ροή ειδήσεων

Ανακαλύπτοντας την Σύμη


Το νησί με την απαράμιλλη χρωματιστή αρχιτεκτονική, το νησί των ταμάτων και των θαυμάτων, το νησί της μαγείας, εκεί, όπου ο πολιτισμός της Ελλάδας έρχεται σε απόλυτη ισορροπία με την σύγχρονη ζωή, εκεί, όπου η παράδοση συναντά την κουλτούρα εκεί, λοιπόν, θα βρείτε τη Σύμη. Το μικρό κοσμοπολίτικο νησάκι διπλά στη Ρόδο είναι απόλυτα ικανό να σας συνεπάρει και να σας αιχμαλωτίσει με την ομορφιά του. Ήδη, προτού αγκυροβολήσετε στη στεριά, το θέαμα που θα αντικρίσετε από την πλώρη του καραβιού, σας έχει ήδη κερδίσει.

Περπατώντας στο λιμάνι της Σύμης θα αντικρίσετε τον ψαρά «το Μιχαλάκι», το άγαλμα του διάσημου Συμιακού γλύπτη Κ. Βαλσάμη, με το καλάμι του στο χέρι που είναι έτοιμος να σας καλωσορίσει, αφού κατεβείτε στο λιμάνι. Λίγο πιο πέρα ξεπροβάλλει το περίφημο ρολόι της Σύμης που χρονολογείται γύρω στο 1881.

Το νησί, γενικότερα χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη, τον Γιαλό, που αποτελεί τον χώρο του λιμανιού και το Χωριόπου εκτείνεται αμφιθεατρικά και είναι κτισμένο πάνω στο υψηλότερο βουνό της Σύμης, την Βίγλα. Τα δύο μέρη συνδέονται μεταξύ τους μέσω της Καλής Στράτας, μια μεγαλοπρεπή σκάλα που αποτελείται από πεντακόσια σκαλοπάτια και όπου είχαν κτιστεί όλα τα αρχοντικά και πλούσια του νησιού. Αν και για να το διασχίσει κανείς οπωσδήποτε χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση, το θέαμα που ξεδιπλώνεται μπροστά του σίγουρα αξίζει τον κόπο.Το “περίφημο” ρολόι της Σύμης, το οποίο χρονολογείται το 1881



Το όνομα της είναι παρμένο πιθανότητα από την νύμφη Σύμη, η οποία ζευγάρωσε με τον Ποσειδώνα κι έδωσε ζωή στον Χθόνιο, τον πρώτο βασιλιά του νησιού. Άλλη εικασία είναι, ότι ήταν κόρη του Ιαλυσού και της Δώτιδας, της ηρωίδας του νησιού.

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού φέρεται ότι ήταν οι Φοίνικες και μετέπειτα οι Αχαιοί. Τον 11ο αιώνα κατοικήθηκε από τους Δωριείς και υποτάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 1204 εντάχθηκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ από το 1209 μέχρι το 1522 υπάγεται στους Ιωαννίτες Ιππότες. Στην συνέχεια, το 1522 κατακτάται από τους Τούρκους και το 1912 από τους Ιταλούς. Το 1948 η Σύμη ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Το νησί γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση οικονομική και πνευματική κατά των 19ο αιώνα και σε αυτό οφειλόταν η ενασχόληση των κατοίκων με το εμπόριο. Αυτό γίνεται φανερό επίσης από το γεγονός ότι ο πληθυσμός της άγγιζε τις 25.000 ενώ σήμερα μόλις τις 3.000. Τον ίδιο αιώνα ιδρύεται η σχολή της Αγίας Μαρίνας και η Αίγλη που αποτελεί το πρώτο και το παλιότερο αναγνωστήριο στο Αιγαίο.

Πηγαίνοντας στην Σύμη δεν πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφτείτε την μονή του Ταξιάρχη Αρχάγγελου Μιχαήλ ή αλλιώς Πανορμίτη. Η μονή γίνεται προσπελάσιμη, είτε μέσω καραβιού, είτε διασχίζοντας το εσωτερικό του νησιού με το λεωφορείο. Ο Πανορμίτης, ο προστάτης του νησιού είναι υπεύθυνος και για πολλά θαύματα κατά γενική ομολογία. Στην γιορτή του, στις 8 Νοεμβρίου, πιστοί από όλον τον κόσμο καταφθάνουν για να δοξάσουν, να υμνήσουν και να ζητήσουν από τον Αρχάγγελο την βοήθεια του. Αξίζει να αναφερθεί, ότι υπάρχει η άποψη πως, αν σε ένα γυάλινο μπουκάλι τοποθετήσεις γραμμένη την παράκληση σου και το ρίξεις στην θάλασσα, αν η πίστη σου είναι δυνατή και αληθινή το μπουκάλι θα φτάσει στην μονή.

Άλλα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στο νησί είναι το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών, το Ποντικόκαστροκαι οι Μύλοι που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της Βίγλας. Το ναυτικό μουσείο στον Γιαλό και το λαογραφικό και αρχαιολογικό μουσείο στο Χωρίο. Το Χαρανι, όπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελούσε τον χώρο, όπου επισκευάζονταν και κατασκευάζονταν τα πλοία. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε επίσης και τις μονές και τα εξωκκλήσια του νησιού.

Οι παραλίες της είναι επίσης πανέμορφες και ανέγγιχτες. Ενδεικτικά μερικές από αυτές είναι η Αγία Μαρίνα, η Νανού, το Νος, το Πέδι, ο Άγιος Βασίλειος και ο Άγιος Γεώργιος ο Δυσάλωνας.Φωτογραφία από τον Άγιο Γεώργιο τον Δυσάλωνα

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νησί της Σύμης έχει ανακηρυχτεί ολόκληρο προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος, καθώς σε αυτό περιέχονται 159 χώροι- μνημεία από την προϊστορία έως και σήμερα. Επιπλέον, τα νησάκια γύρω από αυτήν, καθώς και η ανατολική της πλευρά, εντάσσονται στα προστατευόμενα οικοσυστήματα και φυσικά τοπία, τόσο του δικτύου Natura (2000) και έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνη ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας, όσο και του δίκτυο IBA.

Σίγουρα, είναι ένα νησί που θα χαράξει στην ψυχή σας το στίγμα του. Ένα νησί που θα σας χαρίσει γαλήνη, ηρεμία, αλλά και εμπειρίες που θα θυμάστε για μία ζωή.Το Χαράνι, ο τόπος, όπου κατασκευάζονταν τα πλοία των Συμιακών.Σίγουρα, είναι ένα νησί που θα χαράξει στην ψυχή σας το στίγμα του.
maxmag

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *