ροή ειδήσεων

Βίντεο: Ρόδος 1856 - Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου των Ιπποτών


Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη βρισκόταν εντός των τειχών του Collachium. Στα έγγραφα της εποχής αναφέρεται με το όνομα «S.Giovanni Colossentis» ή “Ecclesia S.Johantns Colaci”. Η εκκλησία μας είναι γνωστή από τα σχέδια του Rottiers. Οι τάφοι των Μεγάλων Μαγίστρων βρίσκονταν στο πάτωμα και μέσα στους τοίχους του ναού. Τα μνήματα των δύο μεγάλων Μαγίστρων: Dieudonné de Gozon και του Orsini, μεταφέρθηκαν στη Γαλλία στο μουσείο του Cluny. Η εκκλησία κατά τον Rottiers, που διαφύλαξε την μορφή της, είχε μήκος 160 πόδια (52 μέτρα) και φάρδος 52 πόδια (17 μέτρα). 
Με την άλωση της Ρόδου, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Στις 6 Νοεμβρίου του 1856, έπεσε κεραυνός πάνω στον μιναρέ του τζαμιού με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά η πυριτιδαποθήκη, προξενήθηκε έκρηξη αφάνταστης σφοδρότητας. Σ’ αυτή την έκρηξη χάθηκαν 800 άτομα. (Βιλιότι Κοτριέ, Ile de Rhodes, σελ. 511). Αναφέρεται πως ο d’Admiral, ο Πορτογάλος προδότης, είχε κρύψει εκεί μέσα στα υπόγεια ναού μεγάλα αποθέματα μπαρουτιού, τα οποία δεν φανέρωσε, για να δυσκολέψει και να υποχρεώσει τους υπερασπιστές της Ρόδου Ιππότες και Ρόδιους να παραδοθούν. 
Τρεις εβδομάδες πριν τη φοβερή έκρηξη στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, στις 12 Οκτωβρίου του 1856 συνέβη ένας τρομερός σεισμός στη Ρόδο 8,2 Ρίχτερ...που κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης. Το οικοδόμημα αυτό (ο ναός) είχε χτιστή από πέτρα, γι’ αυτό δεν ήταν δυνατό να πάρει φωτιά. Ανεφλέγη όμως από κεραυνό κατά την διάρκεια καταιγίδας και ανετινάχθη, καταστρέφοντας έτσι το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου ήταν φημισμένη νια τα σπουδαία λείψανα και οι προσκυνητές σπάνια παρέλειπαν να επισκεφθούν. Τα σπουδαιότερα λείψανα ήταν: 

1. Το μέρος του Τιμίου Σταυρού του Ιησού Χριστού. 
2. Το Άγιο Αγκάθι, ένα από τα οποία άνθιζε κάθε χρόνο στην Ανάσταση. 
3. Το χέρι και μέρος των οστών της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου (δώρο του Σουλτάνου Βαγιαζίτ). 
4. Το σώμα της Αγίας Ευγενίας. 
5. Ένα χέρι του Αγίου Βλασίου, μάρτυρος. 
6. Το χέρι του εθνομάρτυρα Στεφάνου. 
7. Το κεφάλι του Αγίου Πολυκάρπου. 
8. Το χέρι της Αγίας Άννας (μητέρας της Παναγίας). 
9. Το μπράτσο και το χέρι της Αγίας Αικατερίνης. 
10. Ένας σιδερένιος σταυρός, ο οποίος κατασκευάστηκε από το μεταλλικό δοχείο από το οποίο ο Χριστός έπλυνε τα χέρια των Αποστόλων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *