ροή ειδήσεων

Ανατροπή! Υποχρεωτική η ασφάλιση και των αυτοκινήτων σε ακινησία!

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που φέρνει τα πάνω-κάτω και είναι θέμα χρόνου να ισχύσει σε όλη την Ευρώπη



Υποχρεωτική καθίσταται πλέον η ασφάλιση των οχημάτων που βρίσκονται σε ακινησία, με βάση μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε μετά από υπόθεση με τρεις νεκρούς στην Πορτογαλία, που αφορούσε δυστύχημα με ανασφάλιστο όχημα, το οποίο είχε δηλωθεί σε ακινησία. Μετά την απόφαση αυτή, το να γίνει υποχρεωτική σε ολόκληρη την Ευρώπη η ασφάλιση των αυτοκινήτων σε ακινησία, θεωρείται θέμα χρόνου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γιος της ιδιοκτήτριας αυτοκινήτου, το οποίο είχε δηλωθεί σε ακινησία οδηγώντας το όχημα προκάλεσε τροχαίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και άλλα δύο άτομα. Οι συγγενείς των θυμάτων αποζημιώθηκαν από το επικουρικό της Πορτογαλίας, το οποίο όμως στράφηκε δικαστικά κατά της ιδιοκτήτριας του αυτοκινήτου. Εκείνη με τη σειρά της προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι η ασφάλιση των αυτοκινήτων σε ακινησία είναι υποχρεωτική.


Η απόφαση:
Η αίτηση προδικαστικής αποφάσεως αφορά την ερμηνεία του άρθρου 3 της οδηγίας 72/166/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 24ης Απριλίου 1972, περί εναρμονίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των σχετικών με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και με τον έλεγχο της υποχρεώσεως προς ασφάλιση της ευθύνης αυτής (ΕΕ ειδ. έκδ. 06/001, σ. 136), όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2005/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2005 (ΕΕ 2005, L 149, σ. 14) (στο εξής: πρώτη οδηγία), και του άρθρου 1, παράγραφος 4, της δεύτερης οδηγίας 84/5/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 30ής Δεκεμβρίου 1983, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών των σχετικών με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων (ΕΕ 1984, L 8, σ. 17), όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2005/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2005 (ΕΕ 2005, L 149, σ. 14) (στο εξής: δεύτερη οδηγία).
Η αίτηση αυτή υποβλήθηκε στο πλαίσιο ένδικης διαφοράς μεταξύ του Fundo de Garantia Automóvel (Ταμείου ασφαλίσεως αυτοκινήτων, Πορτογαλία, στο εξής: Ταμείο) και των Alina Antónia Destapado Pão Mole Juliana και Cristiana Micaela Caetano Juliana, αφορώσας την επιστροφή των αποζημιώσεων που κατέβαλε το Ταμείο στα θύματα ατυχήματος, στο οποίο ενεπλάκη όχημα το οποίο ανήκε στην Α. Α. Destapado Pão Mole Juliana και το οποίο οδηγούσε ο υιός της.

Πηγή: asfalisinet

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/9/18 11:34

    Να κανουν ελεχω πρώτα ότι δεν δουλεβουν και μετα να εφαρμοσουν τον νομο τι θα πει υποχρεωτικο. Αν ο άλλος παρέδωσε πινακιδες και το αυτοκινητο το εχει στο γκαραζ μονο και μονο για να το εχει σουβενιρ χωρίς να μπορει να κυκλοφορήσει θα τον υποχρεώσετε να το ασφαλίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *