ροή ειδήσεων

Check-in στην Ελλάδα κάνουν οι ξενοδοχειακοί κολοσσοί



Στο στόχαστρο επενδυτών και μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων φαίνεται να μπαίνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα μετά και τους πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει ο τουριστικός κλάδος ακόμα και εν καιρώ κρίσης. Φορείς και παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν πως όλο και περισσότεροι ξενοδοχειακοί κολοσσοί φλερτάρουν με το άνοιγμα νέων μονάδων επί ελληνικού εδάφους σε μια προσπάθεια να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο από τα 30 και πλέον εκατ. επισκέπτες που επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδ. Οι ήδη υπάρχοντες δε, φαίνεται πως καταστρώνουν σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Mεγάλα ονόματα της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς, όπως Marriott, Accor κ.ά. επιδεικνύουν εσχάτως μεγάλη κινητικότητα, αφού διαπιστώνουν μεγάλο έλλειμμα στην ευρύτερη περιοχή σε μονάδες υψηλών προδιαγραφών και αναζητούν τώρα τα κατάλληλα σημεία για να βάλουν την σφραγίδα τους. Ποιοι όμως από τους μεγάλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους παγκοσμίως κάνουν σχέδια στην Ελλάδα και ποια είναι αυτά;

Marriott



Σύμφωνα με νέα έρευνα του Hotel News Now η πρώτη από τους πέντε κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους βάσει της κεφαλαιοποίησής τους είναι η Marriot International η αξία της οποίας φτάνει τα 45,8 δισ. δολάρια. Η ξενοδοχειακή αλυσίδα υπό την ομπρέλα της οποίας στεγάζονται πολλές επωνυμίες, συνεχίζει μάλιστα να αναπτύσσεται μετά και την εξαγορά της Starwood το 2016 όπου την βοήθησε να μετατραπεί στον μεγαλύτερο διαχειριστή ξενοδοχείων στον κόσμο.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη χώρα μας, ωστόσο τον τελευταίο καιρό φαίνεται να εντείνει τις δραστηριότητές τους. Ήδη από πέρυσι οι μηχανές για τα δύο ξενοδοχεία του ομίλου στην Αθήνα, λειτουργούν στο φουλ. Προσφάτως έκανε εγκαίνια το Athens Marriott hotel, της λεωφόρου Συγγρού ενώ σε διαδικασία ανακαίνισης βρίσκεται και το έτερο του ομίλου στην πρωτεύουσα το Athens Academia Greece Autograph Collection στην οδό Ακαδημίας, το οποίο δρομολογείται για το τέλος του τρέχοντος χρόνου ή αρχές του επόμενου.

Το Athens Marriott Hotel το οποίο σηματοδότησε και την επιστροφή του ομίλου στην Αθήνα κατόπιν της συμφωνίας προ διετίας με τον όμιλο Χανδρή, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 341 δωματία και 25 σουίτες αλλά και οκτώ συνεδριακές αίθουσες 1.068 τ.μ. συνολικά.

Όσο για το το Αthens Academia Greece, Autograph Collection θα ανοίξει τις πύλες του στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου 19. Το ακίνητο, που ανήκει στη δικαιοδοσία του ΕΦΚΑ δεδομένου ότι είναι ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, έχει μισθωθεί από την εταιρεία Υasbek Hotel Establishment, όπου συμμετέχουν λιβανέζικα κεφάλαια για περίοδο 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για 10 ακόμη χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 100 χιλ. ευρώ αναπροσορμοζόμενου. Η συνολική επένδυση για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του σε πολυτελή μονάδα υπολογίζεται στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Marriott βάζει την «υπογραφή» του στη νέα μονάδα μέσω της αλυσίδας Autograph Collection Hotels, η οποία έχει παρουσία και στην Κρήτη.

Ωστόσο τα σχέδια της εταιρείας δεν φαίνεται να σταματούν εκεί. Εκμεταλλευόμενη την συνεχώς αυξανόμενη δυναμική και της συμπρωτεύουσας ο όμιλος Marriot εξετάζει την δυνατότητα να εντάξει υπό την ομπρέλα του - που περιλαμβάνει 30 διαφορετικά brands φιλοξενίας - ένα ή δύο ξενοδοχεία και στη Θεσσαλονίκη ενώ στο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας βρίσκονται ακόμη η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, αλλά και άλλοι προορισμοί της Β. Ελλάδος.

Hilton



Δεύτερη στην λίστα με τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους έρχεται η Hilton με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 24,1 δισ. δολάρια.


Η εταιρεία που μετρά 90 χρόνια λειτουργίας έχει παρουσία σε 100 χώρες ανά τον κόσμο και όπως ήταν αναμενόμενο έχει μακροχρόνια παρουσία και στην ελληνική πρωτεύουσα. Μάλιστα το Hilton Αθηνών ετοιμάζεται να αλλάξει όψη με τα σχέδια για το lifting του να ξεκινούν από αυτό το φθινόπωρο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου και η τουρκική Dogus, σχεδιάζουν εδώ και καιρό την ανάπλαση της εμβληματικής μονάδας με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης του.

Οι νέοι επενδυτές σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις που θα απαιτήσουν κι επιπλέον χρόνο για αδειοδοτήσεις, όπως τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014 για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων (δημόσιοι και συνεδριακοί χώροι) σε εμπορικά καταστήματα κι εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, ενώ στα πλάνα είναι και η μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.

Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν η μονάδα θα συνεχίσει να φέρει το ένδοξο όνομά της. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει επεκτείνει τη σύμβαση με την αλυσίδα Hilton έως το τέλος του επόμενου έτους, έναντι της 31ης Μαρτίου του 2018. Οι διαπραγματεύσεις βέβαια για το τι μέλλει γενέσθαι δεν έχουν κατασταλάξει μέχρι στιγμής, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία με τον όμιλο Hilton θα συνεχιστεί ακόμα κι αν το ξενοδοχείο δεν έχει στο μέλλον το ίδιο όνομα

Accor



Τρίτη στη λίστα των ισχυρών στην ξενοδοχία είναι η Accor S.A. με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 14,8 δισ. δολάρια. Ο μεγάλος γαλλικός όμιλος έχει παρουσία σε 109 χώρες και διαθέτει στο δυναμικό του 4.586 ξενοδοχεία. Στη χώρα μας μετρά 30 χρόνια παρουσίας και μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει βάλει πλώρη προς τα ελληνικά νησιά Να υπενθυμίσουμε ότι ο ξενοδοχειακός όμιλος έχει στο δυναμικό του πάνω από 20 αλυσίδες ξενοδοχείων (Sofitel, Novotel, Raffles, Swissotel, ibis κ.ά.).

Στη χώρα μας πρωτοήρθε το 1988 με την ανάληψη της διαχείρισης στο Novotel στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας αποκτήσει και την ιδιοκτησία του 100% της μονάδας επί της οδού Μιχαήλ Βόδα από τις αρχές της δεκαετίας του '00. Το brand του ομίλου Sofitel συνδέθηκε στο παρελθόν με τον όμιλο της Nτίας Καψή και τα δύο ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη, ενώ κατά τη δεκαετία του '90 είχε παρουσία και στην Ευβοια μέσω του Coralia Palmariva Eretria. Aπό τo 2001 κι έπειτα όμως το όνομα Sofitel συνδέθηκε με την 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα του αεροδρομίου απέναντι από το κτίριο του Κεντρικού Αεροσταθμού, του ομίλου Mitsis Hotels. Στη συνέχεια άνοιξαν τα «Ibis Styles» στο Ηράκλειο της Κρήτης Ο όμιλος της Accor είναι μάλιστα από τους λίγους που έχουν επενδύσει στη χώρα μας όχι μόνο στο κομμάτι της διαχείρισης αλλά και στο κομμάτι της ιδιοκτησίας ξενοδοχείων έχοντας υποστεί και τις συνέπειες της κρίσης.

Τον τελευταίο καιρό διευρύνει τα επενδυτικά του σχέδια έχοντας υπογράψει δύο σημαντικά προσύμφωνα για νέα ξενοδοχεία τόσο στον Πειραιά όσο και στην Μύκονο. ενώ τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει την συνεργασία του με την Λάμψα για να αναλάβει τη διαχείριση του νέου ξενοδοχείου που θα δημιουργηθεί επί των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου στο Σύνταγμα με την εμπορική επωνυμία MGallery. Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 ετών και περιλαμβάνει βασική αμοιβή διαχείρισης επί των εσόδων και αμοιβή επίτευξης στόχων.

Παράλληλα θα δημιουργήσει στον Πειραιά ένα νέο ξενοδοχείο υπό το brand της Novotel κατόπιν άδειας της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ). Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα θα έχει στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, προβλέπεται να είναι 4 αστέρων και δυναμικότητας 510 κλινών και θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Ομηρίδου Σκυλίτση 62.

Intercontinental Hotel Group



Τέταρτη στη λίστα των κορυφαίων ξενοδοχειακών ομίλων βρίσκεται η Intercontinental Hotel Group με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 11,7 δισ. δολάρια. Ο όμιλος μάλιστα ανακοίνωσε ότι από το 2018 θα εντάξει στο δυναμικό του και ξενοδοχεία με νέα επωνυμία avid hotels, παρουσιάζοντας μια καινούρια κατηγορία πιο προσιτών αλλά παράλληλα υψηλής ποιότητας ξενοδοχείων. Περισσότεροι από 150 ιδιοκτήτες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμπορικό σήμα, δείχνοντας τη μεγάλη ζήτηση και τις μεγάλες δυνατότητες για τα avid hotels σε αυτό το τμήμα της αγοράς, κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να είναι στη χώρα μας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο όμιλος δεν έχει δυναμική παρουσία εντός ελληνικών συνόρων. Ο όμιλος Intercontinental δραστηριοποιείται στη χώρα μας με 4 ξενοδοχεία που είναι ενταγμένα στις αλυσίδες Crowne Plaza, Holiday Inn και Intercontinental της οικογένειας Μουσαμά.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *