ροή ειδήσεων

Κοτζιάς: Αυτά τα τρία ονόματα έχουν μείνει στο τραπέζι



Την βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος σε συνέντευξή του απόψε στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας».

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία» τόνισε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι έχουν «τα πάνω της και τα κάτω τους». Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική» , ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. «Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Τα ονόματα στο τραπέζι

Ερωτηθείς σχετικά με τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι, Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, είπε ότι το Vardarska Makedonija το απέκλεισαν εξαρχής τα Σκόπια και υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι το κύριο για εμάς είναι να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια- που ως κράτος θα φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη «Μακεδονία»- και τη Μακεδονία τόσο την σημερινή ελληνική όσο και της αρχαιότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας είμαστε οι φορείς της».

Απαντώντας αναφορικά με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι αυτή προέκυψε από τη δυνατότητα που δόθηκε στη σκοπιανή πλευρά για πρόταση ονόματος σχετικού με τα εθνοτικά της χαρακτηριστικά. Μία πρόταση για την οποία ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τα κόμματα και η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, λόγω του ιστορικού της βάρους. Επέκρινε, μάλιστα, επ” αυτού την αντιπολίτευση ότι βρήκε πάνω σε αυτό να κάνει «ένα τσίρκο εδώ στη χώρα» χωρίς να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στα «δύο τεράστια βήματα», την αποδοχή του erga omnes και του προσδιορισμού της σύνθετης ονομασίας που με μεγάλη δυσκολία και μεγάλη τόλμη αποδέχτηκε η σκοπιανή πλευρά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *