ροή ειδήσεων

Πολυτέλεια τα φάρμακα στα ελληνικά νησιά



Αδεια είναι τα ράφια στα φαρµακεία στα νησιά, τη στιγµή που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά. Οι φαρµακοποιοί δεν διαθέτουν ούτε απλά φάρµακα τύπου… πονστάν, ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσµο, µε το πρόβληµα να διογκώνεται στα µικρά και αποµακρυσµένα νησιά, όπου υπάρχει το επιπλέον εµπόδιο της µη συχνής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Η περίπτωση του Καστελλόριζου, το οποίο έχει µάλιστα έναν ιδιαίτερο συµβολισµό για τη χώρα µας, είναι ενδεικτική: το νησί δεν διαθέτει ούτε ένα φαρµακείο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προσπάθειες των τοπικών παραγόντων, και µάλιστα πριν από λίγες ηµέρες για να βρεθεί ένα φάρµακο που είναι σε έλλειψη κινητοποιήθηκαν… 120 φαρµακεία στο νησί της Ρόδου.
Λόγω κρίσης

Οι φαρµακοποιοί των νησιών του Αιγαίου εντοπίζουν το πρόβληµα των ελλείψεων φαρµάκων από την αρχή της οικονοµικής κρίσης, µε τα τελευταία βέβαια χρόνια να έχει «παραγίνει». Ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης, εξηγεί ότι οι ελλείψεις ξεκίνησαν όταν άρχισαν να µειώνονται οι τιµές των φαρµάκων στην Ελλάδα, δηλαδή από την αρχή της οικονοµικής κρίσης. «Οι συνεχείς και υπερβολικές µειώσεις στις τιµές των φαρµάκων έχουν οδηγήσει τους εµπλεκόµενους στο χώρο διακίνησης των φαρµάκων να τα εξάγουν. Οι εξαγωγές είναι ανεξέλεγκτες, είτε γίνονται νόµιµα είτε παράνοµα. Η Πολιτεία θα µπορούσε πολύ εύκολα να καταπολεµήσει αυτό το φαινόµενο. Να ελέγξει τις εξαγωγές», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, προσθέτοντας ότι «το φάρµακο δεν είναι ένα κοινό εµπόρευµα».

Οπως εξηγεί ο ίδιος, το πρόβληµα είναι το ίδιο για όλα τα νησιά, ακόµη και για τη Ρόδο, που διαθέτει µια συχνή συγκοινωνία. Οµως, νησιά όπως η Χάλκη, η Νίσυρος, οι Λειψοί, η Κάσος, η Τήλος αντιµετωπίζουν ακόµη µεγαλύτερη δυσκολία, καθώς διαθέτουν από ένα µόνο φαρµακείο και το πλοίο πηγαίνει µία ή δύο φορές την εβδοµάδα. Δεν φτάνουν τα καθυστερηµένα δροµολόγια του πλοίου, καθυστέρηση προκύπτει και από τις φαρµακευτικές εταιρίες, οι οποίες χρειάζονται αρκετές ηµέρες να τιµολογήσουν τα φάρµακα. Ενας ασθενής κάτοικος Δωδεκανήσων, δηλαδή, µπορεί να περιµένει από δύο εβδοµάδες έως και… ένα µήνα για να λάβει φάρµακο.

Τη φράση «ξεχασµένη Ελλάδα» επιβεβαιώνει το Καστελλόριζο, το οποίο βασίζεται ουσιαστικά στο φιλότιµο των γειτόνων του. Οι κάτοικοί του θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν και «ήρωες», καθώς, εκτός από το πρόβληµα ελλείψεων γιατρών, το ακριτικό νησί δεν διαθέτει ούτε ένα φαρµακείο. «Εχουµε όχι µία και δύο αλλά πολλές φορές προσπαθήσει να λύσουµε το πρόβληµα φαρµακείου στο νησί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουν να χρηµατοδοτήσει ο Σύλλογός µας φαρµακείο στο Καστελλόριζο. Με µια υπουργική απόφαση θα είναι εφικτό. Δεν θα είναι, άλλωστε, επένδυση, δεν θα κερδίσει κάποιος χρήµατα, αφού µιλάµε για µόλις 250 κατοίκους», αναφέρει ο κ. Φουτούλης. Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε νόµο του 2005, στα ακριτικά νησιά όπου δεν υπάρχει φαρµακείο επιτρέπεται η άδεια ιδρύσεως φαρµακείου από το Φαρµακευτικό Σύλλογο.

Οι φαρµακοποιοί λαµβάνουν τα φάρµακα για τα καταστήµατά τους είτε µέσω των φαρµακαποθηκών είτε παραγγέλνοντας από τις εταιρίες απευθείας. Η δεύτερη πρακτική είναι τελευταία περισσότερο διαδεδοµένη λόγω των πολλαπλών ελλείψεων. Ωστόσο, οι εταιρίες, όπως καταγγέλλουν οι φαρµακοποιοί, βάζουν «πλαφόν» στην ποσότητα των κουτιών που θα αποστείλουν.

Δύο κουτιά…

Ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι µπορεί να ζητήσει ένα φάρµακο από τη φαρµακευτική εταιρία που το παράγει και να του απαντήσει ότι θα στείλει… δύο κουτιά. «Τι να τα κάνω τα δύο ή τα τρία κουτιά; Τα υπόλοιπα; Οταν τους ρωτώ πού θα βρω τα υπόλοιπα που χρειάζοµαι, µου απαντούν “από την αποθήκη σας”. Οι φαρµακευτικές εταιρίες µάς αναφέρουν συχνά ως δικαιολογία τις παράλληλες εξαγωγές, εξαιτίας των οποίων δεν έχουν ούτε εκείνες πολλά φάρµακα. Ωστόσο, το πρόβληµα ξεκινά από όταν άρχισαν να µειώνονται οι τιµές φαρµάκων, εποµένως µάλλον δεν υπάρχει συµφέρον να δίνονται φάρµακα στην Ελλάδα», αναφέρει.

Στα νησιά των Κυκλάδων µπορεί να µην υπάρχει η τόσο αραιή παράδοση φαρµάκων, λόγω του ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι πιο συχνές, ωστόσο ακόµη και σε αυτή την περίπτωση θα περιµένει κάποιος το φάρµακό του ακόµη και εάν είναι για µία ηµέρα. Αµεσα δεν θα το λάβει.

Οι συνεχείς και υπερβολικές µειώσεις στις τιµές των φαρµάκων έχουν οδηγήσει τις εταιρίες να τα δίνουν σε άλλες χώρες που τους συµφέρει περισσότερο
216 σκευάσµατα µόνιµα σε έλλειψη

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 200 φάρµακα και εµβόλια είναι σε έλλειψη αυτή την περίοδο στη χώρα µας. Ο Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων (ΕΟΦ) είχε εκδώσει πρόσφατα λίστα µε 216 σκευάσµατα που είναι ελλειπτικά. Στη λίστα περιλαµβάνονται και εµβόλια για παιδιά και ενήλικες (για τις ηπατίτιδες Α και Β, τέτανο, διφθερίτιδα, κοκκύτη, πολιοµυελίτιδα, HPV, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεµευλογιά, έρπητα ζωστήρα και ροταϊό).

Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαµβάνονται, ακόµη, φάρµακα για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, όπως εξαρτήσεις από το αλκοόλ, αντιβιοτικά, καρδιοτονωτικά για νοσοκοµειακή χρήση, αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά/βαρβιτουρικά, ορµόνες υπόφυσης, αντιισταµινικά, ανοσοσφαιρίνες και αντινεοπλασµατικά.
Από την ελληνική αγορά απουσιάζουν και σκευάσµατα λόγω απόσυρσής τους, για τα οποία όµως υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές µε ίδια δραστική ουσία.

Πανελλαδικά όλοι οι φαρµακοποιοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το φαινόµενο αυτό, που έχει αντίκτυπο στους ασθενείς. Πρόσφατα ο Φαρµακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι προβαίνει σε εναλλακτικές και «µπακαλίστικες» λύσεις, όπως το να ανοίξει ένα κουτί -το µοναδικό που του έχει αποµείνει- και να µοιράσει ανά δέκα τα χάπια σε τρεις ασθενείς, αντί να πάρει όλο το κουτί µόνο ένας ασθενής.

Ο ΕΟΦ προβαίνει κατά καιρούς σε απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Κατά τους φαρµακοποιούς όµως πρόκειται για ένα µέτρο που δεν αποδίδει και αυτό γιατί έχει συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα. Το διάστηµα που ισχύει η απαγόρευση οι εξαγωγείς κρατούν τα φάρµακα στις αποθήκες τους και όταν λήξει τα εξάγουν µαζικά, καταγγέλλουν οι φαρµακοποιοί.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, µιλώντας στα τέλη Απριλίου στο Συµβούλιο Υπουργών Υγείας στη Σόφια, ζήτησε τη δηµιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήµατος αναφοράς φαρµάκων και ανάλυσης των ελλείψεων που θα ενισχύσει την προβλεψιµότητα και την έγκαιρη αντιµετώπισή τους.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

mgeorganta@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *