ροή ειδήσεων

Android Q: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επόμενη μεγάλη έκδοση



Αρχίζουν να πληθαίνουν οι διαρροές για την επόμενη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android, το οποίο έχει για την ώρα την κωδική ονομασία Android Q αλλά ενδέχεται να λανσαριστεί ως Google OS (θα το μάθουμε λογικά στο συνέδριο Google I/O 2019 το Μάιο).

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε η είδηση ότι θα ενσωματωθεί "διακόπτης" για ενεργοποίηση καθολικού dark mode σε όλο το φάσμα του περιβάλλοντος χρήσης του Android Q και σήμερα λαμβάνουμε επιβεβαίωση από τους XDA developers, οι οποίοι "έβαλαν χέρι" σε μια πρώιμη έκδοση του.

Απ' ό,τι βλέπουμε, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν την αυτόματη ενεργοποίηση του dark mode ανάλογα με την ώρα ή να επιλέγουν χειροκίνητα πότε το θέλουν και πότε όχι. Όταν είναι ενεργοποιημένο, το περιβάλλον των εφαρμογών θα γίνεται γκρι, ενώ τα λευκά panels (όπως τα Quick Settings) θα εμφανίζονται σε μαύρο φόντο. Επίσης, θεωρείται δεδομένο πως θα υποστηρίζεται απ' όλες τις εφαρμογές-υπηρεσίες της Google, όπως βλέπουμε κατά καιρούς σε κάθε μία ξεχωριστά, αλλά ενδέχεται να καλύπτει και τις third-party εφαρμογές.

Εκτός από το dark mode, η Google λέγεται ότι ετοιμάζει έναν νέο τρόπο λειτουργίας για τις άδειες πρόσβασης (permissions) που δίνει ο χρήστης σε κάθε εφαρμογή (π.χ. πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο, τον αποθηκευτικό χώρο κλπ.), περιορίζοντας αυτή την πρόσβαση μόνο όταν χρησιμοποιείται η εκάστοτε εφαρμογή. Παράλληλα, οι χρήστες θα βλέπουν και ένα διάγραμμα με τον "χρόνο πρόσβασης" κάθε εφαρμογής και ποιες έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία του smartphone τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα νέα λειτουργία είναι η ενσωμάτωση desktop mode, παρόμοια με αυτή των Samsung και Huawei. Οι XDA Developers αναφέρουν την ύπαρξη επιλογής "force desktop mode" όταν υπάρχει σύνδεση σε δευτερεύουσα οθόνη, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε πραγματική δοκιμή. Σε άλλα ευρήματα σημειώνουν νέες προσθήκες στις επιλογές των developers, αλλά και σε αυτές της προσβασιμότητας.

Όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο Google I/O 2019 είναι λογικό ότι θα έχουμε περισσότερες διαρροές για το Android Q, επομένως, μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο.







techgear

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *