ροή ειδήσεων

Μαθητής από την Κάλυμνο στο CERN!



Τη μοναδική ευκαιρία να γίνει κοινωνός του πιο τολμηρού πειράματος στην ιστορία της ανθρωπότητας για τη γέννηση του Σύμπαντος, είχε ο μαθητής της Γ΄ Τάξης του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου Νικόλας Καραφύλλης.

Ο Νικόλας ήταν ένας από τους 30 μαθητές που επελέγησαν από ολόκληρο το κόσμο για να παρακολουθήσουν το θερινό σχολείο S’ Cool Lab και για έντεκα ημέρες το καλοκαίρι που μας πέρασε (24/7- 4/8) βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του CERN, στο μεγαλύτερο παγκοσμίως ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής Φυσικής, έξω από τη Γενεύη, κάπου στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, ότι μεγαλύτερο έχω κάνει στη ζωή μου έως τώρα» λέει και κατανοούμε πλήρως τη δυσκολία του να μας μεταφέρει με λόγια όλα όσα είδε, όλα όσα άκουσε, όλα όσα έζησε, όλα όσα ονειρεύτηκε αυτές τις έντεκα μέρες.

«Εκείνο που με συγκλόνισε ήταν ότι έβλεπα ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς (γυναίκες με μαντίλες, Ασιάτες κ.α.) να δουλεύουν μαζί, στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων που εκπονούνται στο CERN.

Είδαμε από κοντά και μιλήσαμε με τον John Ellis, έναν από τους θεμελιωτές της φυσικής. Είχε πολύ ενδιαφέρον η συνάντησή μας με το μεγαλύτερο, σε ηλικία, ζευγάρι Ιταλών επιστημόνων που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ο παππούς και η γιαγιά του CERN».

Συνάντηση με έναν παλαιό γνώριμο από τη Σάμο
Η χαρά και η περηφάνια του Νικόλα όμως χτύπησαν κόκκινο όταν συνάντησε τυχαία τον Έλληνα φοιτητή από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο Παύλο Σκούπρα, τον οποίο είχε γνωρίσει σε παλαιότερο διαγωνισμό ρομποτικής στο νησί.

Ο φοιτητής – ο οποίος είναι μέλος της ομάδας ρομποτικής του CERN με ετήσιο συμβόλαιο- ξενάγησε τον Νικόλα στο εργαστήριο που δουλεύει και του μίλησε για το ακριβές αντικείμενο της έρευνάς του.

“Αλήθεια ονειρεύτηκες τον εαυτό σου μέλος μιας ομάδας επιστημόνων του CERN” τον ρωτήσαμε. «Αναμφίβολα θα ήθελα να συμμετάσχω σε ένα από τα προγράμματα που υπάρχουν για φοιτητές, γιατί είναι πολύ δύσκολο να δουλέψει κάποιος μόνιμα εκεί» μας απαντά.

Όντας μαθητής φέτος της Γ’ Λυκείου, στόχος του είναι να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Ασύλληπτες έννοιες για τον νου του μέσου ανθρώπου
Περιγράφοντάς μας το καθημερινό πρόγραμμα του summer camp ο Νικόλας μας εξηγεί πως περιελάμβανε διαλέξεις και εργαστήρια για τις ακτίνες Χ, την παγίδα ιόντων, το θάλαμο νεφών, την υπεραγωγιμότητα, την πρωτονιακή θεραπεία, την αστροσωματιδιακή φυσική, τους επιταχυντές και ανιχνευτές σωματιδίων, επίσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου και στο Κέντρο δεδομένων του CERN, επίσκεψη στο εργοστάσιο αντιύλης κ.α..





Έννοιες και μεγέθη με τα οποία καταπιάνονται οι επιστήμονες, αλλά ο νους του μέσου ανθρώπου αδυνατεί να συλλάβει και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική σημασία των ανακαλύψεων.
Κι όμως τα εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών και τα μυστήρια που οι χιλιάδες επιστήμονες προσπαθούν να φωτίσουν, ασκούν μια ακαταμάχητη έλξη σε μικρούς και μεγάλους, μυημένους και μη.

Έχοντας λοιπόν διαβάσει για τους τεράστιους επιταχυντές που βρίσκονται σε βάθος 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, τον ρωτήσαμε αν τους δόθηκε η ευκαιρία να τους παρατηρήσουν από κοντά. «Οι χώροι αυτοί είναι αποκλειστικά για τους επιστήμονες που εργάζονται πάνω σε κάποιο πείραμα. Ξεναγήσεις γίνονται όταν ο επιταχυντής δεν είναι σε λειτουργία. Την περίοδο που εμείς βρισκόμασταν στο CERN ήταν σε λειτουργία και ως εκ τούτου η είσοδος θεωρείται επικίνδυνη».

Ενίσχυσε το ενδιαφέρον του για την επιστήμη της Φυσικής
Ο Νικόλας είναι ένας από τους τυχερούς νέους ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η διοίκηση του CERN έχει θέσει την εκπαίδευση και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της, δεχόμενη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Η εμπειρία που βίωσε, ενίσχυσε το ενδιαφέρον του για την επιστήμη της φυσικής. «Ήταν μια διαφορετική κοινωνία. Οι άνθρωποι εκεί ενδιαφέρονται για άλλα πράγματα, όχι γι’ αυτά με τα οποία ασχολούμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Οι ορίζοντές μου διευρύνθηκαν, άνοιξαν περισσότερα πεδία στο μυαλό μου».

Το επιβεβαιώνει και η καθηγήτριά του φυσικός Γεωργία Τσιριγώτη, η οποία μας λέει πως από την ημέρα που επέστρεψε ο Νικόλας από το CERN της ζητά συνεχώς βιβλία φυσικής, θέλοντας να μελετήσει διάφορες θεωρίες όπως αυτή της μεγάλης έκρηξης, της σκοτεινής ύλης κ.α.

Ο ίδιος έχει συγκεντρώσει αρκετό υλικό (φωτογραφίες, βιντεάκια, σημειώσεις, παρατηρήσεις) από την παραμονή του στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πειραματικού κέντρου ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο και σχεδιάζει να κάνει μια παρουσίαση στους συμμαθητές του «για να τους παρακινήσω να κάνουν κι αυτή την αίτηση που έκανα εγώ πέρυσι και να βιώσουν μια τέτοια ανεπανάληπτη εμπειρία».

Εμπειρία ζωής
Στο CERN. Εκεί που το πείραμα επιβεβαιώνει ή ακυρώνει τις θεωρίες που κάποια φωτεινά μυαλά επεξεργάστηκαν χρόνια πριν.

Εκεί που χιλιάδες ερευνητές προσπαθούν να επεκτείνουν τα όρια της γνώσης μας αποκαλύπτοντάς μας τα μυστικά του σύμπαντος. Εκεί που η θεμελιώδης έρευνα απαλλάσσει την ανθρωπότητα από τα δεσμά της άγνοιας.

Εκεί βρέθηκε για έντεκα ημέρες ένας 17χρονος Καλύμνιος μαθητής. Αν αυτό δεν ήταν εμπειρία ζωής…

Πηγή: kalymnosola.com



Ο καθηγητής Φυσικής και μέλος του Royal Society, John Ellis, υπογράφοντας ένα αυτόγραφο στον Νικόλα (ακριβώς δίπλα του) μετά το πέρας της διάλεξής του με θέμα “Beyond the Standard Model”


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *