ροή ειδήσεων

Η Άγκυρα στέλνει τον «Πορθητή» για διπλή γεώτρηση 50 χλμ από το Καστελόριζο



- Από χθες κι αφού είχε περάσει από την Ρόδο αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας, ενδεικτική κίνηση των γεωγραφικών προθέσεων που έχει η Άγκυρα για μια πρώτη γεώτρηση - Εικάζεται ότι οι πρώτες δύο γεωτρήσεις μεγάλου βάθους θα γίνουν στους στόχους «Αλάνια 1» και «Φοινίκη 1» - Κανονικά εξάλλου προχωρούν οι διαδικασίες για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο τεμάχιο "10" - Εξελίξεις δρομολογούνται και στα ενεργειακά του Λιβάνου με δύο γεωτρήσεις, όπου και εκεί η κοινοπραξία Total/Eni θα αναλάβει τις έρευνες, προσδίδοντας στην παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή γεωπολιτικές προεκτάσεις.


Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται αγκυροβολημένο το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο «Fatih» (Πορθητής), όπου διεξάγονται προετοιμασίες για τις κινήσεις των επόμενων εβδομάδων, με στόχο της Άγκυρας μια πρώτη μεγάλου βάθους γεώτρηση από την Τουρκία στη Μεσόγειο και μάλιστα σε περιοχές που ενδέχεται να είναι εντόνως αμφισβητούμενες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και στοιχεία που δημοσιεύουν τεχνικά στελέχη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) αλλά και του γεωτρύπανου, η Τουρκία έχει επεξεργαστεί στοιχεία προερχόμενα από σεισμογραφικές έρευνες μεταξύ των ετών 2013 και 2016, για τους στόχους «Αλάνια 1» και «Φοινίκη 1». Τα στοιχεία έτυχαν επεξεργασίας πρώτα η νορβηγική Polarcus και μετέπειτα τα στοιχεία αυτά πέρασαν στην TPAO. Οι στόχοι καθορίστηκαν μετά την πραγματοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων «FINIKE MAZ 3D Project» και «MERSIN 3D Project», που προηγήθηκαν ανάλογου παράνομου σχεδίου που υλοποιήθηκε στον κόλπο Αμμοχώστου με δύο σειρές σεισμογραφικών. και προετοιμαστεί μέχρι τώρα για δύο γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο έγκριτος δημοσιογράφος για την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», η πρώτη γεώτρηση με το «Faih» θα επιχειρηθεί στον στόχο «Αλάνια 1» ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ του γνωστού τουρκικού θερέτρου της Αλάνιας και του ακρωτηρίου του Ακάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τον Ακάμα, που φαίνεται να βρίσκεται στα όρια μεταξύ της μέσης γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες. Η δεύτερη γεώτρηση, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα είναι στα ανοικτά του κόλπου Αττάλειας με δυτική κατεύθυνση, στον στόχο «Φοινίκη 1» και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο.

Μάλιστα, επικαλούμενος ο αρθρογράφος τουρκικές πηγές, επιδίωξη της Άγκυρας είναι να καταστεί εφικτό να εκκινήσουν οι διαδικασίες μιας πρώτης γεώτρησης λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία, για καθαρά λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, προκειμένου ο Πρόεδρος Ερντογάν να καρπωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα πολιτικά οφέλη, κάτι που βέβαια στην ελληνοκυπριακή/ελλαδική πλευρά γεννά εύλογες ανησυχίες για τυχόν τουρκικές «εκπλήξεις» αναφορικά με τις κινήσεις και τις δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου.

Εκ παραλλήλου οι προετοιμασίες για τις δύο γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 τελούν εξελίξει, ενώ την ίδια ώρα, δρομολογούνται περαιτέρω ενεργειακές εξελίξεις και στον Λίβανο, όπου διεξάγονται οι τελικές διευθετήσεις προκειμένου η πρώτη γεώτρηση στην αποκλειστική ζώνη της χώρας να λάβει σάρκα και οστά.

Και στην περίπτωση του Λιβάνου, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένονται γεωτρήσεις σε δύο τεμάχια, διεξαγόμενες από την κοινοπραξία TOTAL με την ENI, συνεπικουρούμενες όμως και από την ρωσική NOBATEK. Η συνεργασία των ΤΟΤΑL-ΕΝΙ στην ΑΟΖ του Λιβάνου, στα δύο τεμάχια, δείχνει ότι η γαλλο-ιταλική συμμαχία των δύο ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών, καταδεικνύει την ευρύτερη και γεωπολιτικής σημασίας σύμπραξη των εταιρειών με κράτη τα οποία προωθούν την περιφερειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι και η Κύπρος.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *