ροή ειδήσεων

«Αναψαν» τα τηλέφωνα Τσίπρα-Ζάεφ: Συνομίλησαν δύο φορές, πυρετός για το όνομα



«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα σε Αθήνα και Σκόπια μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Η πίεση του χρόνου είναι δεδομένη καθώς η ΠΓΔΜ θέλει να έχει τελειώσει με το ονοματολογικό πριν την σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου και να πάρει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Ετσι, τα... ηνία ανέλαβαν οι δύο πρωθυπουργοί: Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ επικοινώνησαν μία ή δύο φορές από το περασμένο Σάββατο. Παράλληλα, σε συνεχή επικοινωνία είναι και τα δυο πρωθυπουργικά γραφεία, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.


Ολες οι προσπάθειες συγκλίνουν στο να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να ξεπεραστεί το μεγάλο αγκάθι, που είναι το erga omnes. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ είχε αποδεχθεί στη Νέα Υόρκη την ενιαία ονομασία μόνο για το «Μακεδονία του Ιλιντεν», κάτι που απέρριψε ο Ελληνας ομόλογός του.

Ετσι οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα τέσσερα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με επικρατέστερα το Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και το Nova Mekedonija (Νέα Μακεδονία).

Πάντως οι δύο ΥΠΕΞ κ.κ. Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ θα έχουν νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου ο Ελληνας υπουργός θα βρεθεί τη Δευτέρα (28.05.2018) για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας του κ. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *