ροή ειδήσεων

Ηθικές Υπομνήσεις



Μάνος Χατζημαλωνάς
Ψυχολόγος, Ιδρυτής «Φιλότιμο Ίδρυμα»

Λίγες ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, οι κάτοικοι και επισκέπτες του δημοφιλούς παραθαλάσσιου οικισμού Στεγνά στον Αρχάγγελο Ρόδου, ήρθαν αντιμέτωποι με τη θέα μιας ογκώδους επιγραφής κατά μήκος φράκτη σε κομβικό πέρασμα με τις λέξεις #PHILOTIMO #ΦΙΛΟΤΙΜΟ και τη λεζάντα «Mία λέξη, χίλιες εικόνες / One word, a thousand images».

Στον αρκετά στενό δρόμο διπλής κυκλοφορίας που οδηγεί προς και από τη θάλασσα για περίπου 3 - 5.000 τροχοφόρα ημερησίως, Έλληνες και ξένοι μάλλον απόρησαν για τη σημασία της λέξης και το νόημα της διάπλατης ανάρτησης. 



Η πρωτοβουλία για την πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση προκύπτει από την συνεργασία του Φιλότιμου Ιδρύματος με την Hedera Printhouse και σκοπό έχει να λειτουργήσει ως ηθική υπόμνηση (moral reminder) για οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους κατά το υπόλοιπο της τουριστικής σαιζόν στην περιοχή. Παράλληλα ευελπιστεί να δώσει το έναυσμα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες ‘public art’ με κοινωνικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την χώρα.

Βάσει επιστημονικών μελετών, υπενθυμίσεις του είδους έχουν δείξει να επιδρούν θετικά σε αντιλήψεις και συμπεριφορές στα πλαίσια συναλλαγών και συμβίωσης με το να μεταβάλουν (disrupt) τον ρου της καθομιλουμένης πραγματικότητας. Ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι τα σχόλια ομογενών διακριθούν για την κυνικότητά τους, η πρωτοβουλία θα έχει επιτύχει τον σκοπό της αφού μάλλον θα έχει μπολιάσει με λέξεις και εικόνες κάποιες συναναστροφές. Αν μάλιστα οι παραπομπές στην ιστοσελίδα του Φιλότιμου Ιδρύματος κινήσουν το ενδιαφέρον σε κάποιους να μάθουν περισσότερα για την λέξη φιλότιμο/philotimo και πως θα μπορούσαν κι εκείνοι να συνδράμουν στη σύγχρονη αποτύπωσή της μέσα από καθημερινές ιστορίες, τα οφέλη της παρέμβασης αυξάνονται πολλαπλώς. Φυσικά, οφείλει να ειπωθεί εδώ ότι, οι υπενθυμίσεις του είδους δεν αρκούν αν δεν συνοδεύονται μεθοδικά από ανάδειξη προτύπων και την αξίωση μιας δια βίου παιδείας στην τέχνη της αυτογνωσίας από την νηπιακή κιόλας ηλικία.

Οι περιφερόμενες εικόνες της Μεγαλόχαρης αυτές τις ημέρες μάλλον ενεργούν παρηγορητικά στο ταραγμένο θυμικό των Ελλήνων. Βέλτιστο πάντα δε κάθε παρακλητική προσευχή να συνοδεύεται και από μια βαθύτερη απεικόνιση των νοημάτων εκείνων που συνιστούν και συντηρούν την επίγεια κοινωνία. Η έννοια φιλότιμο/philotimo παρέχει αυτού του είδους τις αμέτρητες και μεστές από ενσυναίσθηση και στοχασμό εικόνες, και αξίζει να την διατηρούμε ορατή περιφέροντάς την συχνότερα στις συναλλαγές μας.



https://www.huffingtonpost.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/8/18 20:59

    Η λέξη αυτή είναι μια καραμέλα επινοημένη από τους Ελληνες για να διασκεδάζει την ανικανότητά τους να προσαρμόζονται σε κάθε περίσταση. Και όποιος έχει αντίθετη άποψη, ας κοιτάξει πως ήρθαμε σε αυτά τα χάλια με την καραμέλα του φιλότιμου. Πρώτοι στην φοροδιαφυγή, δεύτερη στην απάτη και λαμογιά στην Ευρώπη, ξεπουλήσαμε τράπεζες, λιμάνια, αεροδρόμια και πάει λέγοντας! Τελικά ωραίο είναι να έχεις "τέτοιο" φιλότιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *