ροή ειδήσεων

Τι προβλέπει η συμφωνία σε εργασιακά, συντάξεις και επιδόματα



ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Αναφορικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση, απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται, μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Ομοίως, θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά, από τον Αύγουστο του 2018, της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.




Στην κοινωνική ασφάλιση:

Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα με αποτέλεσμα να κλειδώνουν οι μειώσεις στις συντάξεις.


Στην κοινωνική αλληλεγγύη:

Συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1.300.000 πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ, το μήνα.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, η υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) έχει κριθεί απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους θεσμούς.

Το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, οι διαδικασίες εξέτασης στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) απλοποιούνται και επιταχύνονται.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/5/18 01:22

    ΚΥΡΙΕ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ.ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ 'ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ' ΚΑΙ ΟΤΙ ''ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ''.ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *