ροή ειδήσεων

Φωτιά στις τιμές των καυσίμων – Πάνω από τα 2 ευρώ στα νησιά



- Πάνω από το 1,63 οι τιμές σε όλη τη χώρα και θα ανέβουν περισσότερο - Καμία αλλαγή στους φόρους παρά την άνοδο των τιμών - Πληρώνουμε χρυσάφι την τιμή παρά την κρίση στην Ελλάδα


Οι τιμές των καυσίμων έχουν ξεκινήσει μία τρελή κούρσα η οποία όπως εκτιμούν οι ειδικοί πολύ δύσκολα θα σταματήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε πολλές περιοχές η αμόλυβδη αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο και μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν.

Η κυβέρνηση στο βωμό της επίτευξης αχρείαστων πλεονασμάτων βάζει φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών οι οποίοι έχουν πλέον ένα και μοναδικό τρόπο να ελέγξουν την κατάσταση: να περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων. Αυτό όμως λειτουργεί ως ένας φαύλος κύκλος στην οικονομία, αφού πιθανή μείωσή της, πλήττει άμεσα στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός για το 2018 έχει συνταχθεί με τιμή στο βαρέλι πετρελαίου στα 57 δολάρια και η τιμή του είναι ήδη στα 77 δολάρια και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει που θα καταλήξει, με κάποιους απαισιόδοξους να λένε ότι μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Είναι φόροι ανέρχονται στο 65% περίπου της τιμής της βενζίνης που σε αρκετά νησιά έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, και μόνο το 30%-40% της τελικής της αξίας οφείλεται στο πετρέλαιο και τη διακύμανση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Η αιτία που σε περιόδους αναταραχής στις διεθνείς αγορές, τα καύσιμα στην Ελλάδα καίνε τόσο πολύ, βρίσκεται στο γεγονός ότι έχουμε τον τρίτο υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην Ευρώπη.

Χθες όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος ουσιαστικά σήκωσε τα χέρια ψηλά και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσουμε τους φόρους, φέτος δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που φέρουν ημερομηνία 21 Μαΐου, η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι 1,63 ευρώ, και βρίσκεται πολύ υψηλότερα στη λίστα από την Πορτογαλία (1,58 ευρώ), το Βέλγιο (1,48 ευρώ), τη Βρετανία (1,45 ευρώ), τη Γερμανία (1,44 ευρώ), την Ιρλανδία (1,43 ευρώ), την Ισπανία (1,32 ευρώ), την Αυστρία (1,27 ευρώ), κ.ο.κ.

Επίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα κατέχει την 3η θέση με την πιο υψηλή τιμή βενζίνης, έχοντας ξεπεράσει και την παραδοσιακά ακριβότερη από εμάς, Ιταλία. Κατατάσσεται, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών της Κομισιόν, μόνο πίσω από την Ολλανδία και τη Δανία, με τιμή 1,624 ευρώ. Και εδώ όμως, τα στοιχεία παρουσιάζουν υστέρηση, που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως να εμφανιστούμε σε ακόμη υψηλότερη θέση, αφού χθες η μέση τιμή χώρας κυμαίνονταν στα 1,645 ευρώ.

Του Θανάση Παπαδή

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *