ροή ειδήσεων

140 επιστροφές στην Τουρκία σε… 5 μήνες


Λάρσος: Περίπου 400 αιτούντες άσυλο βρίσκονται ακόμα στην άτυπη δομή της Λάρσου.

«Η αναστολή της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία δεν θα κάνει τη διαφορά» λένε στελέχη του ΚΥΤ Μόριας Συνεχίζεται η επιχείρηση επιστροφής των Κούρδων στο ΚΥΤ

Με τις τελευταίες μετακινήσεις που έγιναν από τη Μυτιλήνη προς τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στο Κέντρο της Μόριας έπεσε στους 6.827, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του ΚΥΤ. Στον αριθμό αυτό συγκαταλέγονται και οι 300 Κούρδοι που βρίσκονται σε παράτυπη δομή στη Λάρσο, σε πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας.

Τον χώρο έχει νοικιάσει από ιδιώτη η ΜΚΟ «Humans 4 Humanity» και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός πιέζει τα στελέχη του ΚΥΤ να εκκενωθεί, όπως και να αποσυμφορηθούν οι πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ που διαχειρίζεται η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου», όπου διαμένουν 260 Κούρδοι. Οι «300» της Λάρσου και οι «260» του ΠΙΚΠΑ είχαν εγκαταλείψει το ΚΥΤ Μόριας στις 25 Μαΐου λόγω της επίθεσης εναντίον τους από Άραβες, μαζί με άλλους 400, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν στον Πειραιά. Δύο φορές επισκέφτηκαν στελέχη του ΚΥΤ Μόριας το ΠΙΚΠΑ και τη Λάρσο, για να εξηγήσουν στους εναπομείναντες ότι πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στον καταυλισμό, δεδομένου ότι διαγράφονται από τα Μητρώα Ασύλου και Υποδοχής. «Κάποιων η συνέντευξη που έχουν χάσει τη σειρά τους έχει μεταφερθεί σε εννέα μήνες. Τους εξηγούμε ότι δεν τους συμφέρει» λέει στο «Ε» ο διοικητής της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης. Κι ενώ η επίσημη απάντησή τους είναι ότι φοβούνται να επιστρέψουν στο ΚΥΤ, άλλες πηγές σημειώνουν ότι ευελπιστούν ότι θα πιέσουν περισσότερο με την παραμονή τους στις άλλες δομές, ώστε να αποχωρήσουν νωρίτερα για τον Πειραιά.

Και ασφαλιστικά μέτρα

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι διαχειριστές του ΠΙΚΠΑ, όπου πέραν των μόνιμων 100 αιτούντων άσυλο, ευάλωτων περιπτώσεων (προβλήματα υγείας, θύματα βασανισμών), προστέθηκαν οι «269» τις τελευταίες εβδομάδες: Ξενοδόχοι της περιοχής που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της δομής, ώστε να αποσυμφορηθεί.

Από την άλλη και με την άνοδο της θερμοκρασίας δυσκολεύει η κατάσταση και για τον υπερπληθυσμό του ΚΥΤ Μόριας, αλλά και έξω από αυτόν, στο Olive Grove: είναι τα χωράφια που έχει νοικιάσει ΜΚΟ, δίπλα στο ΚΥΤ και διαμένουν 1.280 αιτούντες άσυλο, ανάμεσα σε σκουπίδια και πλαστικά.





Όλο και χειρότερη η κατάσταση με τα σκουπίδια στο Olive Grove, εκτός του ΚΥΤ Μόριας, όπου διαμένουν 1280 αιτούντες άσυλο.

Γαληνός: «Απροκάλυπτος εκβιασμός από Τουρκία»

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου αναφορικά με το πάγωμα της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών στη γείτονα, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε: «Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχω πει ότι η Τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το προσφυγικό - μεταναστευτικό ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εκβιάσει την Ελλάδα και συνολικά την Ευρώπη. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που έχω επανειλημμένα εκφράσει σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Απροκάλυπτα εκβιάζεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα τα νησιά μας όχι για το πάγωμα των επιστροφών και τη διμερή συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά έμμεσα για την αύξηση των ροών και τη κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Είναι πραγματικά λυπηρό να υπονομεύονται οι σχέσεις καλής γειτονίας που υπάρχουν σε επίπεδο λαών και τοπικής αυτοδιοίκησης από τις επιλογές και τη στάση της Τουρκικής κυβέρνησης».



Φεύγοντας από τη Μόρια: Πάνω από 900 Κούρδοι αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν το ΚΥΤ Μόριας στις 25 και 26 Μαΐου και όσοι δεν μετακινήθηκαν στον Πειραιά, αρνούνται να επιστρέψουν υπό τον φόβο νέων επεισοδίων.

Κεφαλογιάννης και Κόνσολας από ΝΔ

«Απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου»

«Προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές οι δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων» είναι σύμφωνα με κατεπείγουσα ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική» σχολίασε σχετικά.

Ενώ ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, επισημαίνει: «Όσοι πιστεύουν ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά μόνο στην παλαιότερη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών Ελλάδας - Τουρκίας, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο στόχος είναι η χώρα μας. Η Τουρκία είναι αυτή που ελέγχει τη στρόφιγγα και με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να εκβιάσει την Ελλάδα».

emprosnet

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *