ροή ειδήσεων

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F16 σε Οινούσσες, Παναγιά και Ρω μετά το Καστελόριζο



Σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχωρούν σήμερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, με νέες υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά, λίγες μόλις ώρες μετά την υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 11:23 π.μ. και 2 λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 25.000 ποδιών. Στις 11:31, ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάνω από το Καστελόριζο και τη Ρω σε ύψος 30.000 ποδιών και 1 λεπτό αργότερα εξήλθε του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 10:43 π.μ. οπότε πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών. Ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάλι πάνω από το νησί στο ίδιο ύψος στις 10:48 π.μ.και στις 10:59 π.μ. Στο μεσοδιάστημα ο τουρκικός σχηματισμός διασπάσθηκε οπότε στις 10:51 π.μ. το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών και το δεύτερο πέταξε πάνω από την Παναγιά επίσης στο ίδιο ύψος. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:00 π.μ.
Στις 08:42 το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Στις 08:44 το ζεύγος των τουρκικών εξήλθε του FIR Αθηνών, λίγα μόλις λεπτά (8.35 το πρωί) αφότου είχε απογειωθεί από το νησί το ελικόπτερο του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Αποστολάκη, ο οποίος τόνισε ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στη ΔΑΝ Μεγίστης, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».

Σε απάντηση, ο υπουργός Άμυνας, και τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία έχει «λάβει τα μέτρα της» προκειμένου να μην επιτρέψει «κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακαλούν δηλώσεις του Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην γραμματέα του ΥΠΕΘΑ στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010, ο οποίος ισχυρίζεται πως 18 ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία.


«Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει… δικαίωμα χρήσης», ισχυρίζεται ο πρώην γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΘΑ.

Μάλιστα, ο Γιαλίμ έχει ισχυριστεί ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το… 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία θεωρία, η Ελλάδα δικαιούται το 1/4 του νησιού, η Βουλγαρία το άλλο και το Μαυροβούνιο με τη Σερβία τα υπόλοιπα κομμάτια.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *