ροή ειδήσεων

Αιφνίδια κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις -Απέλαση διπλωματών, απειλές


Ξαφνική κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την αποκάλυψη ότι Ρώσοι διπλωμάτες προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ η Ρωσία, σε απάντηση της κίνησης αυτής της Αθήνας, απειλεί να απελάσει και εκείνη Ελληνες διπλωμάτες.

Επιβεβαιώνει ο Τζανακόπουλος

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Δεν θέλω να σχολιάζω ενδεχόμενες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο εξής: Θέλουμε καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές απάντησε: «Η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει τέτοιες συμπεριφορές και γι’αυτό θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα». Για να προσθέσει ο υπ. Επικρατείας: «Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλουμε καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Ομως όλοι οφείλονται να σέβονται και το διεθνές πλαίσιο και εμάς. Στο πλαίσιο αυτό, όποτε έχει χρειαστεί έχουν ληφθεί μέτρα. Το ίδιο έγινε και αυτή τη φορά».


Γιατί η Ελλάδα απέλασε Ρώσους διπλωμάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Αθήνα προχώρησε στην κίνηση αυτή ως απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα άτομα αυτά (οι δύο που απελάθηκαν και οι άλλοι δύο στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα), διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων, επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη, κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Επίσης, κατηγορούνται για πληροφοριακή δραστηριότητα (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας για τις απελάσεις, σημειώνει η «Καθημερινή», δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Απειλές για αντίποινα από τη Ρωσία

Εντωμεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο IFAX, το οποίο επικαλείται το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πρίν από λίγο ότι «θα απαντήσουμε στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».




 iefimerida.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *