ροή ειδήσεων

Αστρονομικό ημερολόγιο 2019: Το υπερθέαμα του ουρανού ορατό από την Ελλάδα- Δείτε τους πίνακες




'Ενα υπερθέαμα επιφυλάσσει ο ουρανός το 2019 με εντυπωσιακά ουράνια γεγονότα που θα είναι ορατά, σύμφωνα με το αστρονομικό ημερολόγιο του 2019, που δημιούργησε το Astrovox, η ιστοσελίδα - «βίβλος» των ερασιτεχνών αστρονόμων της Ελλάδας.

Στους μηνιαίους πίνακες του ημερολογίου αναφέρονται όλα τα γεγονότα (εκλείψεις, «βροχές» διαττόντων αστέρων, οπτικές προσεγγίσεις πλανητών ή και αντικειμένων βαθέος ουρανού κ.ό.κ) που θα είναι ορατά στην Ελλάδα, είτε αυτό μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι, είτε με ειδικό εξοπλισμό (κιάλια, τηλεσκόπιο).

«Το γεγονός της χρονιάς είναι η διάβαση του Ερμή από τον Ηλιο στις 11 Νοεμβρίου. Αυτό θέλει ειδικό τηλεσκόπιο και φίλτρα, αλλά είναι το πιο σπάνιο και αξιόλογο του 2019» σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαλάμπρου, πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» και διαχειριστή του Astrovox.




Η τελευταία διάβαση του Ερμή από τον Ηλιο -δηλαδή το πέρασμα του Ερμή ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στο ηλιακό δίσκο- που ήταν ορατή στην Ελλάδα έγινε τον Ιούλιο του 2016. Τότε, ο μικρός Ερμής, ο κοντινότερος πλανήτης στο αστέρι του ηλιακού μας συστήματος, διέτρεχε τον ηλιακό δίσκο επί 7 και πλέον ώρες!
Ουράνια θεάματα υπάρχουν ωστόσο και για όσους δεν έχουν ειδικό εξοπλισμό.



«Με γυμνό μάτι θα είναι ορατές από την Ελλάδα οι δυο σεληνιακές εκλείψεις της χρονιάς. Να τονίσουμε, ότι σε αντίθεση με τις εκλείψεις Ηλίου, είναι ασφαλείς και δεν χρειάζονται φίλτρα. Η ολική έκλειψη Σελήνης θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου, ενώ θα έχουμε και μια μερική έκλειψη στις 16 Ιουλίου» τονίζει ο Ανδρέας Παπαλάμπρου.


Σε ό,τι αφορά την κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων ο πρόεδρος του «Ωρίωνα» σημειώνει ότι «τον Αύγουστο θα έχουμε την 13 Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στους Φιλιππαίους, ενώ τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στον Βόλο».


Οι πίνακες με τα αστρο-γεγονότα από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2019:

















Πηγή: iefimerida

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *