ροή ειδήσεων

Ποια ζευγάρια συμφέρει να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις



Μία νέα δυνατότητα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2019 για τα εισοδήματα του 2018 είναι να μπορούν τα ζευγάρια, αν το επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις με αίτησή τους στην ΑΑΔΕ έως 28 Φεβρουαρίου 2019.


Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων μαζί με δεκάδες διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα.


Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη
Φοροτεχνικός - Σύμβουλος επιχειρήσεων

Με την παροχή της δυνατότητας στα ζευγάρια να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ουσιαστικά, δίνεται διέξοδος σε πολλούς προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με οφειλές του ενός συζύγου προς το Δημόσιο.


Στις πρώτες εργάσιμες ημέρες:
2.500 φορολογούμενοι υπέβαλλαν αίτηση
7.100 φορολογούμενοι εισήλθαν στην εφαρμογή

Η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή και μετά της 28ης Φεβρουαρίου και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.

Για την υποβολή χωριστών δηλώσεων, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων γνωστοποιεί
στην Α.Α.Δ.Ε. την επιλογή του αυτή, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο:


https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses, είτε με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, είτε μέσω ειδικώς για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένου λογιστή φοροτεχνικού με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του τελευταίου.

Η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για τη γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω του TAXISnet.

Η εφαρμογή αυτή δεν αφορά τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε όσους φορολογούμενους βρίσκονται σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.
Η διαδικασία προβλέπει :
Παντρεμένα ζευγάρια προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά μπορούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις
Θα εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα
Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω της εφαρμογής του taxis στην ΑΑΔΕ έως 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους
Από τη διαδικασία αυτή συνεπάγονται οι παρακάτω θετικές επιπτώσεις:
O κάθε σύζυγος πληρώνει το φόρο που του αναλογεί


Μπορεί να εισπραχθεί επιστροφή φόρου και να μην γίνει συμψηφισμός επιστροφής με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου
Ο σύζυγος που δεν οφείλει στην εφορία μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα. Έως σήμερα εάν ένας από τους δυο συζύγους έχει χρέη τότε ο άλλος σύζυγος δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του άλλου συζύγου.

Αλλά η συγκεκριμένη πράξη πρέπει να μελετηθεί πολύ με τον σύμβουλο φοροτεχνικό διότι υπάρχει περίπτωση να έχει και αρνητικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα τα παρακάτω :
Δεν συμφέρει τα ζευγάρια όταν ένας από τους δυο φορολογείται στα τεκμήρια. Με υποβολή κοινής δήλωσης, ο ένας σύζυγος μπορεί να καλύψει τεκμήρια του άλλου.


Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης κάθε συζύγου είναι 3.000 €. Με κοινή δήλωση, το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης είναι 2.500 € για κάθε τον καθένα σύζυγο, συνολικά και για τους δύο 5.000 €.
Ελάχιστο ποσό ανάλωσης κεφαλαίου είναι 3.000 € για κάθε σύζυγο αντί 5.000 € αθροιστικά.
Εάν ένας από τους δύο δεν καλύπτει το ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα τότε θα πρέπει να πληρώσει 22% φόρο για το ποσό που του λείπει. Στην κοινή φορολογική δήλωση ο ένας συμπληρώνει αυτόματα τις αποδείξεις που λείπουν από τον άλλον.

Θα σας αναφέρω δύο πολύ κυρίαρχα παραδείγματα προκειμένου να καταλάβετε τη σοβαρότητα των αποτελεσμάτων μιας τέτοιας ενέργειας:
Έστω σύζυγος άνεργη, με τεκμήρια διαβίωσης 11.000χιλ ευρώ
Και ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα ως μισθωτός 20.000, εάν κάνουν κοινή φορολογική δήλωση, τότε η σύζυγος θα καλύψει τα τεκμήριά της από το εισόδημα του συζύγου της. Αν όμως υποβάλουν χώρια τότε θα πρέπει να διαθέτει ανάλωση κεφαλαίου για να καλύψει τα τεκμήριά της και αν δεν έχει θα φορολογηθεί.
Έστω σύζυγοι 50 ετών όπου ο σύζυγος χρειάζεται 1500 ευρώ για να καλύψει το αφορολόγητο και η σύζυγος 750 ευρώ. Ο σύζυγος έχει χρησιμοποιήσει την κάρτα του για αγορές συνολικής αξίας 2500ευρώ , η σύζυγος το αμέλησε πλήρωνε με μετρητά και δεν έχει καθόλου δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή διατραπεζικές. Εάν υποβάλουν κοινή δήλωση δεν α υπάρξει φόρος για την κάλυψη του αφορολόγητου , εάν υποβάλλουν χώρια τότε η σύζυγος θα πρέπει να πληρώσει φόρο 750Χ22%=165ευρώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *