επικαιρότητα

Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο χρώμα του κόσμου –Δεν πάει ο νους σας [εικόνα]

ΗΛΙΚΙΑΣ 1,1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ


Το λαμπερό ροζ είναι το παλαιότερο χρώμα του κόσμου.

Το χρώμα της τσιχλόφουσκας, των φλαμίνγκο και του μαλλιού της γριάς – το λαμπερό ροζ – είναι το παλαιότερο χρώμα του κόσμου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τις αρχαίες ροζ χρωστικές ουσίες σε βράχους ηλικίας 1,1 δισεκατομμυρίων χρόνων βαθιά μέσα στην έρημο της Σαχάρας στη Μαυριτανία της δυτικής Αφρικής, καθιστώντας τα τα παλαιότερα χρώματα στο γεωλογικό αρχείο.

Σύμφωνα με την Dr. Nur Gueneli, ο οποίος ανακάλυψε τις χρωστικές ουσίες στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, το λαμπερό αυτό ροζ χρώμα είναι πάνω από 500 χρόνια παλαιότερο από τα επόμενα παλαιότερα γνωστά χρώματα και είχαν παραχθεί από αρχαίους ωκεάνιους οργανισμούς.


Το χρώμα της τσιχλόφουσκας είναι το παλαιότερο στον κόσμο, ηλικίας 1,1 δισεκατομμυρίων χρόνων. Φωτογραφία: Shutterstock

«Τα λαμπερά ροζ χρώματα είναι τα μοριακά απολιθώματα της χλωροφύλλης που παρήγαγαν αρχαίοι συνθετικοί οργανισμοί που κατοικούσαν σε έναν αρχαίο ωκεανό που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ, πολύ καιρό» δήλωσε η Δρ Gueneli σε ένα δελτίο Τύπου.

Για να ανακαλύψουν τις χρωστικές ουσίες, οι ερευνητές συνέθλιψαν τους βράχους των δισεκατομμυρίων ετών σε σκόνη και εξήγαγαν και ανέλυσαν τα μόρια των αρχαίων οργανισμών μέσα τους.

Όταν αραιώθηκαν, οι αρχικές χρωστικές είχαν έναν λαμπερό ροζ χρώμα. Στην αντίθετη περίπτωση τα απολιθώματα μπορούν να κυμανθούν από ένα κόκκινο του αίματος μέχρι ένα βαθύ μοβ.

iefimerida.gr

Σχόλια

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης