ροή ειδήσεων

ΕΣΑΚΕ: Οι νησιώτες είναι εδώ!



Ο ΕΣΑΚΕ ετοίμασε ένα ακόμα αφιέρωμα ενόψει της επόμενης σεζόν της Basket League απαριθμώντας τους… νησιώτες του ελληνικού πρωταθλήματος.






Της Eurohoops Team/info@eurohoops.net

Το 2018-19 θα είναι τέσσερις ομάδες με έδρα κάποιο νησί της χώρας για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της Baasket League. Συνολικά δέκα σύλλογοι εκπροσώπησαν ή θα εκπροσωπήσουν τα νησιά μας στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία της Ελλάδας. Ακολουθεί το σχετικό αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ:

“Σχεδόν δύο μήνες πριν το πρώτο τζάμπολ της 27ης Basket League, υπάρχει ένα τουλάχιστον δεδομένο που την καθιστά εξ ορισμού ξεχωριστή. Θα είναι η μόλις η 2η στην οποία θα εκπροσωπηθούν τέσσερα νησιά της Ελλάδας. Η Ρόδος με τον Κολοσσό, η Κρήτη με το Ρέθυμνο, η Εύβοια με την Κύμη και η Λήμνος με τον Ήφαιστο. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν δύο χρόνια με τη Λευκάδα παρούσα στην Basket League. Με αυτήν την αφορμή το esake.gr παρουσιάζει σήμερα τις ομάδες που εκπροσώπησαν τη νησιωτική Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, δίνοντας της ένα διαφορετικό χρώμα και αποδεικνύοντας ότι το μπάσκετ ζει σε όλες τις γωνιές της χώρας.


Η ιστορία δεν άρχισε να γράφεται στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος, ωστόσο σε αυτήν την περίοδο -από το 1992-93 δηλαδή- εμφανίστηκαν στην πρώτη βαθμίδα του ελληνικού μπάσκετ οι περισσότερες ομάδες από κάθε άλλη φορά. Επτά στο σύνολο ενώ πριν από αυτήν μόνο τρεις ομάδες αγωνίστηκαν στην πρώτη κατηγορία και μάλιστα σε χρόνια που το μπάσκετ έκανε στην πραγματικότητα τα πρώτα, δειλά βήματα του στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ο Α.Ο.Ν. Ρόδου τη σεζόν 1949-50, ο Τρίτων Χαλκίδας την περίοδο 1946-47 και στην τριετία 1948-51 και η Ένωση Χαλκίδας στη διετία 1952-54. Μέχρι εκεί όμως. Για να εκπροσωπηθεί ξανά μια νησιωτική ομάδα στη “μεγάλη” κατηγορία, έπρεπε να περάσουν 41 χρόνια.



ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το Ηράκλειο ήταν η ομάδα που άνοιξε τον δρόμο. Ήταν η πρώτη νησιωτική ομάδα της Basket League και η πρώτη στην ιστορία που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Βρέθηκε στην κατηγορία για πρώτη φορά το 1995. Υποβιβάστηκε με απολογισμό 8-18 όμως ο υποβιβασμός στην Α2 αποδείχτηκε μια παρένθεση καθώς επέστρεψε την επόμενη χρονιά για να περάσει άλλα επτά σεζόν στην κατηγορία. Σε πέντε από αυτές έφτασε μέχρι τα playoffs.

Στην 8ετία του στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μέτρησε 87 νίκες και 141 ήττες.

Από το Ηράκλειο στα χρόνια που βρισκόταν στην Basket League πέρασαν καταξιωμένοι προπονητές και αθλητές με “βαριά” βιογραφικά. Στον πάγκο του βρέθηκαν ο Γιώργος Καλαφατάκης, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο Νίκος Παύλου, ο Γιώργος Μακράκης.



Το Ηράκλειο της σεζόν 1999-2000

Τη φανέλα του φόρεσαν Έλληνες με μακρά διαδρομή στα ελληνικά γήπεδα: Γιώργος Σκροπολίθας, Αργύρης Παπαπέτρου, Γιώργος Γάσπαρης, Τζον Κόρφας, Πιτ Παπαχρόνης, Χρήστος Χαρίσης, Φώτης Κατσικάρης, Χρήστος Μυριούνης, Γιώργος Κουκλάκης, Αχιλλέας Μαματζιόλας, Γιάννης Σιούτης, Μάριος Μπατής και Νίκος Πέττας,

Μεταξύ των ξένων παικτών που έπαιξαν μπάσκετ στο Ηράκλειο ήταν οι: Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, Ριτς Ρέλφορντ, Σαμίρ Γκούντα, Χάουαρντ Κάρτερ, Φρεντερίκ Φορτέ, Χάρολντ Έλις, Τζέιμς Φόρεστ, Τζίμι Όλιβερ, Άντρες Γκίμπερτ, Ντέρεκ Χάμιλτον, Καρλ Τόμας και Κέντρικ Τζόνσον.



ΚΟΛΟΣΣΟΣ

Ο Κολοσσός έχει κερδίσει τον άτυπο τίτλο της μακροβιότερης στην Basket League, νησιωτικής ομάδας. Οι Ρόδιοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην κατηγορία τη σεζόν 2005-06 αλλά φάνηκαν ανέτοιμοι, αρκούμενοι σε έξι νίκες που τους περιόρισαν στην τελευταία θέση. Ο Κολοσσός όμως επέστρεψε γρήγορα και σαφώς πιο έτοιμος αφού βρίσκεται πια στην κατηγορία ανελλιπώς από το 2007.

Ετοιμάζεται για τη 13η σεζόν του στην κατηγορία στην οποία μετράει πια 142 νίκες και 195 ήττες. Από τις 12 σεζόν που προηγήθηκαν, έφτασε μέχρι τα playoffs στις οχτώ φτάνοντας τα 27 παιχνίδια (7-20).

Σε αυτή τη διαδρομή του στην Basket League, πέρασαν από τον πάγκο του Κολοσσού οι: Βασίλης Φραγκιάς, Μιχάλης Κυρίτσης, Γιώργος Ζευγώλης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Γιάννης Σφαιρόπουλος, Μηνάς Γκέκος, Μιχάλης Κουταλιανός, Δημήτρης Πρίφτης και Άρης Λυκογιάννης.



Γιάννης Γεωργαλλής, Γιάννης Καλαμπόκης, Γιώργος Καλαϊτζής. Τρεις από τους πολλούς παίκτες με μεγάλη διαδρομή στην Basket League, που φόρεσαν τη φανέλα του Κολοσσού.

Τη φανέλα της ομάδας σε αυτά τα 12 χρόνια, φόρεσαν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι παίκτες. Μεταξύ αυτών οι: Γιάννης Γεωργαλλής, Άγγελος Τσάμης, Αντώνης Ασημακόπουλος, Κώστας Χαρίσης, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Χριστόφορος Στεφανίδης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Νίκος Παππάς, Γιώργος Καλαϊτζής, Χρήστος Σαλούστρος, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Πατ Καλάθης, Θόδωρος Ζάρας, Νώντας Παπαντωνίου, Γιάννης Καλαμπόκης, Φράνκο Νάκιτς, Μίλαν Τόμιτς, Βασίλης Σούλης, Νίκος Παπανικολόπουλος, Νέστορας Κόμματος, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Τσαλδάρης, Κώστας Κακαρούδης και Μάρκους Χάτεν, Τομ Λίντεν, Λανς Χάρις, Σάσα Βασίλιεβιτς, Τρέβορ Ρέλεφορντ, Λάνγκστον Χολ, Ντομινίκ Ουότερς, Μάικ Τζέιμς. Γκάρι ΜακΓκί, Κέβιν Λάνγκφορντ, Ρόμπερτ Ντόζιερ, Μάλκολμ Γκρίφιν.



ΡΕΘΥΜΝΟ

Μετά την 8ετία του Ηρακλείου, η Κρήτη απέκτησε ξανά εκπρόσωπο στην Basket League το 2007. Η πρώτη παρουσία του Ρεθύμνου συνοδεύτηκε από μία σκληρή εμπειρία καθώς υποβιβάστηκε μέσα από μια τριπλή ισοβαθμία στο τέλος της σεζόν 2007-08 με τον Κολοσσό και τον ΠΑΟΚ. Η επιστροφή στην κατηγορία δεν αποδείχτηκε εύκολη υπόθεση αφού χρειάστηκε τρεις σεζόν για να τα καταφέρει. Από τη στιγμή που το έκανε όμως, “έριξε άγκυρα” στην Basket League στην οποία αγωνίζεται πια ανελλιπώς από το 2011.

Το Ρέθυμνο έχει μπροστά του τη 10η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα στο οποίο μετράει πια 104 νίκες και 123 ήττες.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν, τους Κρητικούς καθοδήγησαν από τον πάγκο οι: Γιώργος Καλαφατάκης, Στέργιος Κουφός, Θανάσης Γιαπλές, Αργύρης Πεδουλάκης, Τόνι Κωνσταντινίδης, Θανάσης Σκουρτόπουλος και Νίκος Βετούλας.



Ντιόντε Κρίστμας και Ζακ Ράιτ δύο από τους πολλούς, εξαιρετικούς Αμερικανούς που φόρεσαν τη φανέλα του Ρεθύμνου.

Από το ρόστερ του Ρεθύμνου πέρασαν αρκετοί σημαντικοί Έλληνες αλλά και ξένοι παίκτες όπως οι: Χάρης Γιαννόπουλος, Γιάννης Καλαμπόκης, Απόλλων Τσόχλας, Φάνης Κουμπούρας, Νέστορας Κόμματος, Ίαν Βουγιούκας, Γιώργος Δέδας, Περικλής Δορκοφίκης, Γιάννης Γκαγκαλούδης και Μπρεντ Πέτγουεϊ, Ρόλαντ Σάφτενααρ, Νταμίρ Λάτοβιτς, Ντέγιαν Κράβιτς, Ούρος Ντούβνιακ, Μαρκ Κάρτερ, Τορλίν Φιτζπάτρικ, Μουχάμαντ Φαγιέ, Ντιόντε Κρίστμας, Ζακ Ράιτ και Τόμας Ντελινικάιτις.



ΙΚΑΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Το καλοκαίρι του 2013, ο Ίκαρος Καλλιθέας επιχείρησε κάτι όχι πολύ συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα. Μετακόμισε στη Χαλκίδα και με αυτόν τον τρόπο έγινε μια από τις λιγοστές νησιωτικές ομάδες στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ.

Με τους Γιώργο Καλαφατάκη, Άρη Λυκογιάννη και Θανάση Γιαπλέ να περνούν από το “τιμόνι” του και έχοντας στο ρόστερ του μεταξύ άλλων τους Άιβαν Άσκα, Ντομινίκ Σάτον, Σωτήρη Μανωλόπουλο, Νέιτς Στρναντ, Γιάννη Γκαγκαλούδη, Ρόμελ Μπεκ, Νίκο Παπανικολόπουλο, Σάσα Μπορόβνιακ αλλά και τον 17χρονο τότε Βασίλη Τολιόπουλο.

Ο Ίκαρος έκανε την προσπάθεια του όμως αυτή κρίθηκε στο τέλος με αρνητικό αποτέλεσμα αφού υποβιβάστηκε μέσα από τριπλή ισοβαθμία με τον Πανελευσινιακό και τον Ηλυσιακό έπειτα από τέσσερα χρόνια στην Basket League.



ΚΥΜΗ

Η Εύβοια απέκτησε ξανά έναν εκπρόσωπο στην Basket League το 2016. Η Κύμη κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Α2 με ρεκόρ 23-5 και ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία όπου θα αγωνιστεί για 4η συνεχόμενη σεζόν. Σε σύνολο 54 αγώνων μετράει 22 νίκες και 32 ήττες. Η σεζόν που πέρασε δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες αφού η Κύμη έκανε εντυπωσιακή πορεία μέχρι τα playoffs.

Στη διετία που πέρασε, την ομάδα της Εύβοιας κοουτσάρισαν ο Βασίλης Μπρατσιάκος και ο Γιάννης Καστρίτης ενώ τη φανέλα της φόρεσαν μεταξύ άλλων οι: Μουχάμεντ Ελ-Αμίν, Τζόρνταν Μόργκαν, Σλάβεν Τσούπκοβιτς, Μάρτιν Πάλμπλαντ, Σταύρος Σχίζας, Δημήτρης Σταμάτης, Σταύρος Τουτζιαράκης, Τζέισον Καντί, Τάβνταρ Κοστόβ, Ντάνιελ Όρτον, Θαντ ΜακΦάντεν, Λένζελ Σμιθ, Γκάρι ΜακΓκί, Μάικλ Κάιζερ, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Άγγελος Τσαγκαράκης, Κάμερον Τζόουνς, Τέντι Οκερεαφόρ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης και Νίκος Μπάρλος.



ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η πρώτη εκπρόσωπος του Ιονίου στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Η Δόξα Λευκάδας πέρασε μια σεζόν στην Basket League, το 2016-17, αρχικά με τον Χάρη Μαρκόπουλο και στη συνέχεια με τον Φώτη Τακιανό στον πάγκο της.

Με παίκτες όπως ο Ντεζ Ουέλς -εντυπωσίασε στις εννιά αγωνιστικές που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας- ο Τζάστιν Ρόμπινσον, ο Άλεξ Χάρις, ο Δημήτρης Τσαλδάρης, ο Χρήστος Ταπούτος, ο Γιάννης Ψαθάς, ο Σάνον Σκοτ, ο Γιάννης Δεμερτζής και ο Ιβάν Μάρας περιορίστηκε σε τέσσερις νίκες και υποβιβάστηκε.



ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

Η Λήμνος θα γίνει τον Οκτώβριο και τυπικά το 5ο ελληνικό νησί που θα εκπροσωπηθεί στην κατηγορία μετά τη Ρόδο, την Εύβοια, την Κρήτη και τη Λευκάδα. Ο Ήφαιστος ετοιμάζεται για μια συναρπαστική σεζόν με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο στον πάγκο και έχοντας προχωρήσει ως τώρα σε συμφωνίες με τους Σωτήρη Μανωλόπουλο, Κωνσταντίνο Γόντικα, Τόντρικ Γκόιτσερ, Σον Έβανς και Τάιρον Μπρέιζελτον”.

Πηγή: Esake.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *