Σκοπιανό

Για το ονοματολογικό τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι θεωρούν το θέμα μεγάλης σημασίας, ενώ μόλις το 9,5% αναφέρει πως δεν είναι σημαντικό.

Η πλειοψηφία (53%) αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεση λύση, ενώ το 19% αναφέρει ότι είναι κάπως σημαντικό. Αντίθετα το 13% αναφέρει ότι έχει μικρή σημασία και άλλο ένα 13% καθόλου σημασία.

7 στους 10 δεν θέλουν τον όρο Μακεδονία

Τέλος, μια μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει κάθε αναφορά στον όρο Μακεδονία στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης (71,5%), ενώ το 22,5% αναφέρει ότι θα μπορούσαν να δεχτούν σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Για την μελέτη: "What’s in a Name? Greek Public Attitudes towards the ‘Name Dispute’ and the Former Yugoslav Republic of Macedonia in 2018"

Η μελέτη διερευνά διάφορες διαστάσεις του ονοματολογικού προβλήματος ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να κατανοήσει πλήρως τη συνθετότητα των στάσεων της ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα. H μελέτη του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ αναλύει τα πορίσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έρευνας κοινής γνώμης που διεξήγαγε το ΕΛΙΑΜΕΠ το 2016. Οι δύο έρευνες κοινής γνώμης του ΕΛΙΑΜΕΠ (2018 και 2016) είναι οι μόνες στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στο ζήτημα της ονομασίας και τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Οι δύο έρευνες διεξήχθησαν σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκαν από το Institute for the Study of Human Rights του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Το πλήρες κείμενο της μελέτης (μόνο στην αγγλική γλώσσα) υπάρχει εδώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *