ροή ειδήσεων

Μεγάλη ανατροπή από Ζάεφ στη συμφωνία για το Μακεδονικό

Αλλάζει ο χρόνος κύρωσης;



Περίεργα παιχνίδια με την ημερομηνία ψήφισης της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία, δημιουργούν οι απαντήσεις που έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ στην ΕΡΤ. Δημιουργούν την αίσθηση της σκόπιμης καθυστέρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικοί σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης. Και επί της ουσίας «δικαιώνει» τον Πάνο Καμμένο που λέει ότι η κύρωση της συμφωνίας θα αργήσει πολύ, επομένως δεν έχει κανένα λόγο να ρίξει την κυβέρνηση.

Στην πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ελληνική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανοίγει τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και για τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Ο Ζάεφ αποκαλύπτει τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος, δύο τον Σεπτέμβριο (όχι στις 16) και μία τον Οκτώβριο, αλλά και προαναγγέλλει ότι η κύρωση του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019.

Αυτό σημαίνει ότι στην ελληνική βουλή θα έρθει πολύ αργότερα κι ενδεχομένως είτε να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο είτε, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο, να γίνει η κύρωση από την επόμενη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 1 παρ. 4 της συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δυο πλευρές προκειμένου να κυρωθεί και να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία. Κατ' αρχάς δεν προβλέπεται δεύτερη εισαγωγή της Συμφωνίας στην Βουλή της πΓΔΜ, καθώς η κύρωση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με τη δεύτερη ψηφοφορία που έγινε έπειτα από το βέτο του προέδρου Ιβάνοφ.
Εκτός κι αν ο κ. Ζάεφ εννοεί ότι θα εισαχθούν στη Βουλή οι συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και για τις οποίες δεν έχει αυτή τη στιγμή τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.




Τι προβλέπει

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι θα γίνει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και «θα ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές έως το τέλος του 2018». Και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε και η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την Συμφωνία. Βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλαδή, η πΓΔΜ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κύρωση, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το τέλος του 2018 και αμέσως μετά «χωρίς καθυστέρηση» η Ελλάδα να κυρώσει την Συμφωνία, ώστε να τεθεί σε ισχύ.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συνέντευξη Ζάεφ θα πρέπει να αναλυθούν διαφορετικά καθώς αλλάζει ο σχεδιασμός και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά τόσο για την κύρωση από την ελληνική βουλή όσο και για το πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα.
To ερώτημα είναι αν δίνει παράταση στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ή αν επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή, ακόμη και χωρίς η συμφωνία να έχει κυρωθεί θα έχει παράξει πολιτικό αποτέλεσμα, αρχής γενομένης από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/7/18 09:33

    ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *