ροή ειδήσεων

Λέρος: Το πιο αυθεντικό νησί στα Δωδεκάνησα



Ενας πλήρης οδηγός για όσους σκέφτονται να επισκεφτούν το υπέροχο αυτό νησί
Αν ονειρεύεστε αληθινές διακοπές, μακριά από φασαρία και ένταση, σε έναν τόπο γραφικό και φιλόξενο, με φανταστικό φαγητό, καλές τιμές και υψηλού επιπέδου καταλύματα, η Λέρος είναι το ιδανικό μέρος για εσάς. Με εναλλαγές στα τοπία και πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις, η Λέρος υπόσχεται στον επισκέπτη διακοπές ξέγνοιαστες και κυρίως ξεκούραστες. Είναι δε ένα νησί πολύ φιλικό για παιδιά, καθώς δεν υπάρχει πολυκοσμία, η πρόσβαση στις παραλίες είναι πολύ εύκολη και τα αρμυρίκια που υπάρχουν σχεδόν παντού επιτρέπουν στις οικογένειες να περνούν όλη την ημέρα στη θάλασσα.

Και δεν είναι μόνο αυτά... Η Λέρος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία, έναν βυθό με ναυάγια, ένα λιμάνι που νομίζεις ότι έχεις μεταφερθεί στην Ιταλία του Μεσοπολέμου και ένα μουσείο μέσα σε τούνελ που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτό το νησί βρίσκονται όλα αυτά: Η Μάχη της Λέρου είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, στην ανατολική Μεσόγειο! Γενικώς ο καταδυτικός τουρισμός στη Λέρο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο καθώς σε αυτό το νησί μεταξύ άλλων μπορείτε να καταδυθείτε στο θρυλικό ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» που βυθίστηκε το 1943, ή στο δίχτυ που είχε τοποθετηθεί από τους Ιταλούς στην είσοδο του Λακκιού, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου!


Ιδανικό μέρος για να μείνετε είναι τα Αλιντα, ή το Παντέλι ενώ στο νησί δεσπόζει το κάστρο της Παναγιάς, ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Ελλάδας. Αν βρεθείτε στη Λέρο Δεκαπενταύγουστο μη χάσετε το πανηγύρι.




Πού να κολυμπήσετε
Nα κάνετε μπάνιο στην Αγιά Κιουρά (και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι με τις τις τοιχογραφίες που έφτιαξαν οι εξόριστοι), στο Βρωμόλιθο, στη Γούρνα (ρηχή θάλασσα με άμμο), στο Μπλεφούτη, στον Ξηρόκαμπο, στα κοσμικά Αλιντα, στη Βελανιδιά, στο γραφικό ψαροχώρι Παντέλι και οπωσδήποτε στα Δύο Λισκάρια, στον Ζέφυρο, όπου ο Τάσος θα σας περιμένει στο ωραιότερο beach bar του νησιού με καφεδάκι αλλά και πολλά πάρτι στην παραλία. Αν έχετε όρεξη για πεζοπορία, η παραλία του Κρυφού θα σας αποζημιώσει.



Πού να φάτε
Το πιο διάσημο εστιατόριο του νησιού είναι ο Μύλος στην Αγία Μαρίνα. Το περιβάλλον είναι μοναδικό με έναν μύλο μέσα στη θάλασσα αλλά και το φαγητό δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.
Στο Παντέλι έχει πολλές ψαροταβέρνες αλλά η αγαπημένη μας είναι η Ψαροπούλα. Η Βαγγελιώ στην κουζίνα κάνει απίστευτες γαριδομακαρονάδες και καταπληκτικούς μεζέδες τους οποίους θα γευτείτε κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.
Υπέροχο φαγητό και καταπληκτική θέα σας περιμένουν και στην ταβέρνα του Δημήτρη του Καράφλα στα Σπήλια. Tip: Κλείστε τραπέζι όταν έχει πανσέληνο.
Για σουβλάκι προτιμάμε τα Κρούπια στην Αγία Μαρίνα.
Στις παραλίες του Ξηροκάμπου, του Μπλεφούτη και της Γούρνας θα φάτε πολύ καλά, ενώ στα καλύτερα ουζερί του νησιού είναι και ο Σώτος στον Δρυμώνα.
Στο Πέτρινο στο Λακκί αλλά και στον Ξενώνα στα Αλιντα, για τα καλύτερα μαγειρευτά του νησιού. Επίσης στο Θεϊκόν στα Αλιντα.
Για πρωινό να προτιμήσετε το Πανίνο στο Λακκί, ενώ απέναντι στο Μπακάλικο με Τσίπουρο θα φάτε τα καλύτερα σάντουιτς του νησιού.



Τι να κάνετε με τα παιδιά:
Μουσείο Τούνελ: Στη Μερικιά θα γίνετε μάρτυρες της ιστορίας αυτής καθώς στις στοές του νησιού έχει «στηθεί» το πολεμικό μουσείο της Λέρου.
Μπόουλινγκ: To Crescendo στον Βρωμόλιθο είναι ένα μέρος όπου θα περάσουν καλά μικροί και μεγάλοι. Οι γονείς θα πιουν το ποτό τους απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα, ενώ οι μκροί θα παίξουν στον παιδότοπο ή στο bowling.
Παιδότοπος: Τα Δελφινάκια στο Λακκί είναι ο παράδεισος του παιδιού. Ενας πολύ μεγάλος ανοιχτός παιδότοπος με φουσκωτά, τραμπολίνο και πολλά παιχνίδια.


Τα must
- Να επισκεφτείτε το λιμανάκι της Αγίας Μαρίνας, τόσο για καφέ το πρωί, όσο και για βραδινή διασκέδαση στα ωραία μπαράκια του (ψηφίζουμε πάντα «Μελτέμι»). Για ποτό προτείνουμε και τους Μύλους δίπλα στο Κάστρο, το μέρος με την ωραιότερη θέα σε όλο το νησί. Για καφέ, πολύ ωραία είναι και στο Lime στη Μερικιά.
- Βόλτα και ποδηλατάδα στο Λακκί. Στο κεντρικό λιμάνι του νησιού και έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς όρμους της Μεσογείου, θα θαυμάσετε την ιταλική ρυμοτομία με τους φαρδείς δρόμους και τα ξεχωριστά κτήρια, αποτύπωμα μίας άλλης εποχής.
- Το κάστρο του Μπελενη στα Άλιντα εκτός της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του σημασίας, φιλοξενεί και πολιτιστικές δραστηριότητες.
- Βόλτα με τον «Αη Γιώργη» στα γύρω νησάκια. Μαράθι, Ασπρονήσια, τηγανάκια θα σας πάρουν το μυαλό ενώ ο καπετάν Μανώλης θα σας δείξει τι σημαίνει λέρικη φιλοξενία! Αντίστοιχα δρομολόγια κάνει και το Μπαρμπαρόσα. Και τα δύο ξεκινούν από Αγία Μαρίνα.
- Βόλτα στον Ξηρόκαμπο για να δείτε το εκκλησάκι της Παναγιάς της Καβουράδαινας, ένα από τα ομορφότερα του νησιού.
- Στο Παντέλι κρύβεται ένα γλυκό μυστικό: To «Γλυκειά Λέρος 1897» είναι πράγματι λες και έχει ξεπηδήσει από άλλη εποχή. Ζητήστε να σας φτιάξουν λουκουμάδες!
- Για γλυκά, ο Ρεπαπής στο Λακκί θα σας μείνει αξέχαστος. Οι τούρτες του είναι απλώς οι καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει, ενώ τα παγωτά του θα σας κάνουν να επιστρέψετε πολλές φορές εκεί. Επίσης πολύ ιδιαίτερα είναι τα γλυκίσματα στο Παραδοσιακό στην Αγία Μαρίνα. Δοκιμάστε πατσαβουρόπιτα με παγωτό. Στον Αννούση στο Λακκί, δοκιμάστε γαλακτομπούρεκο.
- Αγιος Ισίδωρος: Το εκκλησάκι που θα σας κάνει μέχρι και να θέλετε να παντρευτείτε!


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *