ροή ειδήσεων

Η σταθερότητα της χώρας θα φέρει την ανάπτυξη στο real estate



Ξεκίνησε χθες στο Μέγαρο Μουσικής το 19ο Συνέδριο της Prodexpo. Για 19 συνεχόμενα χρόνια, η Prodexpo συγκεντρώνει πάνω από 500 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από όλους τους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων και των επενδύσεων. Το συνέδριο παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις τάσεις των ακινήτων, την αστική ανάπτυξη, τα έξυπνα κτίρια, τα επενδυτικά θέματα, τις νέες γεωγραφικές περιοχές και άλλα βασικά θέματα της βιομηχανίας.

Ο Σάββας Σαββαΐδης Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Rhodes Sotheby’s International Realty μιλάει στο liberal.gr για τις τάσεις στην εξοχική κατοικία και τις προοπτικές στην ελληνική αγορά ακινήτων. Αναφέρεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του real estate στην Ελλάδα, στο νομοθετικό πλαίσιο που τις ρυθμίζει και στις προοπτικές του κλάδου σε σχέση με την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητας της χώρας.

Συνέντευξη στον Θανάση Παπαδή

Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει πληγεί όσο σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης από την οικονομική κρίση. Ο όγκος αγοραπωλησιών ακινήτων τόσο στα εμπορικά όσο και στα οικιστικά ακίνητα βρίσκεται σε επίπεδα μείωσης 80% από την έναρξη της κρίσης προ 8 ετών. Η αγορά της εξοχικής κατοικίας έχει δείξει στοιχεία αντοχής κυρίως σε επίπεδα τιμών. Πώς το εξηγείτε αυτό;



Η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα υπήρξε ιστορικά ένα μικρό μέρος της ευρύτερης κτηματογοράς. Ακόμη και την χρυσή πενταετία ανάπτυξης 2003 - 2008 το σύνολο των συναλλαγών σε εξοχικά αποτελούσε μόλις το 5% ή και λιγότερο του συνόλου των οικιστικών αγοραπωλησιών στη χώρα. Ο τότε υψηλός φόρος μεταβίβασης, οι περιορισμοί αγοράς από αλλοδαπούς εκτός ΕΕ σε αρκετές περιοχές της χώρας, η ευρεία πρακτικής της αυθαίρετης δόμησης,η απουσία ισχυρού marketing και μεγάλων οικιστικών αναπτύξεων κράτησαν ακόμη και την παραπάνω χρονική περίοδο την Ελλάδα εκτός των γνωστών προορισμών εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο. Η αύξηση των πωλήσεων των εξοχικών εκείνη την περίοδο προήλθε κυρίως από το άνοιγμα της εγχώριας τραπεζικής αγοράς σε αλλοδαπούς για μόλις μια διετία μέχρι το 2009 έτος έναρξης της ελληνικής κρίσης.

Μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%, η τακτοποιήση της αυθαίρετης δόμησης σε συνδιασμό με την μείωση των περιοχών στις οποίες εφαρμόζονται οι περιορισμοί αγοράς λόγω Παραμεθορίων και η δυνατότητα απόκτησης της Golden Visa με την αγορά εξοχικής με ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 250.000 έχουν συμβάλλει σημαντικά στο να κρατήσουν το έστω και μειωμένο ενδιαφέρον των αλλοδαπών αγοραστών. Είναι γεγονός ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας έχει άμεση σχέση με τα μεγέθη και τις τάσεις του ελληνικού τουρισμού. Ωστόσο με εξαίρεση την αγορά πολυτελών εξοχικών η μη πρόσβαση των αγοραστών σε τραπεζικό διανεισμό δεν επέτρεψε την αγορά της εξοχικής να ακολουθήσει την σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Εκπροσωπείτε την Sotheby’s International Realty ίσως τον μεγαλύτερο όμιλο brokers πολυτελών ακινήτων στον κόσμο. Ποιοί είναι οι πελάτες σας και που αγοράζουν;

Το χαρτοφυλάκιο μας αποτελείται από εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών σε τοποθεσίες που έχουν άμεση σχέση με τη θάλασσα ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για τους πελάτεσ μας. Η μέση αξία των κατοικίων του χαρτυοφυλακίου μας κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ με τιμές εκκίνησης το 1εκατ. και αρκετές πάνω από τα 8-10 εκατ.

Σε αντίθεση με τους αγοραστές της εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα στα επίπεδα 200.000 - 400.000 ευρω οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης οι αγοραστές πολυτελών εξοχικών κατοικίων στην Ελλάδα δεν έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση.

Ανήκουν στην κατηγορία των Ultra High Net Worth Individuals με καθαρή θέση περιουσίας άνω των 30εκατ. USD. Πρόκειται για 226,000 φυσικά πρόσωπα τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν συνολική περιουσία 27 τρις USD. Εχουν πάνω από 5 εξοχικές κατοικίες κατά μέσο όρο, ταξιδεύουν πολύ κυρίως με ιδιωτικά μέσα και έχουν μεγάλη εξοικείωση με το real estate. Στην Ελλάδα αγοράζουν στην Μύκονο, Πάρο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Πόρτο Χέλι, Ελούντα, Ρόδο, Πάρο, Αντίπαρο, Μεσσηνία (Costa Navarino), στα Νότια Προάστια.

Ποιές είναι οι προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου;

Η συγκεκριμένη αγορά ακολουθεί τις τάσεις της ανάπτυξης του τουρισμού πολυτελείας στην Ελλάδα. Συνήθως η απόφαση αγοράς ακολουθεί ένα ταξίδι στην Ελλάδα.

Η τάση ανάπτυξης θα εξαρτηθεί αφενός από την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητας της χώρας μας τα επόμενα χρόνια όπως επίσης από την βελτίωση των υποδομών σε επίπεδο αεροδρομίων, ελικοδρομίων, ιδιωτικών μαρίνων, ξενοδοχείων και υπηρεσιών πολυτελείας. Η εισαγωγή επιπλέον κινήτρων πχ η παραχώρηση ελληνικού διαβατηρίου για αγορά ακινήτων άνω των 2 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει άμεσα αυξημένο ενδιαφέρον.

Η αγορά εξοχικής κατοικίας πολυτελείας έχει σαφώς εξωστρεφή χαρακτηριστικά με ιδιαίτερα σημασία για την εθνική οικονομία.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *