ροή ειδήσεων

Η Ευρώπη απαγορεύει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο

«Βαρύς ο πέλεκυς» για τους παραβάτες στην Ελλάδα



Σε μία no-smoking εποχή στο αυτοκίνητο περνάει η Ευρώπη, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες, σε κάποιες χώρες, να είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά». Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, χώρα στην οποίαν οι… θεριακλήδες οδηγοί δύνανται να καταβάλουν μέχρι και 3.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα, η απαγόρευση τους καπνίσματος σε αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία ισχύει όταν σε αυτά επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Σε περίπτωση παράβλεψης του ισχύοντος νόμου, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 1.500 ευρώ, ενώ αρκετά υψηλότερες είναι οι κυρώσεις για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το κάπνισμα σε ταξί ή λεωφορείο όταν επιβαίνουν παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο έως 3.000 ευρώ και σε απαγόρευση ενός μηνός οδήγησης.


Στην Κύπρο, η απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα ισχύει όταν ταξιδεύουν άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών. Σε περίπτωση παραβίασης, οι κυρώσεις ανέρχονται στα 85 ευρώ.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν ανάλογες απαγορεύσεις. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει σε αυτοκίνητα με εγκύους ή ανήλικους. Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και κυμαίνεται μεταξύ 500 και 5.000 ευρώ εάν τα παιδιά είναι κάτω των 12 ετών ή εάν στο αυτοκίνητο επιβαίνουν έγκυοι. Όταν τα παιδιά είναι μεταξύ 12 και 17 ετών, η ποινή είναι μεταξύ 250 και 2.500 ευρώ.

Στην Αγγλία και την Ουαλία, το κάπνισμα απαγορεύεται αν επιβαίνουν άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών στο όχημα. Οι παραβιάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο 50 λίρες (περίπου 56 ευρώ). Στη Σκωτία, ούτε οι οδηγοί ούτε οι επιβάτες μπορούν να καπνίζουν στο αυτοκίνητο όταν υπάρχουν άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το αν τα παράθυρα ή η ηλιοροφή είναι ανοιχτά. Οποιεσδήποτε παραβιάσεις οδηγούν σε πρόστιμο 100 λιρών (114 ευρώ).

Κάπως παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ιρλανδία, με τις παραβάσεις να επιφέρουν πρόστιμο 100 ευρώ. Ωστόσο, αν ο οδηγός αγνοήσει οποιαδήποτε εντολή της αστυνομίας, η ποινή μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, στη Γαλλία, το κάπνισμα απαγορεύεται στο τιμόνι με την παρουσία παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. Ενώ, σε όποιον καπνίζει, παρά το γεγονός αυτό, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 68 ευρώ.

Από την 1η Μαΐου και η Αυστρία εφαρμόζει την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα, στην περίπτωση που επιβαίνουν παιδιά ή έφηβοι ηλικίας κάτω των 18 ετών (εξαιρουμένων των ταξί). Σε περίπτωση παραβίασης, ορίζεται χρηματική ποινή μέχρι 100 ευρώ και σε περίπτωση συνεχιζόμενων παραβιάσεων, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.000 ευρώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *