ροή ειδήσεων

Μεταφορικό ισοδύναμο εντός καλοκαιριού προαναγγέλλει η κυβέρνηση



Την πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου από την 1η Ιουλίου σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να φέρονται έτοιμες προς υπογραφή. Επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για μόνιμους κατοίκους και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων και καυσίμων για το ανατολικό Αιγαίο, μικρές Κυκλάδες και μικρότερα νησιά, ενώ το 2019 το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί σε όλο τα νησιά πλην της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά.

«Είναι μία δύσκολη άσκηση, πιστεύουμε όμως ότι θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουλίου να ξεκινήσει η εφαρμογή της, για να μπορέσουμε να δούμε πώς πραγματικά θα δουλέψει», δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο «Μηχανισμός Εφαρμογής, Κρατική Εποπτεία και Γενικοί Όροι Υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις», που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και περιμένουμε να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, επειδή είναι ασφυκτικές οι προθεσμίες, έχουμε ετοιμάσει και τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να μπορέσουμε την 1η Ιουλίου να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

«Η χρηματοδότηση είναι από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή θα είναι 60 εκατ. ευρώ -για το εξάμηνο του 2018- και από εκεί και πέρα με τουλάχιστον 150 εκατ. κάθε έτος από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό μέτρο για τα νησιά μας. Τόσο στο κομμάτι το εμπορικό, όσο και στο κομμάτι του να δοθούν κίνητρα στους νησιώτες να παραμείνουν στα νησιά και να επιχειρήσουν εκεί» ανέφερε ο Ν. Σαντορινιός.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τον περασμένο Ιανουάριο από την Κάλυμνο, το μεταφορικό ισοδύναμο περιλαμβάνει επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση.

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε τότε ότι «ήδη έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 μέσα από το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ» και ότι το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, «καθώς στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα».

Όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου αναμένεται να περιλαμβάνει όλα του Ανατολικού Αιγαίου, την Κω, την Πάτμο, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Λέρο, τη Νίσυρος, τη Σύμη, την Τήλο και το Καστελόριζο. Επίσης, αναφέρθηκε τότε σε μια σειρά από μικρότερα νησιά, καθώς και στις μικρές Κυκλάδες, σε πρώτη φάση πιλοτικά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *