ροή ειδήσεων

Στη Ρόδο διεξάγονται οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών δικηγόρων και δικαστών



Ο Ελληνοαυστραλός δικηγόρος Νίκος Βενιζελάκος στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο


Στη Ρόδο διεξάγονται οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών δικηγόρων και δικαστών, από τις 9 έως τις 12 Ιουλίου, με θέμα «Σύγχρονα νομικά θέματα και η επίδραση του ελληνισμού». Την έναρξη του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη μεσαιωνική πόλη, κήρυξε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσκεκλημένος των ομογενών δικηγόρων από την Αυστραλία.


Στο συνέδριο συμμετέχουν 300 δικηγόροι και δικαστές από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Κύπρο ενώ συμμετέχει και η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας Σούζαν Κίφελ, αλλά και δικαστές διεθνούς κύρους καθώς και ακαδημαϊκοί.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΦΕΡΕΙ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

«Μια προσέγγιση σε βάθος των βασικών χαρακτηριστικών του σύγχρονου νομικού μας πολιτισμού, στο πλαίσιο των έννομων τάξεων της Δύσης γενικότερα και της Ευρώπης ειδικότερα, αρκεί για να καταδείξει τα εμβληματικά σημάδια που τους έχει κληροδοτήσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα» τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του, στη διεθνή διάσκεψη του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών Νομικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

‘Οπως επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Ο σύγχρονος νομικός πολιτισμός της Δύσης και, ιδίως, της Ευρώπης φέρει ανεξίτηλα τα σημάδια της επιρροής του αρχαίου ελληνικού πνεύματος».

Την επιρροή αυτή διαμορφώνουν, ταυτοχρόνως και κατά βάση, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «οι δύο θεμελιώδεις -και, φυσικά, συμπληρωματικές μεταξύ τους- συνιστώσες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, ήτοι η ελευθερία του πνεύματος και η προσήλωση στις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στον σύγχρονο νομικό μας πολιτισμό εντάσσεται στην ευρύτερη συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στην εξέλιξη και διαμόρφωση του σύγχρονου δυτικού και, ιδίως, του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Αναφερόμενος στα εμβληματικά σημάδια που έχει κληροδοτήσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «πρόκειται, κατ’ εξοχήν, για τα σημάδια από την μια πλευρά της ελευθερίας του πνεύματος, ως αντηρίδας, πάνω στην οποία εξακολουθεί να στηρίζεται το θεσμικό και πολιτικό «αέτωμα» των κάθε είδους σύγχρονων θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως δε των ατομικών και, από την άλλη πλευρά, της δημοκρατίας, ως θεσμικού και πολιτικού θεμελίου της οργάνωσης του κοινωνικού συνόλου κατά τρόπο σύμφωνο με την αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του».

Μιας δημοκρατίας όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος η οποία ξεκίνησε στην Αρχαία Ελλάδα ως άμεση, πλην όμως τα «πυρηνικά» συστατικά της ήταν εκείνα, τα οποία οδήγησαν, μέσω Ρώμης «στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της σύγχρονης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, με «κολοφώνα» τα πολιτικά δικαιώματα, ως μέσα ενεργού συμμετοχής στην πολιτική ζωή, πρωτίστως δια της άσκησης των δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

«Η ιστορική αλήθεια επιβάλλει ν’ αναγνωρίσουμε ότι ο Δωδεκάδελτος Νόμος, δηλαδή η αρχετυπική εστία της αρχαίας ρωμαϊκής νομοθεσίας» είπε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έλκει την καταγωγή της, ως προς την ουσία ρύθμισης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, από τα Αρχαία Ελληνικά Δίκαια».

Η ίδια ιστορική αλήθεια επιβάλλει ν’ αναγνωρίσουμε επίσης, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος ότι ναι μεν το «δημόσιο συμφέρον», το οποίο συνιστά σήμερα την νομιμοποιητική βάση της οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικώς οργανωμένου κράτους κατάγεται από την «Res Publica» της Αρχαίας Ρώμης όμως, οι θεσμικές και πολιτικές ρίζες της «Res Publica» ανάγονται -καίτοι με σημαντικές διαφορές ως προς την τελική μορφή τους- στο «κοινό συμφέρον» της αριστοτελικής σκέψης.


Η συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος ως προς την εξέλιξη και διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι, τουλάχιστον, διπλή υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Από την μια πλευρά το αρχαίο ελληνικό πνεύμα-ξεκινώντας από την Ιωνία, όπου γεννήθηκε ο «φιλοσοφικός στοχασμός» και γνωρίζοντας την ακμή του ιδίως στην Αθήνα και σε αρκετές αποικίες της εποχής- διέπλασε τον πολιτισμό αυτόν θέτοντας, μέσω της απελευθέρωσης του πνεύματος από τον μύθο και τις συνακόλουθες δοξασίες και εμμονές, τις βάσεις της ολοκληρωμένης Επιστήμης και της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης με συστηματική δομή» και, από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε «μας δείχνει σήμερα τον δρόμο υπεράσπισης του Πολιτισμού μας, κυρίως δια της αποτροπής της μετάπτωσης της επιστήμης σε άγονο εμπειρικό πεδίο σώρευσης απλής γνώσης και συλλογής άπειρης, πλην όμως ανώφελης, πληροφορίας».


ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΗ ΠΡΕΣΒΗ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

Την πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα Κέιτ Λόγκαν, υποδέχτηκε στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και συζήτησε μαζί της την προοπτική στενότερης συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η κ. Λόγκαν, επισκέπτεται τη Ρόδο στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών δικηγόρων και δικαστών.

Στη συζήτηση που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, εξετάστηκαν θέματα ομογένειας η οποία όπως τόνισε η πρέσβης είναι δυνατή τόσο πληθυσμιακά όσο και οικονομικά ενώ τονίστηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των Αυστραλών να επισκέπτονται τη Ρόδο παρά την απόσταση μεταξύ των δύο ηπείρων.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα με την Αυστραλία η οποία κατά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ήταν στο πλευρό των Συμμάχων και ενημέρωσε την πρέσβειρα για την καλή πορεία της τουριστικής σαιζόν.

Η κ. Λόγκαν, εκθείασε τη συμπεριφορά και τη δράση των Ροδίων της ομογένειας που ζουν στην Αυστραλία, και υποσχέθηκε ότι θα ξανάρθει σύντομα στη Ρόδο προκειμένου να επισκεφτεί το Καστελόριζο, την ιδιαίτερη πατρίδα πολλών Ελλήνων που ζουν στην Αυστραλία.

NeosKosmos 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *