ροή ειδήσεων

Το αργοπορημένο δείπνο βλάπτει σοβαρά την υγεία



Τον κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου μπορεί να αυξήσει η κατανάλωση ενός δείπνου αργά το βράδυ.

Το παραπάνω είναι το βασικό συμπέρασμα μίας πρόσφατης επιστημονικής έρευνας που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία στην Ισπανία και η οποία η δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer.

Η εν λόγω μελέτη διερεύνησε ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος και δύο συνηθισμένων τύπων καρκίνου: του προστάτη και του μαστού. Αυτές οι δύο μορφές καρκίνου συνδέονται με τη νυχτερινή εργασία και τη διαταραχή του «βιολογικού ρολογιού».

Οι επιστήμονες είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από 621 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και από 1.205 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ομάδα ελέγχου αποτέλεσαν 872 άνδρες και 1.321 γυναίκες χωρίς καρκίνο. Οι επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο ζωής των δοκιμαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το χρόνο των γευμάτων και τις συνήθεις ύπνου.
Κατά 20% μειωμένος κίνδυνος

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν αίσθηση: όσοι δειπνούσαν πριν από τις 9 το βράδυ ή τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάνε για ύπνο, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή του προστάτη, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν μετά τις 10 το βράδυ ή πήγαιναν στο κρεβάτι αμέσως μετά το δείπνο τους.

Ο μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από τα ευρήματα αυτά, δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά φαίνεται ότι ο χρόνος του ύπνου επηρεάζει την ικανότητα του ανθρώπου να μεταβολίζει το φαγητό που καταναλώνει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω αποτελέσματα. Στην περίπτωση που τελικά έχουν ισχύ, τότε αναμένεται να επηρεάσουν τις επίσημες κατευθυντήριες συστάσεις και οδηγίες των διεθνών και κρατικών φορέων υγείας, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν λαμβάνουν υπόψη τους το χρόνο κατανάλωσης των καθημερινών γευμάτων.

Δείτε ΕΔΩ τα στοιχεία της έρευνας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *