ροή ειδήσεων

Στη Μύκονο κατάργησαν τα POS για να… γλυτώσουν τις κατασχέσεις



Πελάτης εστιατορίου στη Μύκονο ζητάει το λογαριασμό. Ο σερβιτόρος του φέρνει την απόδειξη. Ο πελάτης βγάζει την κάρτα του, αλλά όταν την αντικρίζει ο σερβιτόρος, του λέει πως υπάρχει πρόβλημα με το POS και πως θα πρέπει να πληρώσει με μετρητά. Στην ερώτηση τί πρόβλημα υπάρχει με το POS ο σερβιτόρος του απαντάει πως δεν υπάρχει σύνδεση στο internet. Ο πελάτης βλέποντας πως ο σερβιτόρος του έφερε την απόδειξη, καλόπιστα πληρώνει με μετρητά το λογαριασμό.

Η πρακτική αυτή των επιχειρήσεων που κόβουν αποδείξεις, αλλά καταργούν στην πράξη τα POS και τις πληρωμές με κάρτες, έχει γίνει μόδα! Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία και ανά πάσα στιγμή και ώρα οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους μπορούν να κατασχεθούν. Έτσι δεν δέχονται ή αποφεύγουν τις πληρωμές με κάρτες προκειμένου να μη τροφοδοτούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με ποσά που μπορούν να κατασχεθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η φορολογική διοίκηση έχει διαπιστώσει πως η συγκεκριμένη πρακτική της «αχρήστευσης» των POS έχει λάβει μεγάλη έκταση. Προς το σκοπό αυτό ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα κλιμάκια ελεγκτών όταν εντοπίζουν επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία να δρομολογούν τις διαδικασίες για την επιτόπια κατάσχεση των εισπράξεων ή των επιταγών της επιχείρησης προς ικανοποίηση του Δημοσίου. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η φορολογική διοίκηση είναι πως το συμφέρον των επιχειρήσεων είναι να έχουν ρυθμισμένες οφειλές, διαφορετικά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με περιπέτειες.


Ιδιοκτήτης γνωστού ιταλικού εστιατορίου στο κέντρο της Μυκόνου διαπίστωσε από πρώτο χέρι πως η εφορία δεν παίζει στο συγκεκριμένο θέμα. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου με την κωδική ονομασία Τρίαινα η ΑΑΔΕ «οργώνει» από την Κυριακή τη Μύκονο για την αποκάλυψη περιπτώσεων φοροκλοπής.

Σε ένα από τους ελέγχους που διενήργησε εντόπισε το εν λόγω ιταλικό εστιατόριο το οποίο είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία που δεν είχαν ρυθμιστεί.

Η διαπίστωση ύπαρξης οφειλών εκτός ρύθμισης ενεργοποίησε τις ισχύουσες διατάξεις οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να προχωρήσει σε επιτόπια κατάσχεση όσων χρημάτων ή επιταγών βρεθούν στο ταμείο της επιχείρησης.

Δεδομένου ότι η ΑΑΔΕ γνώριζε πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοιες περιπτώσεις τους εφοριακούς συνοδεύουν στη Μύκονο και δικαστικοί επιμελητές (η διαδικασία επίδοσης μέσω δικαστικού επιμελητή ή χρησιμοποιείται μόνο όταν πρόκειται για κατασχέσεις στις οποίες δεν παρεμβαίνουν οι τράπεζες). Έτσι η ημερήσια είσπραξη του ιταλικού εστιατορίου βρέθηκε στα χέρια των εφοριακών.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *