ροή ειδήσεων

Εντολή για επείγουσα έρευνα για το «έκτρωμα» της Ρόδου έδωσε το ΚΑΣ



Την υπόθεση ανέλαβε να διερευνήσει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη και το πρώτο της μέλημα είναι εξακριβώσει ποιος και γιατί αδειοδότησε το κτίριο
Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος», για την ανέγερση μοντέρνας μεζονέτας σε αρχαιολογικό χώρο στην «καρδιά» της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, η Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη έδωσε εντολή να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αδειοδοτήθηκε η κατασκευή.

Την υπόθεση ανέλαβε να διερευνήσει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη και το πρώτο της μέλημα είναι εξακριβώσει ποιος και γιατί αδειοδότησε το κτίριο, το οποίο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι αισθητικά αταίριαστο και καταφανώς ασύμβατο με τον χαρακτήρα της Μεσαιωνικής Πόλης, ενώ έχει χτιστεί πάνω σε ένα απο τα ελάχιστα εναπομείναντα σημεία της Αρχαίας Ρόδου.






Το διώροφο αυτό μοντέρνο κτίσμα με το υπόγειο, απέχει μόλις 20 μέτρα από την πλατεία της Μεσαιωνικής Πόλης και 10 μέτρα απο τον πιο τουριστικό δρόμο, την οδό Σωκράτους.

Στο μεταξύ σε παρέμβαση προέβη για το επίμαχο θέμα και η επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μαρία Μιχελάκη, η οποία σε σχόλιό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την μορφή που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το κτίριο, το οποίο, όπως γράφει, δεν συνάδει με τις αρχές της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της Μεσαιωνικής Πόλης και ακόμη περισσότερο με τις «αρχές της αισθητικής».

«Βέβαια στο χώρο αυτό σήμερα υπάρχει μια μεγάλη “τρύπα” στον πολεοδομικό ιστό», συνέχισε, με πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις οχυρώσεις της κλασικής, της ελληνιστικής και της βυζαντινής περιόδου. Κάθε κτίσμα που αναγκαστικά θα εντασσόταν εκεί, σίγουρα θα ήταν παράταιρο. Ζητάμε ΑΜΕΣΑ συνάντηση με τους μελετητές, ώστε να ακούσουμε από τους ίδιους τις απόψεις τους, σε ανοιχτό διάλογο που θα ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του».

Για την ιστορία, να προσθέσουμε και μια άγνωστη πτυχή της υπόθεσης: Η απαλλοτρίωση του όμορου οικοπέδου, του οικοπέδου δηλαδή που βρίσκεται δίπλα απ’ αυτό που χτίστηκε η μεζονέτα και άνηκε στον ίδιο ιδιοκτήτη έγινε το 1992 και ο ίδιος φέρεται να έλαβε για 345 τετραγωνικά μέτρα το ιλιγγιώδες για την εποχή εκείνη χρηματικό ποσό των 350 εκατομμυρίων δραχμών, τότε όπου η παλιά πόλη της Ρόδου θεωρούνταν υποβαθμισμένη και οι τιμές των ακινήτων ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

protothema.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/10/18 17:24

    ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ. Η ΛΑΜΟΓΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/11/18 12:08

      Πρέπει να έχεις την εντύπωση ότι είσαι γιος του Βούδα και παράλληλα να έχεις στα τέτοια σου γραμμένους όλους τους συνανθρώπους σου...
      Δηλαδή πρέπει να είσαι ανεγκέφαλο εγωϊστικό παλιογουρούνι...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *