ροή ειδήσεων

Κυκλώνας Ζορμπάς: Έκκληση στους πολίτες για μέτρα αυτοπροστασίας



Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - Έκκληση στους πολίτες για μέτρα αυτοπροστασίας, κάνει ο Γ. Ταφύλλης.


Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας για τον κυκλώνα Ζορμπά, έχουν κηρυχθεί, μετά την ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, που συγκλήθηκε χτες το βράδυ στην Πυροσβεστική, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.




Ο κ. Ταφύλλης ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πολιτών και έδωσε τα τελευταία στοιχεία από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για το τι θα επικρατήσει κατά την διάρκεια της ημέρας, που αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και κύματα μέχρι και 8 μέτρων.



Ειδικότερα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, θα ακολουθήσουν η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία.

Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι τοπικά θα φτάσουν τα 10 μποφόρ, ενώ στην θάλασσα των Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κυμάτων 7-8 μέτρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, σήμερα το πρωί, φαίνεται πως ο κυκλώνας που ξεκινάει από το Νότιο Ιόνιο και τα Κύθηρα, με ανέμους 9-10 μποφόρ και κύματα 8 μέτρων, μετά τις 12 το μεσημέρι θα έχει φτάσει στην Ανατολική Πελοπόννησο, με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις και θα συνεχίσει στην Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και Δυτικές Κυκλάδες, όπου και στο ΝΔ Αιγαίο περιμένουμε κύματα 8 μέτρων. Από το απόγευμα αναμένεται βαθμιαία βελτίωση σε Ανατολική Στερεά και Αττική, ενώ ο καιρός θα κινηθεί και πάλι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και Ανατολικό Αιγαίο.

Στις προβλέψεις αυτές, ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, γι' αυτό η ΕΜΥ παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του κυκλώνα και αναλόγως θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Ταφύλλης, τόνισε και πάλι ότι, όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες αι θυελλώδεις άνεμοι, οι πολίτες πρέπει να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και πρόληψης κινδύνων, όπως:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ακόμα ότι οι πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν μπορούν να επικοινωνούν αμέσως με τα τηλέφωνα της Αστυνομίας (100), της Πυροσβεστικής (199), του ΕΚΑΒ (166) του Λιμενικού (168) ή στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *