ροή ειδήσεων

Αirbnb και Booking.com, ζητούν από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι τέλος Νοεμβρίου



Τελείωσαν τα ψέματα για περισσότερους από 60 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους βραχυπρόθεσμα μέσα από τις διάφορες διεθνείς πλατφόρμες. Πλέον, οι ίδιες αυτές πλατφόρμες ζητούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να δώσουν τον αριθμό άδειας χρήσης για την διάθεση του ακινήτου στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων κι αυτό «για να διασφαλίσουν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μία επιστολή της booking.com προς ιδιοκτήτες , «ότι δεν προωθούν την παράνομη διαμονή στον ιστότοπό μας». Η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες να το πράξουν αυτό είναι μέχρι το τέλος Νοέμβρίου.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητέ συνεργάτη,

Όπως ίσως έχετε ήδη συνειδητοποιήσει, οι τοπικές αρχές έχουν εντείνει το ενδιαφέρον τους για τους παράνομους φορείς παροχής καταλύματος.

Για να διασφαλίσουμε ότι δεν προωθούμε παράνομη διαμονή στον ιστότοπό μας, είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να προβάλλουμε αριθμούς αδειών χρήσης βραχυπρόθεσμων ενοικίων.

Προς το παρόν, ο αριθμός άδειας της ιδιοκτησίας σας δεν βρίσκεται στο σύστημά μας. Ενημερώστε το πριν από το τέλος Νοεμβρίου 2018.

Για να ενημερώσετε τον αριθμό βραχυπρόθεσμης άδειας ενοικίασής σας, συνδεθείτε στο extranet σας, μεταβείτε στην καρτέλα 'Ιδιοκτησία' και κάντε κλικ στο 'Γενικές Πληροφορίες'. Εκεί, θα πρέπει να καθορίσετε τον τύπο της άδειας που έχετε και να προσθέσετε τον αριθμό. Δεν θα σας χρειαστεί περισσότερο από ένα λεπτό.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) της Ελλάδας - ή επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας.

Τις καλύτερες ευχές

Η ομάδα της Booking.com»



10.800 «δηλωμένοι»

Σύμφωνα, με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής ο αριθμός των ιδιοκτητών που έχει κατοχυρώσει τα στοιχεία του ακινήτου ή των ακινήτων που διαθέτων προς εκμετάλλευση βραχυχρόνιων μισθώσεων ανέρχεται στις 10.800, επί αγνώστου συνόλου… αφού:

α) δεν υπάρχει ομαδοποίηση ή συγκέντρωση του αριθμού των ακινήτων πανελλαδικά και β) δεν έχουν συμφωνήσει όλες οι πλατφόρμες ως προς τη συγκέντρωση στοιχείων από τους ιδιοκτήτες και εν συνεχεία τη διάθεσή τους προς την φορολογική αρχή. Γνωστή προς το παρόν είναι η θέση της Βooking.com, η οποία είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και συγκεκριμένα ολλανδικής. Η Airbnb για παράδειγμα είναι αμερικανική και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και τώρα δεν έχει συναινέσει στο να δώσει στοιχεία ιδιοκτητών της στο υπουργείο Οικονομικών. Πλην όμως, από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό κομμάτι της Airbnb έχει έδρα στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, οπότε οι διαδικασίες για να ζητηθεί η διάθεση στοιχείων από την ΑΑΔΕ, θα είναι πιο εύκολες.



Τζίρος 1,7 δισ. ευρώ

Η διετία 2016-2017 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση της ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων σε ξένους επισκέπτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ετήσιος τζίρος του κλάδου να υπολογίζεται σε 860 εκατ. ευρώ, με βάση τα έσοδα από τις δαπάνες διαμονής, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα των επισκεπτών. Αλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωριστεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά. Επιπλέον 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα (διαθέτουν δηλαδή το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι τα 860 εκατ. ευρώ φορολογούνταν με τον συντελεστή 15% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, το δημόσιο θα έβαζε πέρσι στα ταμεία ου περί τα 130 εκατ. ευρώ.

Όποιος «ανεβάζει» το ακίνητό του σε μία πλατφόρμα, σπεύδει να το κάνει και σε δεύτερη και τρίτη κ.λπ. Αν στο Παρίσι διατίθενται 70 χιλιάδες ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, 20.000 στο Βερολίνο και 21.000 στο Άμστερνταμ, στην Αθήνα που έχει καταστεί, αυτό που λένε οι ξενοδόχοι, city break, δηλαδή επισκέψιμη ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο, μάλλον λίγα είναι. Δηλαδή, απέχουμε ακόμα πολύ, σύμφωνα με μεσίτες προκειμένου η Ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης να καταστεί φούσκα ή για να φτάσουμε στο σημείο να διώχνουμε τουρίστες… όπως παρατηρήθηκε το καλοκαίρι στη Βαρκελώνη και στη Βενετία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ετήσιο εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν το 45% ως εξής:

- Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του, 12.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 1.800 ευρώ.

- 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και

- 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Οι συντελεστές αυτές ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της απλής παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *