ροή ειδήσεων

«Στο πόδι» το χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες -Στήνουν τέντες και κιόσκια για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ [εικόνες]



Επί ποδός από το μεσημέρι του Σαββάτου το χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες. Εκεί όπου την Κυριακή στις 10:30 θα υπογραφεί η συμφωνία για το ονοματολογικό παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Η ησυχία που συνήθως επικρατεί στην περιοχή έχει ανατραπεί. Συνεργεία βρίσκονται επί ποδός για να στήσουν εγκαίρως τα κιόσκια όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή των υπογραφών, ενώ και ο καιρός δεν έχει σταθεί σύμμαχος μιας και προβλέπεται βροχερός την Κυριακή το πρωί.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα. Οι προετοιμασίες είναι ακόμα πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας και χρειάστηκε η μεταφορά υλικών με φορτηγά προς το μικρό χωριό των Ψαράδων, όπου όλα και όλοι κινούνται στους ρυθμούς της αυριανής τελετής.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.








Οι τέντες πρέπει από σήμερα να είναι στις θέσεις τους ενώ δίπλα στα τραπέζια και τις καρέκλες θα στηθεί και ένα μικρό κέτερινγκ με χυμούς, καφέ και συνοδευτικά.

Οι σιδεριές στήθηκαν από νωρίς, ενώ τοποθετείται και παρκέ πάνω στο χώμα για τους επίσημους προσκεκλημένους.



Τα πρώτα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι ήδη βρίσκονται στην περιοχή, φορτηγά μεταφέρουν τον εξοπλισμό, ενώ πολλοί κάτοικοι σπεύδουν να δουν από κοντά τις ετοιμασίες ή και να βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζεται.











Οι Ψαράδες είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός που ανήκει στο νομό Φλώρινας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας περίπου 59 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φλώρινας. Κατά τους χειμερινούς μήνες κατοικείται από περίπου 100 άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται.



Οι Ψαράδες μέχρι το 1928 ονομαζόταν Νίβιτσι. Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Στους Ψαράδες το 1949 διαδραματίστηκε μία από τις τελευταίες πράξεις του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου. Στην εκκλησία του χωριού στις 25 και 26 Μαρτίου του 1949 ο τότε ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης διακήρυξε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του "μακεδονικού" λαού.












iefimerida.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *