ροή ειδήσεων

Ρόδος: Πρόσω ολοταχώς για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς



Πρόσω ολοταχώς για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς προχωρά η δημοτική αρχή. Μέχρι τις 10 του μηνός, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος αναμένεται να έχει στα χέρια του την τεχνική έκθεση των εκτιμητών για την εμπορική και αντικειμενική αξία του κτιριακού συγκροτήματος και αν όλα κυλήσουν ομαλά , έως το τέλος Αυγούστου η οικονομική επιτροπή θα καθορίσει τους όρους της διακήρυξης , προκειμένου ο διεθνής διαγωνισμός ,να βγει «στον αέρα» στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η δημοτική αρχή αισιοδοξεί ότι, μέχρι τον Οκτώβριο , αν δεν προκύψουν προβλήματα στη διαδικασία του διαγωνισμού, θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος- επενδυτής που θα αναλάβει την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς. Το ζητούμενο βέβαια είναι αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες για να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό καθώς ο κόστος που θα επωμιστεί για την συντήρηση και επισκευή του κτιριακού συγκροτήματος είναι υψηλό και δυσβάστακτο, με δεδομένη την σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία ,καθώς σύμφωνα με την μελέτη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης ,αγγίζει το ποσό των 3.500.000-4.000.000 ευρώ.Επίσης το μίσθωμα που θα αναπροσαρμόζεται σε βάθος χρόνου ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως ήδη επενδυτές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για την Νέα Αγορά καθώς πρόκειται για ένα «φιλέτο» στο κέντρο της πόλης με υψηλή εμπορική και μισθωτική αξία που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της Μαρίνας του Μανδρακίου από το ΤΑΙΠΕΔ , μπορεί να εξελιχθεί σε μία κερδοφόρα επένδυση για το μέλλον.

Να σημειωθεί ,πως τα μισθωτήρια συμβόλαια με τους ενοικιαστές της Νέας Αγοράς λήγουν στις 31-12-2018 και ο νόμος που ισχύει δεν δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να προχωρήσει στην παράταση ή την ανανέωση τους, αλλά να προχωρήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την μίσθωση των 168 καταστημάτων και γραφείων , αφού σε διαφορετική περίπτωση τα μέλη της δημοτικής αρχής θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Άλλωστε και ο Φώτης Χατζηδιάκος έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να έχει η απόφαση για την ανάθεση σε ιδιώτη- επενδυτή της Νέας Αγοράς.

Εξ’ αρχής η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε πως ο διεθνής διαγωνισμός που θα γίνει για τη Νέα Αγορά, θα είναι ενιαίος και θα αφορά όλο το κτιριακό συγκρότημα της.

Η πολιτική αυτή απόφαση είναι προς το συμφέρον των σημερινών ενοικιαστών της όπως τονίζεται , διότι αν γίνουν μεμονωμένοι διαγωνισμοί δηλαδή να μισθωθούν ένα – ένα τα καταστήματα, υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί σημερινοί ενοικιαστές τους να τα χάσουν ή να ανέβουν στα ύψη τα ενοίκια που θα πρέπει να καταβάλουν. Ήδη αυτή την περίοδο, η νομική υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τους εκτιμητές ,επεξεργάζονται την προκήρυξη του διαγωνισμού και, αναζητούν τρόπο για να συμπεριληφθεί και ο όρος ώστε, οι καταστηματάρχες που βρίσκονται εκεί πολλά χρόνια και είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις ,τους προς το Δήμο και οι επιχειρήσεις τους είναι βιώσιμες , να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν με τον όποιο ανάδοχο βγει για τη μίσθωση του συνόλου των καταστημάτων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *