ροή ειδήσεων

Αστυπάλαια: Το πρώτο smoke free νησί παγκοσμίως



Το ελληνικό νησί που πρωτοπορεί επιχειρώντας να γίνει η πρώτη ελληνική κοινότητα ελεύθερη καπνού – Συνειδητή επιλογή των κατοίκων και όχι αποτέλεσμα αστυνόμευσης

Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών πανευρωπαϊκά. Η ελλιπής εφαρμογή δε του αντικαπνιστικού νόμου, καθιστά τη χώρα μας επίσης «μαύρο πρόβατο». Ωστόσο, ένα ελληνικό νησί, η Αστυπάλαια φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο smoke free νησί, παγκοσμίως. Στόχος μάλιστα είναι αυτό να επιτευχθεί ως συνειδητή επιλογή των κατοίκων και των επισκεπτών και όχι με αστυνομικά μέτρα.

Ο Δήμος Αστυπάλαιας, ομολογουμένως, πρωτοπορεί με το φιλόδοξο στόχο του αλλά όχι μόνο γι’ αυτόν. Συμπράττει με τον πλέον αναπάντεχο εταίρο για να γίνει νησί χωρίς καπνό, με την εταιρεία Παπαστράτος.

Η επίσημη ανακοίνωση της σύμπραξης του Δήμου Αστυπάλαιας και της εταιρείας Παπαστράτος έγινε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στη Χώρα του Νησιού. Στην εκδήλωση ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος και ο εμπορικός διευθυντής της Παπαστράτος, Κώστας Μουλακάκης, μίλησαν για το φιλόδοξο όραμα «Αστυπάλαια Χωρίς Τσιγάρο», ενώ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανακοίνωσε τη προβολή της Αστυπάλαιας ως smoke free κοινότητας στην επερχόμενη παγκόσμια τουριστική έκθεση WTM στο Λονδίνο, στις 5-7 Νοεμβρίου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Το in.gr βρέθηκε στη Χώρα της Αστυπάλαιας και μίλησε με τον Πανορμίτη Κονταράτο και τον Κώστα Μουλακάκη για το σχέδιο #Astypalea Smoke Free.

Κύριε Μουλακάκη, ομολογουμένως η σύμπραξη σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει αναπάντεχη. Πως μια εταιρεία καπνικών προϊόντων, όπως ο Παπαστράτος, συμπράττει με έναν ελληνικό δήμο για τη δημιουργία μιας smoke free κοινότητας και μάλιστα στην Ελλάδα;

Η πρωτοβουλία ανήκει απολύτως στον Δήμο Αστυπάλαιας και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Και πρόκειται για την πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, παγκοσμίως. Και ναι μπορεί να ακούγεται πιθανόν οξύμωρο, αλλά εμείς ως εταιρεία Παπαστράτος έχουμε αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό και πιστεύουμε σθεναρά ότι πρέπει να υπάρχει ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο. Κι αυτό είναι το μέλλον. Η Παπαστράτος ως εταιρεία είναι 87 χρόνια στην Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στο χώρο των καπνικών προϊόντων. Κι αυτό μας δίνει την ευθύνη του ηγέτη και έχουμε πάρει αυτή την απόφαση μαζί με τη μητρική μας εταιρεία, την Philip Morris International , και διακηρύσσουμε το όραμά μας για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Γι’ αυτό λοιπόν υποστηρίζουμε και την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας, αλλά κυρίως γιατί αυτό είναι το σωστό και γιατί πλέον υπάρχει και η τεχνολογία που μπορεί να μας οδηγήσει σ’ έναν κόσμο χωρίς καπνό. Και το πρώτο βήμα έγινε απόψε με την επίσημη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας από τον δήμαρχο Πανορμίτη Κονταράτο και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο. Εμείς δεσμευόμαστε να στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία για όσο χρόνο χρειαστεί για να γίνει η Αστυπάλαια μια κοινότητα χωρίς τσιγάρο.

Ο εμπορικός διευθυντής της Παπαστράτος Κώστας Μουλακάκης

Κύριε Κονταράτο, πολύ φιλόδοξο το σχέδιο σας. Πώς σκοπεύετε εμπράκτως να κινηθείτε;

Το πρώτο βήμα είναι να παράγουμε ένα μετρήσιμο και απτό αποτέλεσμα. Να μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι η Αστυπάλαια έγινε ένα νησί απαλλαγμένο από τον καπνό και το τσιγάρο. Φυσικά στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να αξιολογηθούμε και να πιστοποιηθούμε για το μετρήσιμο αυτό αποτέλεσμα από εγχώριους και διεθνείς αρμόδιους φορείς.

Σκοπεύετε, λοιπόν, να υλοποιήσετε καμπάνια ενημέρωσης του ντόπιου πληθυσμού και εν συνεχεία και των επισκεπτών;

Σαφώς και η προσπάθεια να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους, που κατοικούμε μόνιμα στην Αστυπάλαια. Με εθελοντικές ομάδες θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, με έμφαση στους επιχειρηματίες. Αν μάλιστα οι τελευταίοι συνεργαστούν θα επωφεληθούν τα μέγιστα και κυρίως αν κατανοήσουν τα οφέλη που θα έχει το νησί αν επιτευχθεί ο στόχος για μια Αστυπάλαια χωρίς Τσιγάρο. Είμαι βέβαιος ότι το όραμά μας θα το ασπαστούν όλοι όσοι κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Αστυπάλαια. Βέβαια, τους καλοκαιρινούς μήνες η προσπάθεια της ενημέρωσης θα συνεχιστεί και στους επισκέπτες του νησιού. Και μπορεί σήμερα να ανακηρύξαμε συμβολικά την περιοχή των Μύλων της Χώρας ως smoke free σημείο, αλλά οι εθελοντικές ομάδες ενημέρωσης θα παρεμβαίνουν σε όλο το νησί υπενθυμίζοντας την προσπάθεια για απαλλαγή του νησιού από το τσιγάρο. Επίσης θα φροντίσουμε και με ειδικές σημάνσεις παντού, χώρους εστίασης, παραλίες και αξιοθέατα, τον σεβασμό στον όραμά μας και όχι την επιβολή του με αυταρχικό τρόπο. Εν ολίγοις εμείς θα προτιμήσουμε να κάνουμε επίκληση στο φιλότιμο όλων και όχι σε εφαρμογή αστυνομικών μέτρων. Άλλωστε τα τελευταία δεν έχουν φέρει και σημαντικά αποτελέσματα στην Ελλάδα. Όλη η προσπάθεια μας θα εστιάσει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος

Πότε υπολογίζετε να έχετε στην πράξη πετύχει το όραμα της Αστυπάλαιας χωρίς τσιγάρο;

Θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι αν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι έχουμε πετύχει αρχικά στους κλειστούς δημόσιους χώρους να μην υπάρχει τσιγάρο.

Άρα, οι καπνιστές είναι ανεπιθύμητοι στην Αστυπάλαια;

Φυσικά και όχι. Το αντίθετο μάλιστα. Οι καπνιστές δεν είναι ανεπιθύμητοι στο νησί, αλλά ευελπιστούμε πως αν ζήσουν έστω και λίγο σε ένα μέρος απαλλαγμένο από καπνό και λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα μπορεί να είναι η αφορμή να ξεκινήσουν την προσπάθεια απεξάρτησης από το τσιγάρο.

Ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος ή η ενίσχυση του Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού με Πνευμονολόγο ή τακτικές επισκέψεις από μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πιστεύετε ότι θα ενίσχυαν την προσπάθειά σας για μια Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο;

Πράγματι, πρόκειται για μια πολύ καλή σκέψη κάτι τέτοιο. Και φυσικά σκοπεύουμε να εντάξουμε τέτοιες ενέργειες στην σοβαρή αυτή προσπάθεια που κάνουμε, είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κύριε Μουλακάκη, σε όλη αυτή την προσπάθεια πως η εταιρεία Παπαστράτος θα συνδράμει έμπρακτα στην υλοποίηση του φιλόδοξου οράματος για μια Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο;

Εμείς έχουμε ήδη δηλώσει και στον δήμαρχο και τώρα δημοσίως ότι θα συνδράμουμε με δύο τρόπους. Ο ένας είναι σε ότι αφορά την παγκόσμια τουριστική προβολή της Αστυπάλαιας και για τη συγκεκριμένη προσπάθεια αλλά και γενικότερα. Και ο δεύτερος τρόπος είναι με ενέργειες κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, που ο Παπαστράτος μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ήδη συζητάμε κάποιες δράσεις, που όμως θα μας επιτρέψετε να σας τις κοινοποιήσουμε όταν θα έχουν απτό αποτέλεσμα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *