ροή ειδήσεων

Έρχεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα νησιά



Που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1/7 - Ποιοι άλλοι δικαιούνται οικονομικές διευκολύνσεις στις μετακινήσεις τους


Συνάντηση μεταξύ των ΠΑΣΑΔ, ΣΑΝ και ΠΕΑΔ και του υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 12/6, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφορικά με τη μετακίνηση αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών από και προς τα νησιά.

Σε σχετική ενημέρωση των παραπάνω Συλλόγων αναφέρεται ότι "η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές", ενώ "για πρώτη φορά ετοιμάζεται και με νομοθέτημα η οικονομική διευκόλυνση των συναδέλφων που υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές με τη χρήση του μεταφορικού ισοδύναμου (ΜΙ)".




Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση των Συλλόγων, "θα κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες Νομοθετικό Πλαίσιο που προβλέπει εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά, το οποίο εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς αυτά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων."

Για τον λόγο αυτό, είναι ήδη "έτοιμες είναι ήδη και οι Υπουργικές Αποφάσεις που χρειάζονται για την εφαρμογή του. Το κόστος μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων επιδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε. σε βαθμό που εναρμονίζει τη μετακίνηση τους στη θάλασσα με το κόστος στη στεριά."

Σε ποια νησιά θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1/7 το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Σύμφωνα με τους Συλλόγους, η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 στα νησιά: Λέσβο, Λήμνο, Άγ. Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα, Κω, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάσο, Λέρο, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο καθώς και τα μικρότερα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρο, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθο, Νίμο, Ψέριμο, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Άγιο Μηνά, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Καρπάθο, Ανάφη, Ερρικούσα, Μαθράκι, Οθωνοί, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια.

"Η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 60.000.000 ευρώ και προέρχεται από το ΠΔΕ για το 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της ελληνικής επικράτειας (πλην Κρήτης-Εύβοιας-Λευκάδας), με προϋπολογισμό τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ και πάλι από το ΠΔΕ", επισημαίνεται ακόμη στη σχετική ενημέρωση, ενώ συμπληρώνεται: "Τα ποσά του ΜΙ θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα."

Στο συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται και η μεταφορά καυσίμων.

Ποιοι είναι οι Δικαιούχοι

Σύμφωνα με τους ΠΑΣΑΔ, ΣΑΝ και ΠΕΑΔ, "δικαιούχοι είναι όλοι κάτοικοι των νησιών με φορολογική έδρα σε αυτά, οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι όσοι εργάζονται σε δομές υγείας των νησιών με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου."

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *