ροή ειδήσεων

ΕΕ: Ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων και της Αλβανίας



Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη «της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου» - Νωρίτερα είχε προτρέψει τους πολίτες των Σκοπίων να λάβουν μέρος μαζικά στο δημοψήφισμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της πΓΔΜ και της Αλβανίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019, για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

Ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Σκόπια ότι "έχει τη χαρά να ανακοινώσει σήμερα την επίσημη έναρξη της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου". Εξήγησε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην πΓΔΜ και τη γειτονική Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και την ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς, ιδίως στα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου.


«Ας αρχίσουμε την δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την ιστορία. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο Επίτροπος, ο οποίος απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια.

«Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσετε όλες τις διαφορετικές δυνάμεις στην κοινωνία και να κάνετε τη διαφορά προς το καλύτερο. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων μπροστά μας, γι 'αυτό σας παροτρύνω να είστε συγκεντρωμένοι και ενωμένοι», πρόσθεσε.


Τόνισε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει στη διαδικασία αυτή της χώρας που καλύπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας και πληροφοριών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το επικείμενο προβλεπόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας ανέφερε και κάλεσε όλους τους πολίτες, ιδίως τους νέους να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, διότι όπως ανέφερε κάθε ψήφος είναι σημαντική.

Ο Χαν συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία», όπως είπε. "Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πολίτες αυτού του υπερήφανου έθνους, να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας με ελεύθερο και κυρίαρχο τρόπο. Η πόρτα για την ΕΕ είναι ανοιχτή αλλά εσείς και μόνο εσείς θα αποφασίσετε αν θα αδράξετε αυτήν την ευκαιρία", τόνισε.

Λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε "να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα".

"Μην χάσετε ούτε μια μέρα, παράξτε αποτελέσματα για να αποτινάξετε κάθε αμφιβολία", υπογράμμισε εκκινώντας την ίδια διαδικασία και στα Τίρανα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *