ροή ειδήσεων

Επίδομα ανεργίας €360 από 3 έως 9 μήνες σε επιστήμονες



Βοήθημα ανεργίας ύψους 360 ευρώ, από 3 έως 9 μήνες, μπορούν να λάβουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι - επιστήμονες έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή έχουν ετήσιο εισόδημα έως 4.219 ευρώ τον χρόνο και βρίσκονται σε παύση εργασιών τουλάχιστον 6 μήνες.

Τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης του βοηθήματος εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, που στηρίζεται σε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε –με σημαντική καθυστέρηση– τον περασμένο Αύγουστο.
Μάλιστα, σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται για τη λήψη αντίστοιχου βοηθήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ.) προβλέπεται η δυνατότητα λήψης του ακόμη κι αν δεν έχει υπάρξει οριστική και αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Αναλυτικά, το βοήθημα ορίζεται σε 360 ευρώ και μπορεί να καταβάλλεται για έως 9 μήνες σε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, εργολήπτες και λοιπούς ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή έχουν εισόδημα έως 4.219 ευρώ τον χρόνο και 6μηνη «παύση εργασιών».

Μάλιστα, η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ διευκρινίζει ότι ακόμη κι αν ο δικαιούχος, κατά τη διάρκεια της επιδότησης, αυτοαπασχοληθεί για μικρό διάστημα, δεν χάνει αυτόματα το βοήθημα. Μπορεί να συμψηφίσει την αμοιβή του και να λάβει τη διαφορά. Ετσι, για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος δικηγόρος που λαμβάνει επίδομα επί 5 μήνες (20/10/2018 - 19/3/2019) και κόψει δελτίο παροχής υπηρεσιών ύψους 560, δεν θα χάσει την επιδότηση. Τον Νοέμβριο δεν θα λάβει βοήθημα, τον Δεκέμβριο θα λάβει 160 ευρώ, ώστε να συμψηφιστούν τα 560 ευρώ και τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο κανονικά, τα 360 ευρώ.

Για την έναρξη λήψης της επιδότησης απαιτείται η υποβολή αίτησης στον ΟΑΕΔ ή σε ΚΕΠ, εντός τριών μηνών από την έκδοση του απαιτούμενου δικαιολογητικού από τον ΕΦΚΑ, που θα δικαιολογεί την ημερομηνία της τυχόν διακοπής της ασφάλισης, τον χρόνο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον χρόνο καταβολής της εισφοράς υπέρ του ειδικού λογαριασμού ανεργίας.

Και αυτό γιατί στις προϋποθέσεις ορίζεται η αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας ή ετήσιο καθαρό ατομικό φορολογητέο εισόδημα που δεν θα υπερβαίνει το 60% κατώτατου μισθού σε ετήσια βάση, ήτοι 4.2019 ευρώ εισόδημα εντός του 2017 με τουλάχιστον 6μηνο «πάγωμα» της δραστηριότητας, να έχει συμπληρώσει 3 έτη συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στο πρώην ΕΤΑΑ και να έχει καταβάλει κατά το διάστημα αυτό την εισφορά (10 ευρώ τον μήνα) υπέρ του ειδικού λογαριασμού ανεργίας.

Ειδικά για όσους διέκοψαν δραστηριότητα το 2012 απαιτείται ένα έτος καταβολής εισφορών. Οσοι έκλεισαν βιβλία το 2013 δικαιούνται το επίδομα με τουλάχιστον δύο έτη εισφορών.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *