ροή ειδήσεων

Η ανάπτυξή τους γιγαντώνει τα προβλήματα για τους νησιώτες



Στο hot spot της Λέρου
Διήμερη περιοδεία στη Λέρο και την Πάτμοπραγματοποίησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, την Τετάρτη και την Πέμπτη 18 και 19 Ιούλη. Και στα δύο νησιά, εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν με αυξημένη συμμετοχή στο κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν.



Στη Λέρο ο Κώστας Παπαδάκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΟΒ Λέρου, επισκέφθηκε το ΚΥΤ Λέρου (hot spot), όπου συζήτησε με εργαζόμενους και ενημερώθηκε από τον διοικητή του για την κατάσταση του Κέντρου. Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης είναι ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε κοντέινερ χωρίς καν διερμηνείς για μήνες, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με καθεστώς ολιγόμηνων συμβάσεων και με «μπλοκάκι». Το κλιμάκιο του ΚΚΕ σημείωσε ιδιαίτερα την τοποθέτηση του ΚΚΕ για το Προσφυγικό: «Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα hot spot από τα νησιά, να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, όπου να διευθετηθούν άμεσα με πλήρες προσωπικό όλες οι διαδικασίες εξέτασης των εγγράφων τους, έτσι ώστε να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Επίσης, να αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα όλοι οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης των προσφύγων - μεταναστών».





Με τους εργαζόμενους στο hot spot
Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη - συζήτηση στην Αγ. Μαρίνα της Λέρου, όπου ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έλλειψη - ιδιαίτερα το χειμώνα - φτηνής και ασφαλούς συγκοινωνίας, όχι μόνο προς την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα γύρω νησιά.



Στάθηκε ιδιαίτερα στην κοροϊδία του «μεταφορικού ισοδύναμου», που προβάλλεται από την κυβέρνηση ως δήθεν αντιστάθμισμα στην τεράστια χασούρα των νησιωτών από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ενώ στην ουσία επιδοτεί ξανά το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Μία ακόμα απάτη είναι η υπόθεση του ΦΠΑ στα νησιά, όταν η στάση της ΕΕ είναι αποκαλυπτική, αφού θεωρεί τον υψηλό ΦΠΑ μέρος των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των αντεργατικών μέτρων και μηχανισμών που προωθούνται, που στηρίζουν εξίσου, εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ. Με την ολιγόμηνη παράταση που παίρνει η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει ότι στην ουσία έχει δρομολογηθεί κάθε κατάργηση της φοροελάφρυνσης των νησιωτών. Δεν είναι μόνο τα 5 νησιά που έχουν hot spot και πρόσφυγες, αλλά όλα που έχουν ανάγκη της μείωσης του ΦΠΑ, λόγω της πανάκριβης ζωής κι όλων των επιβαρύνσεων των νησιωτών, όπως είναι μεταξύ άλλων και οι τσουχτερές τιμές των καυσίμων λόγω των τεράστιων φόρων και της μεγάλης κερδοφορίας των ομίλων της Ενέργειας.
Στήνουν περισσότερες Μόριες και Αμυγδαλέζες





Από τη συγκέντρωση στην Πάτμο
Αναφερόμενος στο δράμα της προσφυγιάς που συνεχίζεται στη Λέρο όπως και στα άλλα νησιά του Αιγαίου σημείωσε: «17.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στριμωχτεί στα νησιά ενώ η χωρητικότητα των hot spot μόλις και μετά βίας φτάνει τα 6.300 άτομα.



Στη Λέρο παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000 άτομα ξεπερνώντας συστηματικά τη χωρητικότητά του ζώντας σε άθλιες συνθήκες. Χιλιάδες ξεριζωμένοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά μας, δέσμιοι στη χώρα μας λόγω της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Το ΚΚΕ προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή για το πού θα οδηγήσουν τα hot spot, όταν όλοι οι άλλοι μιλούσαν για τη λύση που βρήκε τάχα η ΕΕ.

Θέσαμε ως επείγον το ζήτημα του άμεσου απεγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη μεταφορά τους με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα με κατεύθυνση τη χώρα προορισμού τους. Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή την άθλια κατάσταση να χρειάζονται μήνες και χρόνια για την εξέταση του ασύλου, και ότι η εξέταση κι όλα τα έγγραφα πρέπει να διευθετούνται με πλήρες προσωπικό και άμεσα σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας (...)

Η κατάσταση, όμως, μέρα με τη μέρα, παρά τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές διαβεβαιώσεις, επιδεινώνεται. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ένα άθλιο παζάρι έλαβε χώρα, που είναι έτσι κι αλλιώς σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών. Τι αποφάσισαν; Ενισχύουν τη λογική της συγκέντρωσης στις χώρες πρώτης υποδοχής με επιστροφές προσφύγων που έχουν τα χαρτιά τους στην Ελλάδα και βρέθηκαν σε χώρες όπως η Γερμανία. Δηλαδή ενισχύεται ο αντιδραστικός κανονισμός του Δουβλίνου, ενώ νομιμοποιούνται και οι απωθήσεις πλοίων, το "μπαλάκι" πλοιαρίων κατατρεγμένων από τη μια χώρα στην άλλη.





Σύσκεψη στη Λέρο
Με περισσότερες Μόριες κι Αμυγδαλέζες, κλειστά κέντρα αλλά και περισσότερη καταστολή κι απελάσεις. Ετοιμάζουν ως συμπλήρωμα χώρες αποθήκευσης μεταναστών. Ενώ ΕΕ, κυβερνήσεις και ευρωενωσιακοί όμιλοι στόχο έχουν να διεισδύσουν στις χώρες καταγωγής και διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών με πρόσχημα τον περιορισμό και την πρόληψη της μετανάστευσης, προκειμένου να προλάβουν στη γωνία τους ανταγωνιστές τους ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία. Αυτοί οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μονοπώλια είναι άλλωστε η αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων που φέρνουν την προσφυγιά. Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί και ψηφίζει και στήνει βιομηχανία ωραιοποίησης αυτών των αντιδραστικών αποφάσεων. Είναι μεγάλο παραμύθι ότι στην ΕΕ συγκρούονται τάχα οι "«προοδευτικές" κυβερνήσεις κι οι "ξενοφοβικές". Γιατί όλες τους, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, από κοινού χειροκρότησαν στο τέλος τις αντιλαϊκές αποφάσεις που πήραν...».



Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ για την πολιτική της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που διαφημίζει η κυβέρνηση με τη συμφωνία των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, η οποία αναβαθμίζει την αστική τάξη της Ελλάδας και κατά συνέπεια αναβαθμίζει όλους τους κινδύνους και εμπλοκές σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις. Σημειώθηκαν ιδιαίτερα οι ανησυχητικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά με την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο, με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να αποδεικνύεται περίτρανα ότι όχι μόνο δεν αποτελούν «παράγοντες προστασίας συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων», όπως ισχυρίζονται τα αστικά κόμματα, αλλά, αντίθετα, μόνιμη πηγή κινδύνων γι' αυτά.
Στην Πάτμο

Στην Πάτμο, περιοδεία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, όπου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συνομίλησε με εργαζόμενους. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πάτμου και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο και το Κέντρο Υγείας, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους, αλλά και να ενημερώσει για τη θέση και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ και για τα προβλήματα των δήμων, του Λιμενικού Σώματος και τα ζητήματα Υγείας.

Το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πάτμιο Πνευματικό Κέντρο, όπου κάλεσε τους νησιώτες να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που μιλά για τέλος μνημονίων και περί διατήρησης των συντάξεων, όταν έχει ψηφίσει όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. «Τώρα επιδιώκει να αγοράσει χρόνο, να κάμψει τις αντιδράσεις που πρέπει να φουντώσουν για τις μειώσεις στις συντάξεις, στους μισθούς και για το αφορολόγητο, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, για τους πλειστηριασμούς, την παραχώρηση στο κεφάλαιο της δημόσιας γης και περιουσίας κ.ά., για τα οποία το ΚΚΕ παλεύει στο εργατικό κίνημα, ενώ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες και νομοσχέδια, τα οποία προκλητικά απορρίπτονται από την κυβέρνηση ως "αντισυνταγματικά" και "ασαφή"».

Οπως υπογραμμίστηκε, «αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξή τους. Απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φτηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για τις επενδύσεις του. Στην Πάτμο πάνε σύννεφο, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι ελλείψεις, η εγκατάλειψη, οι αεροδιακομιδές με το ένα και μοναχό ελικόπτερο για όλα τα Δωδεκάνησα! Αυτά τα προβλήματα δεν θα λυθούν, π.χ., αν ο τουρισμός στην Πάτμο αγγίξει ανάλογα ποσοστά της Ρόδου ή της Κω, γιατί κι εκεί με τον περσινό σεισμό αποδείχθηκαν ανοχύρωτες βασικές υποδομές στην Κω, όπως π.χ., το λιμάνι, τα σχολεία, ενώ στη Ρόδο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2013, σήμερα έχει ελλείψεις μέχρι και στο νερό... Νησιά που εξασφάλισαν σύγχρονα αεροδρόμια, λιμάνια ή υποδομές για κρουαζιερόπλοια παραμένουν γυμνά από ουσιαστικές υποδομές για τους κατοίκους, αλλά και τους όποιους τουρίστες τα επισκέπτονται. Αυτή είναι η κανονικότητα που προετοιμάζουν, η καπιταλιστική ανάκαμψη την οποία ευαγγελίζονται.

Να γιατί λοιπόν όποια εκδοχή και παραλλαγή αστικής διαχείρισης κι αν ζήσεις στον καπιταλισμό, χαμένος είναι ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος έμπορος, ο μικρός και μεσαίος αγρότης. Να γιατί χρειάζεται η καθημερινή πάλη για κάθε δίκαιο αίτημα να έχει ορίζοντα την κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης, την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

rizospastis

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *