ροή ειδήσεων

Το «κακό τέλος» του ΣΥΡΙΖΑ και η προσάραξη του Ποταμιού στην όχθη της ΝΔ



Στο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια θα επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας στο χρόνο που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Μιλώντας σε σύσκεψη που είχε με τους φορείς της Βορείου Ελλάδας, ενόψει της 83ης ΔΕΘ, υποστήριξε ότι την επόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσει σχέδιο ιδιοκτησίας της δικής του κυβέρνησης, μένοντας πιστός στην λογική της παροχολογίας: «Για πρώτη φορά, μετά από οχτώ χρόνια, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος και θέλω να συζητήσω μαζί σας για τη δίκαιη κατανομή του», είπε.

Ωστόσο το αφήγημα του κ. Τσίπρα «καίγεται» όχι από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δηλώνουν δημόσια ότι έχει ξεκινήσει ήδη ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο, αλλά από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Νίκος Φίλης ακυρώνει τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας πως η κρίση δεν πέρασε για τη χώρα, καθώς υπάρχουν ακόμα μνημονιακές δεσμεύσεις. «Η χώρα βγαίνει από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, δεν βγαίνει όμως ακόμη από την κρίση», σημειώνει.

Ο κυβερνητικός βουλευτής και πρώην υπουργός προτείνει ανανέωση του πολιτικού σχεδίου του κυβερνώντος κόμματος με συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και λέει όχι στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει αποδεκτός από άλλες δυνάμεις. Ουσιαστικά η εσωκομματική αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα διαγράφει τον όποιο συμβολισμό για άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό.

Μάλιστα ο κ. Φίλης, που μαζί με τον Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη βρίσκονται σε ώσμωση με την τάση των «53+», εκτιμά στο ίδιο άρθρο πως ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει συμμαχίες και η μετατροπή του σε αρχηγοκεντρικό κόμμα, δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα. «Τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο Κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν (πχ στην Ιταλία) είχαν κακό τέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, βλέποντας αυτή την εικόνα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας πλέον δεν μπορεί να πείσει όχι μόνο τους πολίτες, αλλά ούτε τα ίδια τα στελέχη του. «Το μόνο κοινό που έχει απομείνει να τον παρακολουθεί είναι οι υπουργοί του. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος του κ. Τσίπρα, απλά, τελείωσε» σχολιάζει στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Στο γαλάζιο επιτελείο, αναλύοντας τη στρατηγική που εφαρμόζει τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να οικειοποιηθεί κοινωνικές πολιτικές που είχε ψηφίσει και εφαρμόσει η ΝΔ (τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πολέμησε) προκειμένου να ενισχύσει το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης. Για να υποστηρίξουν την άποψή τους, από την οδό Πειραιώς αναφέρουν δύο παραδείγματα: το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις.

Όπως υπενθυμίζουν τα στελέχη της ΝΔ, η καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έγινε το 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το καταδίκαζε, κατήγγειλε και καταψήφισε αποκαλώντας το παγίδα φτώχειας. Σήμερα το επικαλείται ως επιτυχία του -αφού πρώτα το μετονόμασε- και αφού βέβαια καθυστέρησε για δύο ολόκληρα χρόνια την εφαρμογή του, στερώντας το από όσους το είχαν ανάγκη.

Για τον τομέα της απασχόλησης, από την οδό Πειραιώς, αναφέρουν πως από το 2015, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε η απόλυτη ανατροπή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας: οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης έφτασαν το 55% έναντι 45% που αφορά τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

Όσο πάντως ο κ. Τσίπρας θα επιχειρεί με σχεδιασμούς στον πολιτικό χάρτη την αμφίπλευρη διεύρυνση, ο κ. Μητσοτάκης προσεγγίζει το κέντρο, μέσα από το…Ποτάμι. Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο επικεφαλής του Κινήματος Σταύρος Θεοδωράκης φέρονται να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για συμπόρευση των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, η συμπόρευση αυτή, δεν αφορά προεκλογική συνεργασία, καθώς όπως τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο ο εκλογικός νόμος αποθαρρύνει εντελώς κάτι τέτοιο.

Πιο συγκεκριμένο, το ισχύον εκλογικό σύστημα, απαγορεύει σε μια τέτοια περίπτωση να δοθεί το bonus των εδρών που επιφυλάσσεται κανονικά για το πρώτο κόμμα. Αν και αρκετά στελέχη από το Ποτάμι, όπως ο Γιώργος Αμυράς, ο Γιώργος Μαυρωτάς ή ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν θα έλεγαν όχι στο να συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες της ΝΔ, από την οδό Πειραιώς αυτό που αφήνουν αφήνουν ανοικτό ως ενδεχόμενο προς το παρόν, είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες, τις οποίες όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, θα επιδιώξει ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας.

newpost

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *