επικαιρότητα

Ανταπόκριση από το πρώτο Local Gourmet Festival της Ρόδου


Noble Restaurant, «Elysium Resort & Spa»

Όλα όσα ζήσαμε και δοκιμάσαμε κατά τη διάρκεια του γαστρονομικού φεστιβάλ του ξενοδοχείου «Elysium» που έφερε τέσσερις βραβευμένους σεφ στο εστιατόριο «Noble» και τη ροδίτικη κουζίνα σε τετ α τετ με τη Σαντορίνη, την Κρήτη, το Ιόνιο και τη Μακεδονία.


Ήδη με το καλωσόρισμα που με περίμενε στο δωμάτιο μου στο «Elysium Resort & Spa» μπήκα κατευθείαν στο πνεύμα της γαστρονομικής γιορτής Local Gourmet Festival που έστησε για πέντε ημέρες στα τέλη Ιουλίου το πολυτελές ξενοδοχείο στην Καλλιθέα της Ρόδου. Ήταν τραγανά και ευωδιαστά μοσχοπούγγια από την Ιαλυσό, τα οποία λίγες ώρες αργότερα ξαναδοκίμασα σε μια μοντέρνα εκδοχή τους, σε στιλ μαλακού ντάμπλινγκ με αλισφακιά, στο εστιατόριο «Noble» στην κορυφή του ξενοδοχείου που καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ μετατράπηκε σε ένα δημιουργικό εργαστήρι ανταλλαγής γαστρονομικών παραστάσεων αλλά και σύζευξης της ροδίτικης κουζίνας με εκείνες της Σαντορίνης, της Κρήτης, του Ιονίου και της Μακεδονίας.


Σταμάτης Μισομικές, Γιώργος Τρουμούχης

Οικοδεσπότες και ταυτόχρονα πρεσβευτές της νέας ροδίτικης κουζίνας, ο executive chef του «Noble» Γιώργος Τρουμούχης και ο νεαρός chef του εστιατορίου που διακρίθηκε με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018 Σταμάτης Μισομικές, οι οποίοι υποδέχθηκαν κατά σειρά τους επίσης βραβευμένουςΑλέξανδρο Τσιοτίνη («CTC»), Γιώργο Στυλιανουδάκη («Kenshō»), Νίκο Μπίλλη(«Etrusco», «Botrini’s) και Δημήτρη Παμπόρη («Treehouse», «Bubo») σε ισάριθμες απολαυστικές βραδιές που έριξαν γαστρονομικές γέφυρες ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα αλλά και υπογράμμισαν με τον ωραιότερο τρόπο το παλλόμενο σκηνικό και τη δυναμική της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, η οποία, όπως έχουμε πει κατ’επανάληψη, δεν μπορεί παρά να έχει τις ρίζες της στην παράδοση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τόπων της χώρας μας.


«Αυγό»

Από το φαβατόρυζο με άγριο μάραθο και καλαμάρι, και το παγωτό από σαντορινιά μπίρα Red Donkey με κόκκινα φρούτα του Αλέξανδρου Τσιοτίνη μέχρι το περίφημο αβγό κονφί σε ελαιόλαδο με ελληνικό χαβιάρι οξύρυγχου και στάκα, και το στιφάδο από βοδινό Wagyu με κρεμμυδάκια και κρέμα πατάτας του Γιώργου Στυλιανουδάκη, οι προσκεκλημένοι σεφ ήρθαν έχοντας στις αποσκευές τους signature και tailor made δημιουργίες ειδικά για το event, οι οποίες συνάντησαν τις «ανταπαντήσεις» των οικοδεσποτών σεφ αλλά και συχνά τη σύζευξη, όπως λ.χ. στα απολαυστικά amuse bouche που δοκιμάσαμε τη βραδιά με guest τον Δημήτρη Παμπόρη καιhighlight την πανακότα αχινού του με ψητή πατάτα και λεμόνι σε τετ α τετ με τα γιαπράκια με φούσκα, ανθό από κοκκινίδι και μους γερανιού από την ομάδα του «Noble».

«Από το θέρος στο λίχνισμα»

Όλα τα μενού είχαν εσωτερική συνοχή και σωστή κλιμάκωση, και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι σεφ άφησαν για λίγο την κουζίνα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις δημιουργίες τους στο τραπέζι και να μας δώσουν συμπληρωματικά στοιχεία για το πιάτο, κάνοντας την εμπειρία θεατράλε και διαδραστική. Κάπως έτσι, είδαμε τον Σταμάτη Μισομικέ να «σπάει» στάχυ με υγρό άζωτο και να προσθέτει μους από προζύμι φινίροντας το εξαιρετικό πιάτο «Από το θέρος στο λίχνισμα» που μας μετέφερε νοερά σε κάποιο γευστικό χωράφι της Ρόδου το κατακαλόκαιρο, και λίγο αργότερα τον Νίκο Μπίλλη να τεμαχίζει με χειρουργική ακρίβεια μια κερκυραϊκή συκομαΐδα που έκρυβε μέσα της φουαγκρά, έχοντας για συνοδεία παλαιωμένο πετιμέζι δέκα ετών από το Πήλιο, σε ένα πιάτο που συνένωνε γλυκά το Ιόνιο με την ιδιαίτερη πατρίδα του.


«Σουπιόρυζο»

Η αυλαία του πρώτου και πολύ επιτυχημένου Local Gourmet Festival που θέτει τις βάσεις για μια γόνιμη και στοχευμένη συνέχεια έπεσε με μια βραδιά σε διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα πλαίσια των δράσεων-προπομπός ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019. Ήταν ταυτόχρονα και μια βραδιά μύησης στην ιδιαίτερη φιλοσοφία του εστιατορίου με ένα από τα τρέχοντα μενού γευσιγνωσίας του «Noble» που φωτίζουν σε βάθος τη μαγειρική παράδοση του νησιού, την επικαιροποιούν με επιτυχία και τη συνδέουν δυναμικά, γοητευτικά και συγκινητικά με τη σύγχρονη γαστρονομία. Από το χριστόψαρο «ξεροχύμηση» και το εξαιρετικό σουπιόρυζο με μελάνι σουπιάς και «πέπλο» από τυρί σύνορο μέχρι τη ροδίτικη σαλάτα Σαλάς με σμύνερη (σμέρνα) και τον αφοπλιστικά νόστιμο Πασχάτη, οι υψηλού επιπέδου δημιουργίες του Γιώργου Τρουμούχη και του Σταμάτη Μισομικέ σε βάζουν πιάτο το πιάτο όλο και πιο βαθιά στα εσώψυχα της ροδίτικης κουζίνας και προσφέρουν ένα γαστρονομικό ταξίδι-εμπειρία που αξίζει να ζήσετε αν βρεθείτε στο Νησί των Ιπποτών.


Βαλσάμης Δουκάκης vdoukakis@athinorama.gr

Σχόλια

S M S

θα τους διώξει όλους τους παλιούς στο δήμο...
ή θα μάθει πρώτα από αυτούς και μετά...

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!




Δείτε επίσης