ροή ειδήσεων

«Ναι στις στρατιωτικές βάσεις, αλλά με ανταλλάγματα» - Τα σενάρια και η πραγματικότητα



Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ


«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μια πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στο Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος επί λέξει την ώρα της συνάντησης με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η δήλωσή αυτή καταγράφηκε στην τηλεοπτική κάμερα και το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Αμερικανούς.

Στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη την περασμένη Τρίτη 9 Οκτωβρίου, μίλησαν δύο πολιτικοί αναλυτές, ο Νίκος Φίλης και ο Άγγελος Συρίγος, οι οποίοι σχολίασαν τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Στο σενάριο εγκατάστασης των στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, οι δύο πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν πως είναι καλοδεχούμενες, εφόσον όμως υπάρξουν απτά ανταλλάγματα.

«Πρέπει να διαπραγματευτείς»

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην ανάγκη διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ και στο πως τα ανταλλάγματα θα πρέπει να είναι χειροπιαστά. Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να ανοίξουμε επικοινωνιακές γέφυρες με τον αγγλόφωνο παράγοντα, ενώ δεν άφησε απ’ έξω το ζήτημα της στήριξης της χώρας μας σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό παράγοντα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε ο κ. Φίλης, «σκεφτείτε μια κυβέρνηση της Δεξιάς να έλεγε αυτό το πράγμα σε μια επίσκεψη στην Αμερική. Θα είχαν σηκωθεί και τα τσιμέντα στην Ελλάδα με τις αριστερές καταβολές μας. Έχεις μια κυβέρνηση που λέει πως είναι αριστερή και κάνει μια πλειοδοσία βάσεων στην Αμερική. Αυτό, έστω κι εάν δεν είναι σίγουρο ότι έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό, είναι πολιτική της κυβέρνησης και όχι του Πάνου του Καμμένου. Εδώ και ενάμιση χρόνο, από πέρυσι το Πάσχα, είχαμε αναφέρει για τις βάσεις στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολή στην εκπομπή σου. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Ήδη στη Λάρισα χρησιμοποιείται η βάση που είναι από τις πιο σύγχρονες στο Αιγαίο.

Η βάση στην Κάρπαθο έχει ενδιαφέρον. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Αλλά για ποιο λόγο; Διότι εκεί που είναι η Κάρπαθος, στα Δωδεκάνησα, εάν η Αμερική στήσει βάση στο συγκεκριμένο νησί, δεν υπάρχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Τα Δωδεκάνησα δεν υπάγονται σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Σημαίνει αυτό που λέει η Τουρκία από τότε που τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οπότε, δε θεωρείται τυχαίο το νησί και για γεωγραφικούς λόγους. Τα στενά Καρπάθου-Κρήτης και τα στενά Καρπάθου-Κυθήρων ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο και άρα ελέγχουν και τα στενά του Ελλησπόντου. Είναι κοινός στρατηγικός χώρος με το Αιγαίο και με τη Μαύρη Θάλασσα.

Γενικά, με την Αμερική θα πρέπει να συμπτύξουμε πιο στενές σχέσεις. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε απτά ανταλλάγματα και τι μας δίνουν οι Αμερικανοί. Δε μπορείς να πας ως διαπραγματευτής στις ΗΠΑ και να τους πεις πού θέλεις να σου βάλω βάση. Πρέπει να διαπραγματευτείς. Να δούμε τι θα μας δώσουν. Έχουμε ανάγκη συγκεκριμένη πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική στήριξη γι’ αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, που εμπλέκονται και αμερικανικές επιχειρήσεις πλέον.

Άρα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση. Η τοποθέτηση και η πολιτική αρχή ότι θα πρέπει να έχουμε στενή σχέση με τον αγγλόφωνο παράγοντα είναι πολύ σημαντική, ιδίως σε μια Ευρώπη όπως είναι τώρα, που βρίσκεται υπό ασφυκτικό γερμανικό έλεγχο, και με άλλες δυνάμεις που μπορεί να την ελέγξουν πολύ σύντομα. Βέβαια εάν σκεφτείς την Τουρκία, οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες φέρονται έτσι: τι σου δίνω, τι μου δίνεις, όπως και οι άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα τους.

Τα συμφέροντα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή συμπίπτουν με τα συμφέροντα των αγγλόφωνων χωρών και ιδίως των ΗΠΑ. Και πρέπει να δούμε και τη Βρετανία, γιατί είναι μια σημαντική δύναμη και επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Η Τουρκία και οι Ρώσοι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Συρίγος, ο οποίος υποστήριξε πως η εγκατάσταση των στρατιωτικών βάσεων σημαίνει πρακτικά και υψηλό αντάλλαγμα, το οποίο δεν είναι ορατό μέχρι στιγμής. «Η εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων θα πρέπει να γίνει στη βάση βοήθειας των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας», τόνισε. Ο κ. Συρίγος μίλησε και για την ανάγκη να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «το θέμα των στρατιωτικών βάσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό. Προσωπικά, δεν είμαι αντίθετος στην παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι είχαμε στο παρελθόν στρατιωτικές βάσεις, αλλά δε μας άρεσε καθόλου αυτό. Στο παρελθόν είχαμε 26 στρατιωτικές βάσεις. Για να έχουμε ξανά στρατιωτικές βάσεις, θα έχουμε και υψηλό αντάλλαγμα. Το αντάλλαγμα αυτό δεν το βλέπω. Τι στρατηγικό αντάλλαγμα παίρνεις από την εγκατάσταση των στρατιωτικών βάσεων; Και να σας το πω απλά. Εμείς έχουμε ένα μείζον πρόβλημα με την Τουρκία, το οποίο λύνεται με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Θα μας στηρίξουν οι Αμερικάνοι σε αυτό το πράγμα; Θα πιέσουν οι Αμερικανοί τους Αιγύπτιους να υπογράψουν συμφωνία μαζί μας για την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής από τη μέση της Κρήτης, που είναι τα όρια της αιγυπτιακής, μέχρι και το Καστελόριζο; Όταν αύριο οι Τούρκοι θα βγουν έξω από το Καστελόριζο και δημιουργήσουν προβλήματα, οι Αμερικανοί θα είναι δίπλα στα ελληνικά και αμερικανικά πλοία; Αυτά είναι στρατηγικές επιλογές. Αυτά περιμένω να ακούσω. Όταν ακούω επανειλημμένως πάρε βάση, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Είχαμε 26 βάσεις».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Συνεχίζοντας ο κ. Συρίγος τόνισε: «Να σας πω κάτι σημαντικό. Πριν από δύο ημέρες ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στη Μόσχα. Για μένα το ζητούμενο είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Είναι λάθος να έχουμε κακές σχέσεις με τη Ρωσία, έστω κι αν δεν είναι η παλιά υπερδύναμη που ήταν. Την επόμενη μέρα στη “New York Times” βγαίνει με συγκεκριμένα στοιχεία κείμενο πως οι Αμερικανοί έδωσαν πληροφορίες με μας για την ύπαρξη συνομιλιών με τον Σαββίδη, που ήθελε να δώσει λεφτά για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τη συμφωνία κ.τ.λ. Δεν είναι σύμπτωση το ένα με το άλλο. Συνδέονται άμεσα. Είναι πολύ χοντρό παιχνίδι. Δε ξέρω εάν είναι αληθές ή όχι το δημοσίευμα, ξέρω όμως πως δόθηκε επειδή συνδέεται με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα».

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη για το αν πρέπει να αποκατασταθούν τάχιστα οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Μόσχας ο κ. Σύριγος σημείωσε: «Μην παρεξηγηθώ. Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση για τα όρια των Ρώσων. Δεν έχω ψευδαίσθηση ότι με τους Ρώσους τα πράγματα θα αλλάξουν. Δεν μπορείς με μια χώρα η οποία έχει παραδοσιακά ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή σου, η οποία χρησιμοποιεί το Αιγαίο και η οποία παίζει το σημαντικό ρόλο στην περιοχή που μας ενδιαφέρει (και στη Συρία τον τελευταίο καιρό), να έχεις κακές σχέσεις».

Η Σούδα δεν αρκεί...

Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε σε στρατιωτικές βάσεις όπως είναι της Λάρισας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. Είναι περιοχές όπου οι ίδιοι οι Αμερικανοί επιθυμούν να έχουν στρατιωτική παρουσία σε πιο μόνιμη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες από ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, αλλά όπως προκύπτει και από τα ίδια τα λεγόμενα των Αμερικανών αξιωματούχων, η ναυτική βάση της Σούδας δεν καλύπτει πλέον τις ΗΠΑ. Έτσι αναζητούν κι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας για τα πιο σύγχρονα όπλα τους. Το ενδιαφέρον τους αυτό συνδέεται και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή, στη Συρία και τη Λιβύη, την έντονη δραστηριοποίηση του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και την ταυτόχρονη ψύχρανση των σχέσεών τους με την Τουρκία.

Ορμητήριο αεροσκαφών: Η 110 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.) στη Λάρισα, αλλά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Στεφανοβίκειου στον Βόλο είναι δύο από τις περιοχές στις οποίες οι Αμερικανοί επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους. Στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα μετασταθμεύουν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper. Τα UAVs επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στην περιοχή. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, οι Αμερικανοί επιθυμούν περαιτέρω χρήση της 110 Π.Μ. και χρονικά, αλλά ενδεχομένως και για άλλα αεροσκάφη, μαχητικά. Τον περασμένο Αύγουστο εξάλλου είχαν προσγειωθεί στην 110 Π.Μ. για πρώτη φορά δύο αμερικανικά μαχητικά F-22. Είχαν παραμείνει εκεί για δύο 24ωρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά και στο αεροδρόμιο του Στεφανοβίκειου, στον Βόλο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προγραμματισμός να μετασταθμεύσουν αμερικανικά ελικόπτερα στο πλαίσιο άσκησης.

Λιμάνια και αεροδρόμια: Τα σενάρια για χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από αμερικανικές δυνάμεις αναθερμάνθηκαν μετά την πραγματοποίηση της νατοϊκής άσκησης Noble Jump 2017 τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Τότε η χώρα μας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είχε προσφέρει διευκολύνσεις - και σε αμερικανικές δυνάμεις - σε μέσα και προσωπικό. Πέρυσι δε οι Αμερικανοί είχαν φέρει στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από την Ευρώπη μέσω του λιμανιού.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ είναι επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ανδραβίδας (117 Π.Μ.) για χρήση από αμερικανικά μαχητικά. Άλλωστε στην πολυεθνική άσκηση “Ηνίοχος” έχουν συμμετάσχει αρκετές φορές αμερικανικά αεροπλάνα. Ακόμη, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ φέρεται ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον επίσης για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακτίου, απ’ όπου επιχειρούν συχνά τα νατοϊκά ιπτάμενα “ραντάρ” Αwacs, αλλά και της Καλαμάτας (120 ΠΕΑ).

Στο παρελθόν έχει ακουστεί πως υπάρχει ενδιαφέρον των ΗΠΑ και για χρήση της Καρπάθου, χωρίς, εντούτοις, ούτε από την ελληνική ούτε από την αμερικανική πλευρά να έχει επιβεβαιωθεί.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *