ροή ειδήσεων

Εξυπηρετεί την Τουρκία η στρατηγική της έντασης



Θα τους τσακίσουµε... Θα τους συντρίψουµε...


Βαριές κουβέντες, αποπνέουσες ένταση, ειπώθηκαν κατ’ επανάληψη τις περασµένες ηµέρες από την πολιτική ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων. Βαριές κουβέντες, που έρχονται να διαµηνύσουν αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: ότι δηλαδή η Ελλάδα θα υπερασπιστεί κατά τρόπο αποφασιστικό την εδαφική της κυριαρχία εάν εκείνη απειληθεί.


Το µήνυµα είναι σαφές. Το ποµπώδες ύφος, ωστόσο, προβληµατίζει. Προβληµατίζει γιατί η στρατηγική της έντασης τείνει να θρέφει την Τουρκία, ένα κράτος-ταραξία µε επεκτατικές διαθέσεις που λειτουργεί κατά τρόπο πειρατικό, αµφισβητώντας διά της ισχύος ξένα κυριαρχικά δικαιώµατα, των ελληνικών συµπεριλαµβανοµένων. Οι µεγαλοστοµίες προβληµατίζουν, όµως, και για άλλον έναν λόγο... όταν δεν συνοδεύονται από αναλόγως «αποφασιστικές πράξεις» όχι στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο (όπου η ελληνική εγρήγορση παραµένει... στο κόκκινο και φαίνεται), αλλά σε µέτωπα εκκρεµοτήτων, όπως είναι εκείνα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και της κήρυξης ΑΟΖ.

Παραδίδοντας τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών τον Οκτώβριο, ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε περίπου σαν ειληµµένη απόφαση µια διαδικασία τµηµατικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων που θα ξεκινά από το Ιόνιο, προσφέροντας τη σχετική προεργασία στους διαδόχους του προς υλοποίηση. ∆ύο µήνες µετά δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση και ούτε πρόκειται. Και µόλις πριν από λίγες ηµέρες ο υπουργός Αµυνας Πάνος Καµµένος προανήγγειλε, αν και αναρµόδιος, την «ανακήρυξη ΑΟΖ» στο Καστελόριζο «εντός των επόµενων µηνών», υποστηρίζοντας µάλιστα ότι αυτή η κίνηση «θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης µεγάλων κοιτασµάτων φυσικού αερίου που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόµενες γενιές».

Ολα αυτά βέβαια στη θεωρία... γιατί στην πράξη η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ µε καµία από τις γειτονικές της χώρες και δεν πρόκειται να το πράξει ειδικά στο Καστελόριζο και ειδικά µέσα στους επόµενους µήνες, όταν µάλιστα δεν τολµάει καν να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο.

Εν τω µεταξύ, βέβαια, όσο εµείς θα περιµένουµε τις µεγαλοστοµίες να γίνουν πράξη, οι Τούρκοι θα πανηγυρίζουν ανέξοδες νίκες ενάντια σε κάθε ελληνική διακήρυξη που µένει ανεκπλήρωτη. Συντονισµένες πράξεις, συνέπεια λόγων και έργων, µετρηµένοι τόνοι, εγρήγορση και καλά υπολογισµένες τοποθετήσεις: ο µόνος δρόµος µπροστά, εν όψει 2019. Καλή µας χρονιά. Και καλή τύχη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *