ροή ειδήσεων

298.171 νέες θέσεις στο 6μηνο με κινητήριο δύναμη τον τουρισμό



Τα ρεκόρ που σπάει ο τουρισμός φέτος συμπαρασύρουν και την απασχόληση, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου να καταγράφεται από το σύστημα «Εργάνη» θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 298.171 θέσεις εργασίας. Εκ των οποίων βέβαια, παραπάνω από τις μισές είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μόλις το 48,8% αφορά πλήρη απασχόληση.

Οπως και τους προηγούμενους μήνες, οι ειδικότητες που είχαν ζήτηση τον περασμένο Ιούνιο και κατά συνέπεια βοήθησαν στη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας ήταν σερβιτόροι, με θετικό ισοζύγιο 22.473 θέσεων εργασίας, και ακολουθούν τραπεζοκόμοι, μπάρμαν, μάγειροι και ψήστες ξενοδοχείων και εστιατορίων.


Αναλυτικά, βάσει του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον Ιούνιο το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 33.620 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, παρά το ρεκόρ 6μήνου, ο φετινός Ιούνιος δεν ήταν καλύτερος από τον Ιούνιο του 2017, όταν και δημιουργήθηκαν συνολικά 40.599 νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, στο εξάμηνο υπάρχει σαφής βελτίωση καθώς κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018 το ισοζύγιο έφτασε στις 298.171 νέες θέσεις εργασίας, βελτιωμένο κατά 42.268 θέσεις, συγκριτικά με τις 255.903 που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πορεία του ισοζυγίου κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι η καλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2001 και μετά.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» προκύπτει ότι, έστω και οριακά, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης συνεχίζουν να προηγούνται της πλήρους. Αναλυτικά, στο εξάμηνο, το ποσοστό των προσλήψεων με όρους πλήρους απασχόλησης έφτασε το 48,88%. Στον αντίποδα, η μερική απασχόληση έφτασε το 38,84% και η εκ περιτροπής εργασία το 12,28%. Αρα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κάλυψαν το 51,12% του συνόλου των προσλήψεων το αντίστοιχο διάστημα. Ειδικά τον Ιούνιο, τα σημάδια είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς η πλήρης απασχόληση στις νέες προσλήψεις περιορίστηκε στο 45,13%, ενώ οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές προσέγγισαν το 55% (42,13% με μερική απασχόληση και 12,74% με εκ περιτροπής εργασία).

Οι εργοδότες, για τις νέες θέσεις εργασίας, φαίνεται πως προτίμησαν άνδρες, με αποτέλεσμα, ανά φύλο, οι άνδρες να καταγράφουν θετικό ισοζύγιο κατά 32.760 νέες θέσεις εργασίας και οι γυναίκες κατά μόλις 860 θέσεις. Σε επίπεδο ηλικίας, διαπιστώνεται ότι θετική συνδρομή στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι, 15-24 ετών (+32.237), αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, 45-64 ετών (+5.046). Αντίθετα, αρνητικό ισοζύγιο (-6.259) καταγράφηκε στην πλέον παραγωγική ηλικιακή κατηγορία, 30-44 ετών.

Στην ανάλυση που πραγματοποιεί το σύστημα «Εργάνη», αναφορικά με τις δραστηριότητες που είχαν τη σημαντικότερη επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα, προκύπτει ξανά ότι εκείνες που αφορούν τον τουρισμό είχαν την «τιμητική» τους. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση με θετικό ισοζύγιο 29.816 θέσεων εργασίας βρίσκονται οι δραστηριότητες στις υπηρεσίες εστίασης και ακολουθούν με 24.319 θέσεις τα καταλύματα. Στον αντίποδα, το πιο αρνητικό ισοζύγιο με 48.818 θέσεις καταγράφεται στην εκπαίδευση, ως απόρροια της ολοκλήρωσης της σχολικής χρονιάς.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *