ροή ειδήσεων

Τι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις των Σκοπίων - Τα σενάρια


Μία ακόμη εβδομάδα συμπληρώθηκε χθες χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα των Σκοπίων με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά για την εξεύρεση λύσης. Από την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαΐου, όπου ο Νίκος Κοτζιάς...
με τον Νικολά Ντιμιτρόφ φαίνεται να «έδωσαν τα χέρια» σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώτου, η γειτονική χώρα συνεχίζει να "παίζει καθυστερήσεις", προκαλώντας με την στάση της τον εκνευρισμό της Αθήνας.

Τα «ευχολόγια» περί βιώσιμης λύσης συνεχίστηκαν από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου το Σάββατο, χωρίς όμως ο ίδιος να κάνει αναφορά για τα επόμενα βήματα, πολλώ δε μάλλον να πραγματοποιήσει το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα. Οι κινήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας και το συνεχές προς – πίσω, έχουν βάλει σε σκέψεις το Μαξίμου καθώς βλέπουν πως τα Σκόπια να παίζουν συνεχώς καθυστερήσεις.

Παρά την στασιμότητα των τελευταίων ημέρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος και δήλωσε πως ο Ζόραν Ζάεφ «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του». Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμησε πως «ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα».

Διαφορετική ή κοινή η γραμμή Ζάεφ-Ντιμιτρόφ;
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, όλοι κατέληγαν στο συμπέρασμα πως δύσκολα τα Σκόπια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις αλλαγές που απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρουν το «εισιτήριο» για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το εσωτερικό μέτωπο που είχε να διαχειριστεί ο Ζάεφ ήταν ιδιαίτερο δύσκολο -χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα συλλαλητήρια που διοργανώνει- ενώ σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί η άρνηση του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ να χρησιμοποιηθεί η ονομασία για όλες τις χρήσεις «erga omnes».

Εκείνο, ωστόσο, που προκάλεσε εντύπωση στην ελληνική πλευρά ήταν η αλλαγή στάσης του Νικολά Ντιμιτρόφ, που φαινόταν σύμφωνα με την Αθήνα ιδιαιτέρως διστακτικός στο να προχωρήσει η συμφωνία, σε αντίθεση με τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος μπορεί να έχει ρίξει και αυτός τους τόνους αισιοδοξίας τα τελευταία 24ωρα, αλλά εμφανιζόταν να εργάζεται διαρκώς προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας του.

Την Κυριακή πάντως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προχώρησε σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση με την οποία επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι εκείνος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, διαψεύδοντας έτσι τα σενάρια που ήθελαν τους δύο τους να κινούνται σε διαφορετικές προσεγγίσεις στο Σκοπιανό. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν με τις συζύγους τους τη Στρούμιτσα όπου ο κ. Ζάεφ διατηρεί εξοχική κατοικία. Στην συγκεκριμένη περιοχή ο κ. Ζάεφ είχε μάλιστα διατελέσει δήμαρχος από από το 2005 έως το 2016.

Ο κ. Ζάεφ μάλιστα ανέβασε στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης και φωτογραφίες από την κοινή επίσκεψη, παραθέτοντας τις λέξεις "στην ίδια γραμμή". Νωρίτερα, είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ που ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. «Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας», ανέφερε η κοινή δήλωση και συνέχιζε:

«Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας».


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *