ροή ειδήσεων

Σεισμός στη Ζάκυνθο: "Η γη θα τρέμει για δυο βδομάδες" - Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους



Η έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά και η ένταση του σεισμού στο Ιόνιο κάνει τους σεισμολόγους επιφυλακτικούς, αναφορικά με την "ενεργοποίηση" ενός ντόμινο σεισμικών δονήσεων...

Βέβαιος πως ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο είναι ο κύριος σεισμός εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Άκης Τσελέντης.



Προειδοποίησε ωστόσο για έντονη μετασεισμική ακολουθία που μπορεί να διαρκέσει και δύο εβδομάδες χαρακτηρίζοντας του μετασεισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής "φυσιολογικούς" ,ενώ τόνισε πως ο ίδιος περιμένει και έναν μετασεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ.

Ακόμη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις υποδομές του νησιού λέγοντας "πως το νησί άντεξε" λέγοντας πως οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν δεν είναι σοβαρές.

Φόβοι για φαινόμενο "ντόμινο"

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σχετικά με τον σεισμό στη Ζάκυνθο επεσήμανε ότι "η μετασεισμική ακολουθία είναι πολύ έντονη όπως είναι και φυσιολογικό γιατί ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Ο μεγάλος μετασεισμός είναι 5,2 αλλά μπορεί να γίνει και μεγαλύτερος που μπορεί να φθάσει το 6.0 αλλά και το 6.2. Και οι κάτοικοι και οι Αρχές να είμαστε σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι για το φαινόμενο που είναι ανοιχτό ενδεχόμενο".

Αυτός ο σεισμός έχει βασικές προϋποθέσεις για ντόμινο. Μπορεί σε έναν μήνα, σε δύο, σε τρεις μήνες

Όσον αφορά στον φόβο για ντόμινο ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: "Αυτός ο σεισμός έχει βασικές προϋποθέσεις γι' αυτό το φαινόμενο, είναι επιφανειακός και έχει σημαντικό μέγεθος που το τελικό μέγεθος φθάνει το 6,6. Δυνητικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και θα πρέπει να το έχουμε κατά νου, μπορεί σε έναν μήνα, σε δύο, σε τρεις μήνες".



Ερωτώμενος σε ποιες περιοχές της Ελλάδας "κοιμάται" ο "Εγκέλαδος" ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι είναι δύσκολο ερώτημα. "Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς σεισμούς σε θαλάσσιο χώρο σε νησιωτικές περιοχές. Βλέπω καθυστέρηση εδώ και αρκετά χρόνια στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και αυτό είναι στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε στον σχεδιασμό της αντισεισμικής προστασίας".

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *