ροή ειδήσεων

Ο σεισμός 8 Ρίχτερ της Ρόδου που σήκωσε τσουνάμι 10 μέτρων



Ενας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο ήταν μεγέθους 8 Ρίχτερ και σημειώθηκε στην περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Ρόδο. Μάλιστα σήκωσε τσουνάμι 5-10 μέτρων.

Την ημέρα του σεισμού το ημερολόγιο έγραφε 8 Αυγούστου 1303.
ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ομάδα επιστημόνων, βασιζόμενη σε πειράματα που διενήργησε, υποστηρίζει ότι πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας θα μπορούσαν να αφανιστούν από τον χάρτη σε περίπτωση που εκδηλωνόταν τσουνάμι μετά από έναν μέτριας έντασης σεισμό στη λεκάνη της Μεσογείου. Τα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες έδειξαν ότι ένα τσουνάμι που θα προκαλούσε σεισμός έντασης έως το πολύ 7 ρίχτερ, θα κατάπινε τις περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο. Έτσι, πολυπληθείς πόλεις όπως πχ το Ναύπλιο θα ήταν καταδικασμένες. Με ασκήσεις προσομοίωσης έδειξαν ακριβώς τι θα συνέβαινε σε περίπτωση σεισμού στη θαλάσσια περιοχή κάτω από τη Σικελία ή την Κρήτη, στα μέρη που βρίσκονται έως και 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας Τα κύματα από το προκαλούμενο τσουνάμι θα «χτυπούσαν» Ελλάδα, Ιταλία και Λιβύη, ενώ μια έκταση 1,35 τετραγωνικών μιλίων θα βυθιζόταν στην Κρήτη.

Οπως αναφέρεται, ο Εγκέλαδος διέρρηξε το ανατολικό τμήμα του Ελληνικού Σεισμικού Τόξου, μεταξύ Κρήτης και Ρόδου, προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι, καταστροφές και θύματα. Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για Προειδοποίηση για Τσουνάμι στον ΒΑ Ατλαντικό και την Μεσόγειο, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναλύει το φαινόμενο, παρουσιάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα και πολύτιμα ιστορικά στοιχεία.



Ο καταστροφικός σεισμός της 8ης Αυγούστου 1303 «χτύπησε» ανάμεσα στην Ρόδο και την ανατολική Κρήτη, συνοδεύτηκε από τσουνάμι με κύματα ύψους 5-10 μέτρων (!), κατέστρεψε κτίρια, προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων και «πυροδότησε» ένα «ντόμινο» σημαντικών ιστορικών εξελίξεων!

«Για τον συγκεκριμένο σεισμό και για το τσουνάμι που προκλήθηκε, αντλούμε μεγάλο πλούτο πληροφοριών από σειρά βυζαντινών, αραβικών και λατινικών ιστορικών πηγών. Ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος, οι ιστορικές πηγές δεν αφήνουν αμφιβολία. Πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, κυρίως στην ανατολική Κρήτη, όπου πολλά ήταν και τα ανθρώπινα θύματα» αναφέρει στο kritimono ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για Προειδοποίηση για Τσουνάμι στον ΒΑ Ατλαντικό και την Μεσόγειο, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Από την επιστημονική έρευνα και, πιο συγκεκριμένα, από το μοντέλο διάδοσης του κύματος που ανέπτυξε το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) προκύπτει ότι τα κύματα έφθασαν στην Ρόδο και την Κάρπαθο μέσα σε λίγα λεπτά, αγγίζοντας σε ύψος τα 10 μέτρα!

Λίγο αργότερα, τα κύματα «χτύπησαν» και την Κρήτη. Η… «επιδρομή» στην παράκτια ζώνη του Χάνδακα (του σημερινού Ηρακλείου) ήταν τόσο βίαιη, ώστε σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι και καταστράφηκε μεγάλος αριθμός κτιρίων.



Σε Αλεξάνδρεια και Μέση Ανατολή

Στην Αλεξάνδρεια, το κύμα έφθασε σε περίπου μία ώρα, με ύψος τουλάχιστον 5 μέτρων. Και στις ακτές της Μέσης Ανατολής, τα πρώτα κύματα εμφανίστηκαν μετά από περίπου μιάμιση ώρα. «Στην Αλεξάνδρεια και στην Bab-Al-Bahr της Αιγύπτου, η θάλασσα κατέκλυσε την παράκτια ζώνη και προκάλεσε σοβαρές βλάβες σε λιμενικές εγκαταστάσεις. Το κύμα τσουνάμι έφθασε μέχρι το Acre (Akko) της Παλαιστίνης, σήμερα του Ισραήλ. Η θάλασσα πλημμύρισε την παράκτια ζώνη, παρέσυρε και έπνιξε πολλούς ανθρώπους. Το τσουνάμι, στο πέρασμά του, ίσως προκάλεσε βλάβες και στην Ρόδο, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά στις ιστορικές πηγές. Η υπόθεση αυτή, όμως, υποστηρίζεται έμμεσα από τα γεωλογικά ευρήματα του τσουνάμι» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.
skyrodos.gr
ΠΗΓΗ kritimono

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *