ροή ειδήσεων

Τι αλλάζει από σήμερα για τους νησιώτες - Ποιοι κερδίζουν από το μεταφορικό ισοδύναμο



Από αύριο, Κυριακή 1η Ιουλίου, τίθεται σε εφαρμογή το μεταφορικό ισοδύναμο για τους κατοίκους 49 νησιών, η νέα πολιτική της κυβέρνησης που υπόσχεται να διασφαλίσει «ίσες ευκαιρίες» για όλους τους πολίτες της χώρας.

Όπως αναφέρει το προωθητικό βίντεο που αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter, το νέο μέτρο θα έχει σημαντικά οφέλη για τους μόνιμους κατοίκους, τα νοικοκυριά, τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα παρέχεται ετήσια επιδότηση εισιτηρίων 500 έως 1000 ευρώ ανά οικογένεια.

«Η διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης, είναι ένα μόνο μέτρο ενίσχυσής τους» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «εξισώνοντας το κόστος μετακίνησης, πιλοτικά για το 2018 και με προγραμματισμένη επέκταση του μέτρου για το 2019, η πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τη νησιωτικότητα».




Φθηνότερα εισιτήρια για τα νησιά

Η οικονομική ενίσχυση θα αποτελεί ουσιαστικά ένα βοήθημα για όσους ταξιδεύουν από και προς τα νησιά με το φθηνότερο μέσο μεταφοράς προκειμένου να μη χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο. Εάν για παράδειγμα κάποιος πληρώνει εισιτήριο 20 ευρώ για ένα ταξίδι με λεωφορείο προς μια πόλη της ηπειρωτικής χώρας και ένας νησιώτης για να πάει προς το μέρος του που είναι η ίδια απόσταση 25 ευρώ, τότε θα παίρνει τα επιπλέον 5 ευρώ που αποτελεί τη διαφορά.

Δεδομένου ότι το νέο μέτρο έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ για το 2018, σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιούλιο και θα αφορά κατοίκους και επιχειρήσεις σε Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα, Κω, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάσο, Λέρο, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο καθώς και στα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκιούς, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρο, Λέβιθα, Λειψούς, Μάραθο, Νίμο, Ψέριμο, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Άγιο Μηνά, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Κάρπαθο, Ερρικούσα, Μαθράκι, Οθωνούς, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ανάφη.

Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής προσφύγων, δηλαδή στη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο που σηκώνουν το κύριο βάρος της υποδοχής προσφύγων.

Για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ

Το Σάββατο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και μέσω αυτής, παραμένει για έξι μήνες ακόμη - έως 31.12. 2018 – ο μειωμένoς συντελεστή στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ωστόσο, όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για πόσο καιρό θα διαρκέσει η ρύθμιση για τα πέντε νησιά, ο ίδιος απάντησε: «Για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είμαι πρωθυπουργός», σχολιάζοντας μάλιστα ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *