ροή ειδήσεων

Καταπέλτης ο Εισαγγελέας για τους 14 της Folli Follie



Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Folli Follie, και συγκεκριμένα η οικογένεια Κουτσολιούτσου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που ενέκριναν τις οικονομικές καταστάσεις του 2016 και του 2017 και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της επίμαχης περιόδου, ενώ ως άμεσοι συνεργοί στην απάτη κατονομάζονται και 6 στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας.

Το ενδεχόμενο της επιβολής ισόβιας κάθειρξης συνδέεται με το γεγονός ότι οι κακουργηματικές αξιόποινες πράξεις στρέφονται πέραν των ιδιωτών και κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Για τον λόγο αυτό οι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1608/1950. Σε ό,τι αφορά τη ζημία του Δημοσίου, αυτή προσδιορίζεται μέχρι στιγμής στο ποσό των 10.621.246 ευρώ, ενώ η έως τώρα ζημία των ιδιωτών στο ποσό των 6.272.845 ευρώ.

Τι προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση

Από την προκαταρκτική εξέταση, τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων, τα έγγραφα που προσκομίσθηκαν μεταξύ των οποίων και η αγωγή της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, και την από 3 Δεκεμβρίου πορισματική αναφορά του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέως Ιωάννη Δραγάτση, προέκυψε μεταξύ των άλλων πως:

- Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie και συγκεκριμένα τα μέλη που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου αυτής, που ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τις χρήσεις 2016 και 2017 (δηλαδή στις συνεδριάσεις της 7ης Απριλίου 2017 και της 25ης Απριλίου 2018), τέλεσαν κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης.

- Τα ίδια άτομα διέπραξαν τα ανωτέρα υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 1608/1950 σε βάρος νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τα οποία αγόρασαν κατά την κρίσιμη περίοδο (2017 έως και 2018) μετοχές της Folli Follie, αλλά και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Επίσης αντίστοιχη ποινική ευθύνη βαρύνει, όπως αναφέρεται, όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, που ορίσθηκαν στις 24 Ιουνίου του 2016. Στην τέλεση της ως άνω πράξης συμμετείχαν ως άμεσοι συνεργοί των μελών του διοικητικού συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου και 6 ακόμη στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας, όπως αναφέρεται στη Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ποινική δίωξη σε 14 για το σκάνδαλο της Folli Follie

Η ποινική δίωξη, η οποία έλαβε υπόψιν της την υπ’ αριθ. 31137/4-12-2018 παραγγελία της κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος, ασκήθηκε:

Α) κατά των, Δημητρίου Κουτσολιούτσου, Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, Γεωργίου Κουτσολιούτσου, και ακόμη πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας για τα εγκλήματα της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα κατά φυσικών προσώπων καθώς και κατά ΝΠΔΔ και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση.

Β) κατά ακόμη έξι στελεχών και συνεργατών της εταιρείας για το έγκλημα της άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση στην τέλεση των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφα που έφτασαν ήδη στις πύλες εξόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ) σε όλους τους εμπλεκόμενους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Οι εμπνευστές, οι δημιουργοί και οι εκτελεστές της κερδοσκοπίας

Εμπνευστές, δημιουργοί και εκτελεστές της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, με την άμεση συνδρομή έξι ακόμη στελεχών και συνεργατών της εταιρείας, κατονομάζονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie. Διότι, όπως αναφέρεται, με τη συμπεριφορά τους, έβλαψαν την περιουσία επενδυτών, μέσω της παραποίησης των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, με σκοπό να αποκομίσει η εταιρεία και οι βασικοί μέτοχοι της, παράνομο περιουσιακό όφελος.

Όσον αφορά στην εταιρεία, το παράνομο περιουσιακό όφελος συνίσταται στη βελτίωση της οικονομικής της θέσης και συγκεκριμένα στη μεγέθυνση της κεφαλαιοποίησής της, στην αθέμιτη αύξηση της τιμής της μετοχής της που δημιουργήθηκε από την αθρόα διάθεση των κεφαλαίων των παραπλανηθέντων παθόντων για την απόκτηση μετοχών, των οποίων η χρηματιστηριακή τιμή ήταν υπερβολικά διογκωμένη σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Καθώς και της αξίας της εταιρείας μέσω της διόγκωσης βασικών οικονομικών μεγεθών, στη βελτίωση της φήμης και αξιοπιστίας της, στη δυνατότητα της για ευχερέστερο διακανονισμό των χρεών της, για ευχερέστερη δανειοληψία και για εξαγορά άλλων εταιρειών.

Όσον αφορά στους βασικούς μετόχους, το παράνομο περιουσιακό όφελος συνίσταται στο ποσό που αποκόμισαν από την πώληση των υπερτιμημένων μετοχών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και ανέρχεται για μεν τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο μέχρι στιγμής σε 23 εκατ. ευρώ για δε τον Γιώργο Κουτσολιούτσο σε 3,79 εκατ. ευρώ.


Οι συνεργοί

Ως άμεσοι συνεργοί των μελών του διοικητικού συμβουλίου και της Επιτροπής ελέγχου, για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, κατονομάζονται:

1. Ο CFO του υποομίλου Folli Follie Sourcing Ltd στην Ασία, και για τις δύο εταιρικές χρήσεις. Σημειώνεται πως ο CFO δεν προσήλθε, αν και κλήθηκε, στην προκαταρκτική εξέταση.

2. Ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης στην Ελλάδα ο οποίος υπέγραψε με την ιδιότητά του αυτή τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, που εγκρίθηκαν και δημοσιεύθηκαν για τις εταιρικές χρήσεις 2016 και 2017.

3. Ο διευθυντής λογιστηρίου ο οποίος υπό την ίδια ιδιότητα υπέγραψε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και των δύο ετών.

4. Ο συνδιαχειριστής του υποομίλου Folli Follie Sourcing ο οποίος υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις του συγκεκριμένου υποομίλου για τα έτη 2016 και 2017 από κοινού με τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο και τον CFO του υποομίλου στην Ασία. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος στη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης αναζητήθηκε, δεν βρέθηκε καθώς είναι άγνωστος ο τόπος διαμονής του.

5. Ο ορκωτός ελεγκτής του ομίλου για τις ίδιες όπως και παραπάνω χρήσεις και

6. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της εταιρείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, χωρίς την υπογραφή τους αλλά και τη σύμφωνη επί των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων γνώμη τους, τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie (συναυτουργοί στην αξιόποινη πράξη της απάτης) δεν θα μπορούσαν να διατυπώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους, (τα πρώτα) και να εγκρίνουν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και να τις δημοσιοποιήσουν (τα μέλη του δ.σ.), δηλαδή δεν θα μπορούσαν να εξαπατήσουν όλους τους αποδέκτες (επενδυτικό κοινό, συναλλασσόμενους) με τις πεποιημένες οικονομικές καταστάσεις των οικονομικών χρήσεων 2016 και 2017.

Σε άλλο σημείο τονίζεται: "Οι προαναφερθέντες συνεργοί λόγω της ιδιότητάς τους και της ενεργούς σύμπραξής τους στη σύνταξη (αλλά και υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων και συγκεκριμένα τόσο των οικονομικών καταστάσεων του υποομίλου στην Ασία όσο και των ενοποιημένων καταστάσεων του ομίλου στην Ελλάδα) ή λόγω της ακώλυτης πρόσβασης που είχαν στα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας, είχαν γνώση για την ανακρίβεια και τον ψευδή χαρακτήρα των οικονομικών μεγεθών της και ήταν (όπως εκτίθεται αναλυτικά στο πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέως) σε πολύ στενή και μακροχρόνια συνεργασία με αυτήν (την εταιρεία) και με την οικογένεια Κουτσολιούτσου".

Γνώριζαν, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο του εγγράφου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, την παράνομη δράση του υποομίλου της Ασίας. Παρ’ όλα αυτά, στον κύκλο της αρμοδιότητάς του ο καθένας προχώρησαν, όπως επισημαίνεται, στην έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, με σκοπό να ποριστούν οι ίδιοι, αλλά και η εταιρεία όφελος (δεδομένου ότι ο καθένας από αυτούς κατείχε θέση κλειδί σ’ αυτήν) και συγκεκριμένα με τον παραπάνω σκοπό ενήργησαν ώστε να διογκωθεί η χρηματιστηριακή, αλλά και η λογιστική αξία της μετοχής της εταιρείας και να εξαπατηθούν οι συναλλασσόμενοι και το επενδυτικό κοινό, μεταξύ αυτών και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου όπως Ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΦΚΑ, κ.λπ.) παράλληλα δε να διατηρήσουν οι ίδιοι τη συνεργασία τους με την εταιρεία ως μέλη της διοίκησης, ή στελέχη, ή συνεργάτες της.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 δηλώθηκαν πωλήσεις 1,112 δις δολαρίων και στη χρήση 2016 1,008 δις. ευρώ ενώ οι πραγματικές πωλήσεις σύμφωνα με την Alvarez & Marshal ήταν μόλις 116,847 εκατ. δολ. για κάθε εκ των ανωτέρων χρήσεων. Αναλόγου μεγέθους διόγκωση έλαβε χώρα και στα ταμειακά διαθέσιμα και στα αποθέματα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *