ροή ειδήσεων

Iωάννης Χατζησάββας, ένας πρωτοπόρος του τουρισμού και δημιουργός του θρυλικού «ΟΣΚΑΡ»



Ο Γιάννης Χατζησάββας γεννήθηκε στις 25/12/1935 στην Κάλυμνο, γιος του Αθανάσιου και της Σεβαστής Χατζησάββα και ένα από τα 4 παιδιά της οικογένειας. Ο δεύτερος ηλικιακά στην οικογένεια των 4 αγοριών, του Σταύρου, Μανώλη και Δρόσου. Σε ηλικία 2 ετών η οικογένεια του αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Ρόδο όπου εκεί περνά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Ο νεαρός Γιάννης υπήρξε αθλητής του Διαγόρα στα 100 μέτρα, ήταν τόσο σπουδαίος αθλητής που η ομάδα ανέλαβε να τον σπουδάσει, αρχικά στην τουριστική σχολή της Ρόδου και στην συνέχεια με υποτροφία στην τουριστική σχολή του Γκαίτε στην Αυστρία. Επιστρέφοντας στη Ρόδο γρήγορα γίνεται διευθυντής στο ξενοδοχείο Ιβίσκος Ρόδου και μερικά χρόνια αργότερα ανοίγει δικό του μαγαζί με τουριστικά είδη, μπαρ και εστιατόριο πολυτελείας.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ ΚΑΙ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1972 έμελε να ήταν μια μαύρη μέρα για την ιστορία του νησιού αφού το πρώτο μπαρ στη Ρόδο ,(το ΟΣΚΑΡ)μετά από βραχυκύκλωμα στον ηλεκτρολογικό πίνακα (δεν άντεξε ένα μεγάλο air condition που τοποθετήθηκε3-4 μέρες πριν) κάηκε ολοσχερώς και μαζί με αυτό οι θαμώνες του καταστήματος τουρίστες ως επί το πλείστον. Το 1974 γίνεται η δίκη, κατηγορούμενοι τότε, ο ιδιοκτήτης Γιάννης Χατζησάββας ,ο Γιάννης Μπουχούνας ο ηλεκτρολόγος του Oscar και ένας ηλεκτρολόγος της ΔΕΗ που ήταν βάρδια εκείνη την ώρα, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εκτός από τα στελέχη της Πυροσβεστικής που αθωώθηκαν, ο ηλεκτρολόγος του Όσκαρ, ο ηλεκτρολόγος της ΔΕΗ (γιατί δεν έκοψε το ρεύμα έγκαιρα και δεν μπορούσε η Πυροσβεστική να ρίξει νερό) και ο ιδιοκτήτης φυλακίζονται. Μετά από αυτή την περιπέτεια ο Γιάννης Χατζησάββας που λάτρευε την Κω (αφού την επισκέπτονταν συχνά πυκνά) αποφασίζει μετά από μερικά χρόνια να ξανά σταθεί στα πόδια του και αγοράζει στην Κω το ξενοδοχείο «DORIS» το μετέπειτα ΟΣΚΑΡ. Το όνομα επιλέγει ένας φίλος του Σουηδός το οποίο αρέσει και στον ίδιο και έτσι τότε το υιοθετεί. Οι γνώσεις του για το τουριστικό προϊόν τον οδηγούν στην συνέχεια στην δημιουργία του τουριστικού γραφείουOSCAR TRAVEL στο λιμάνι , στην παλιά πιάτσα των ταξί. Είναι ο πρώτος που φέρνει στην Κω εκείνη την χρονιά το πρώτο charter στο νησί. Όλα πήγαιναν καλά για εκείνον και έτσι αποφασίζει να κάνει επέκταση στο «ΟΣΚΑΡ» και στην συνέχεια χτίζει το ξενοδοχείο Σεβαστή (Ελ. Βενιζέλου και Μεγ. Αλεξάνδρου σημερινό Friends).

Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το 1980 γνωρίζει την σύζυγο του Μάγδα Τσεπελίδου με καταγωγή από τις Σέρρες η οποία ήταν από τις πρώτες χωροφυλακίνες που ήρθαν τότε στην Κω. Υπηρετούσε στον έλεγχο διαβατηρίων λιμένος και Αερολιμένος Κω. Το 1986 η Μάγδα και ο Γιάννης παντρεύονται, αποκτούν δύο παιδιά την Σεβαστιάνα και τον Θάνο και δημιουργούν μια υπέροχη οικογένεια. Ο Γιάννης Χατζησάββας ήταν άνθρωπος της παρέας του άρεσε το καλό φαγητό και η θάλασσα ενώ περνούσε ευχάριστα και χαλάρωνε όταν έπαιζε με τους φίλους του (Καϊσερλης Γιώργος, Νάκης Γιώργος, Μανώλης Σβυνος, Χοχλαστός Θεοδόσης, Παπούλης Γιώργος κ.α. )την αγαπημένη τους Μπιρίμπα. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν το πούρο που δεν του έλειπε σχεδόν ποτέ από το χέρι…

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2013 ο Γιάννης Χατζησάββας φεύγει από την ζωή. Άνθρωπος καλοσυνάτος που βοηθούσε πολλούς ανθρώπους όχι μόνο οικονομικά αλλά και με άλλους τρόπους όταν αυτοί ζητούσαν την βοήθεια του. Αγαπούσε πολύ την οικογένεια του και λάτρευε τα παιδιά του. Όταν επέστρεφε στο σπίτι του φρόντιζε πάντα να αφήνει τα προβλήματα εκτός και ν’ αφοσιώνεται στην οικογένεια του. Είχε πολλά όνειρα και οραματιζόταν αλλιώς την ζωή του, δεν κατάφερε όμως να τα υλοποιήσει. Αγαπούσε πολύ το νησί και ήθελε κάποια στιγμή να δει την Κω να έχει τουρισμό όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Η μεγάλη επιθυμία του ήταν η ανακαίνιση του Όσκαρ που όμως δεν πρόλαβε αφήνοντας την για την σύζυγο και τα νεαρά παιδιά του, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Παρά τα προβλήματα η οικογένεια του προχωρά σε μια γενναία συμφωνία την προηγούμενη χρονιά και στην ουσία έμμεσα υλοποιεί την τελευταία του επιθυμία.

Το άλλοτε ποτέ θρυλικό «Όσκαρ» δίνει την θέση του σ’ ένα σύγχρονο και πολυτελέστατο ξενοδοχείο το οποίο αναβαθμίζει την περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα προσφέρει στους επισκέπτες αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τομέα της διαμονής και μάλιστα στο κέντρο της πόλης.

Ο αείμνηστος Γιάννης Χατζησάββας υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του τουρισμού είχε πολλές φιλοδοξίες και όνειρα, δυστυχώς «έφυγε» νωρίς αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτό κενό στην οικογένεια του, σίγουρα από εκεί ψηλά θα χαίρεται με τα όσα οι δικοί του άνθρωποι έχουν καταφέρει και θα είναι υπερήφανος για το νέο «Όσκαρ» του…



Καλλιόπη Δανελλάκη
vimatisko

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *